"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων Μ1117


Εντονη κινητικότητα υπάρχει στις ΕΔ. Την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις προκλητικές τους ενέργειες στην τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασχολούνται με την ενίσχυση των δυνάμεών της σε θάλασσα, γη και σε αέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στοχεύει στην απόκτηση τεσσάρων φρεγατών κλάσης τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), οι οποίες είναι σχεδιασμένες από τη Lockheed Martin. Είναι φρεγάτες πολλαπλών ρολών, μια θα κατασκευαστεί σε αμερικανικό ναυπηγείο, ενώ οι άλλες τρεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Έτσι, το θέμα αυτό θα συνδεθεί με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων, όπως σας ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα.

Όποιος πάρει το πρόγραμμα, θα πάρει «πακέτο» και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση σε όπλα και αισθητήρες με οχτώ πλοία εν πολλοίς όμοια που θα διασυνδέονται. 

Την ίδια ώρα, η χώρα μας μπαίνει στο πρόγραμμα για τη φρεγάτα του μέλλοντος πολλαπλών ρόλων του αμερικανικού ναυτικού κλάσης FFG. Το αμερικανικό ναυτικό θα πάρει 20 πλοία κλάσης FFG. Με τις φρεγάτες αυτές θα έχουμε κάλυψη των αναγκών μας για 30 χρόνια.

Η ενδιάμεση λύση είναι τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Arleigh Burke. Πρόκειται για πανίσχυρα πλοία, με τεράστια εμβέλεια και ισχυρό οπλισμό γνωστό εν πολλοίς στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για πλοία που καλύπτουν άμυνα περιοχής και θα παρέχουν κάλυψη στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία η ελληνική πλευρά ήθελε διακαώς.

Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι η παραλαβή των πρώτων Μ1117 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού και η έλευσή τους στην Ελλάδα.

Ένοπλες Συρράξεις 252

Γαλλο-αιγυπτιακό σενάριο στοχοποιεί την Τουρκία – Η Ισραηλινή ΠΑ στην Κύπρο

Τα πρώτα 80 αναμένονταν να έρθουν μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού φαίνεται ότι θα φρενάρουν την έλευση των πρώτων 80.

Το ΓΕΣ, σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ, είναι έτοιμο από καιρό για την αποστολή στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα.

Έχει ήδη γίνει συνεννόηση σε πρώτο στάδιο με τους αμερικανούς ώστε τα οχήματα να φτάσουν με τις υπόλοιπες δυνάμεις των αμερικανών, που προορίζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της παρουσίας του, ειδικά εν όψει προγραμματισμένων ασκήσεων.

Ο λόγος, όμως, που καθυστερεί όλη η διαδικασία είναι το lockdown στο οποίο βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και η Γερμανία.

Οι συνεννοήσεις, ωστόσο έχουν γίνει μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς ώστε τα οχήματα να παραμείνουν εκεί – έχουν δεσμευθεί για να το πούμε πιο απλά – και στην πρώτη ευκαιρία να μεταβεί το κλιμάκιο από το ΓΕΣ, που θα κανονίσει και τις λεπτομέρειες για την μεταφορά τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον enikos.gr.

Ταυτόχρονα, έχει οριστεί και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει την επιλογή των οχημάτων από το διαθέσιμο απόθεμα, ενώ είναι πολύ πιθανό η μετάβαση να φέρει και την προμήθεια κάποιων αρχικών μονάδων Bradley M2A2 καθώς και των αμφιβίων AAV7 για τις ανάγκες των πεζοναυτών.

Τα πρώτα οχήματα που θα φτάσουν αναμένεται να ενισχύσουν τις δυνάμεις στον Έβρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s