"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

“Καυτός” Δεκέμβρης για τα εξοπλιστικά, Rafale, F-16C/D Block 50 μαζί με το Νέο Νόμο για τα Εξοπλιστικά


O Δεκέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη του επανεξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΥΠΕΘΑ, μαζί με το ΓΕΕΘΑ προσπαθού να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά ταυτόχρονα, να προχωρήσουν και σε προγράμματα νέα, ριζοσπαστικά, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πάνω από την όλη διαδικασία έχει σκύψει ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ, που έχει προσφέρει ενίσχυση στη ΓΔΑΕΕ, προκειμένου να τρέξουν όλα τα προγράμματα, στις προθεσμίες που επιβάλλονται. Ταυτόχρονα, τα Επιτελεία δουλεύουν υπερωρίες, καθώς μια τέτοια ευκαιρία, μια τέτοια κατάσταση “πρόσμεναν” εδώ και 15 χρόνια.

Όπως ξέρουμε, το ΥΠΕΘΑ θα περάσει τις αλλαγές στο Νόμο περί Αμυντικών Προμηθειών, στην νομοθεσία που τροποποιεί τη σχετική νομολογία για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Η δημόσια διαβούλευση τελειώνει στις 7 Δεμεμβρίο0υ, και περίπου στις 10 το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή. Αμέσως μετά, αναμένεται η ψήφισή του εντός του Έτους. Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλαιπωρούσαν τους διαγωνισμούς της ΓΔΑΕ και πλέον θα απλοποιηθούν αρκετές διαδικασίες (το ελπίζουμε).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο

Το θέμα είναι πως μέσα στο Νόμο αυτό, το ΥΠΕΘΑ θα καταθέσει και το θέμα της αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε τις γραμμές του άρθρου, το πιθανότερο είναι αξιωματικοί της ΠΑ, και στελέχη της ΓΔΑΕ δουλεύουν ακόμη για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Η τελεταία, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, θα περιλαμβάνει εκτός από πολυετή Follow On Support υποστήριξη, θα έχει και οπλισμό. Η ΠΑ έχει κάνει ξεκάθαρο πως θέλει τον Meteor, καθώς ακόμη και μικροί αριθμοί από το όπλο θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Αναβαθμισμένα σε επίπεδο F3R τα ελληνικά μεταχειρισμένα Rafale, θα γίνει πριν φτάσουν

Ταυτόχρονα, προωθείτε με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε F-16C/D Block 50+Adv. H ΠΑ θέλει να εκμεταλλευτεί το απόθεμα των απαρτίων από τα υπάρχοντα F-16C/D Block52+Adv, και ταυτόχρονα με την πρόοδο εργασιών στα F-16V, να μπορεί να εκσυγχρονίζει τα Block 50. Έτσι, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς αν η ΠΑ ανάμενε την ολοκλήρωση του προγράμματος των F-16V, τότε λίγα χρόνια μετά απλά θα απέσυρε τα  Block 50. Τώρα όμως, τα Β50 θα έχουν δυο γεμάτες δεκαετίες ακόμη προσφοράς. Στο νέο συμβόλαιο, η ΠΑ θα προσθέσει όπλα, αλλά και ατρακτίδια σκόπευσης. Η ακύρωση της παράδοσης των τουρκικών F-35A έχει στείλει λίγο “πιο πίσω” την ανάγκη για Legion Pods (τα ξεχάσαμε μέσα σε όλα αυτά), αλλά η ΠΑ τα έχει πάντα “στο στόχαστρο”, ειδικά για τα νέα F-16V. Προέχει όμως αυτή τη στιγμή η αγορά ατρακτιδίων σκόπευσης επιπέδου SNIPER XT.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 Exocet στα ελληνικά Rafale, η ναυτική κρούση θα συνεχίσει να έχει “γαλλικό άρωμα” στο Αιγαίο

Στο ΓΕΕΘΑ εργάζονται για να αποφασίσουν ποιες άλλες προμήθειες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή φέτος το Δεκέμβρη, και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε “διάφορα” προγράμματα, που δύσκολα τα περιμέναμε, να εμφανίζονται στο Σχέδιο Νόμου. Με το Νόμο Ψηφισμένο εντός του 2020, η σύμβαση των Rafale θα υπογραφτεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στις αρχές του 2021, και τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν, όπως μας έχουν υποσχεθεί οι Γάλλοι φίλοι μας, πριν το τέλος του 1ου 6μήνου. Εμείς, απλά πλευράς ΠΤΗΣΗΣ, θα πούμε πως αν τελειώσει θέμα των Rafale εντός του έτους, δεν θα ζητήσουμε τίποτε άλλο για τα Χριστούγεννα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s