"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

ΩΣΑΝΝΑ: Χριστούγεννα με υπογραφές για τα ελληνικά Rafale, Meteor, Exocet, SCALP EG, AASM και FOS!


To ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, σε συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υπογραφή της σύμβασης αγοράς 18 αεροσκαφών Rafale. Όπως πρώτη είχε γράψει η ΠΤΗΣΗ, τα 12 αεροσκάφη θα είναι μεταχειρισμένα F3R, και τα υπόλοιπα 6 θα είναι νέας κατασκευής, από τη γραμμή παραγωγής της Dassault. Αν και οι λεπτομέρειες για το συμβόλαιο είναι διαβαθμισμένες, η αισιοδοξία και το καλό κλίμα στη Μεσογείων θα λέγαμε πως είναι διάχυτα. Μαχητικά επόμενης γενιάς, με πανίσχυρα ραντάρ AESA, εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor, Link 16, θα προσφέρουν αεροπορική υπεροχή ακόμη και στο μικρό αριθμό που αγοράζονται (σαν πρώτη φάση).

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ RAFALE, ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2021 ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ!

Η ΠΑ έχει μελετήσει σε εκπληκτικά μικρό χρονικό διάστημα όλες τις πιθανές παραμέτρους αγοράς και εξοπλισμού των αεροσκαφών, και θεωρείται δεδομένο πως του χρόνου τέτοιο καιρό η Τανάγρα θα είναι τελείως διαφορετική από ότι είναι σήμερα. Με όλα πλέον τα Mirage 2000-5Mk2 στον αέρα (πλην λογικών συντηρήσεων), και με 6 ή ίσως και 12 Rafale, η Τανάγρα πρόκειται να μεταμορφωθεί σε ένα πανίσχυρο κέντρο επιχειρήσεων, το μακρύ χέρι της ΠΑ, με τα αεροσκάφη της και τα όπλα της να μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα τουρκο-ιρανικά σύνορα.

“ΚΑΥΤΟΣ” ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, RAFALE, F-16C/D BLOCK 50 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Στο ΓΕΑ γίνονται συνεχώς προσομοιώσεις προκειμένου να βρεθεί ο βέλτιστος συνδυασμός όπλων. Για αρχή θα γίνει χρήση των υπαρχόντων MICA IR/EM αλλά λίαν συντόμως θα αρχίσουν να παραδίδονται πύραυλοι Meteor, ενώ θα επαναπιστοποιηθούν και οι AM39 Exocet.Οι SCALP EG φυσικά και θα αποτελέσουν από την πρώτη στιγμή φόρτο των αεροσκαφών, αν και οι πύραυλοι θα περάσουν πρόγραμμα επαναπιστοποίησης και ελαφρού εκσυγχρονισμού. Η ΠΑ εξετάζει και άλλα όπλα, όπως οι MICA NG, οι AASM, τα ατρακτίδια σκόπευσης TALIOS, καθώς είναι προφανές πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Τα αεροσκάφη θα έρθουν με τα όπλα τους, και μάλιστα, με πολύ ισχυρά όπλα. Υπάρχει περίπτωση μεγάλο κομμάτι της σύμβασης να είναι απόρρητη, και να περιλαμβάνει διαβαθμισμένο εξοπλισμό.

RAFALE F3R + TALIOS: «ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!

Αυτό όμως που κρίνουμε πως είναι το σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των αγορών της ΠΑ, τα αεροσκάφη θα έρθουν με πλήρες “πακέτο” υποστήριξης ή Follow On Support. Η ΠΑ δεν θα ανεχτεί εκ νέου καθήλωση των κορυφαίων μαχητικών της στο έδαφος, και θέλει να έχει διαθέσιμα το μεγαλύτερό τους αριθμό. Αντί λοιπόν να αγοράσει 22 ή 24 και να πετούν τα 10, προτιμά να αγοραστούν 18 και να είναι διαθέσιμα τα 16 ή τα 17 συνεχώς. Άλλωστε, το μαχητικό είναι απολύτως ώριμο, και έχει λύσει κάθε “παιδικό” πρόβλημα. Οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως το κόστος πτήσης είναι αρκετά χαμηλό, αν και δύσκολα μάλλον θα τα δούμε σε αναχαιτίσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ F3R ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ RAFALE, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ

Όπως έγραψε χτες και η Καθημερινή, η συμφωνία προβλέπεται να υπογραφεί στις 23 Δεκεμβρίου, λίγο μετά από την ψήφιση των αλλαγών του Νόμου για τις Αμυντικές Προμήθειες. Εκεί θα υπάρξουν και προβλέψεις για έναν αριθμό αμυντικών προγραμμάτων υψηλής προτεραιότητας, πρώτο από τα οποία θα είναι η αγορά των 18 Rafale, μαζί με τα όπλα, τις υποδομές, την εκπαίδευση, αλλά και το Follow On Support.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 EXOCET ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ RAFALE, Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ “ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΩΜΑ” ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την συμφωνία θα υπογράψει η Φλοράνς Παρλί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα και η Γαλλία, βρήκαν έναν τρόπο να υλοποιήσουν μια Government To Government συμφωνία. Διαφορετικά, αντί της Παρλί, θα έπρεπε να δούμε εδώ τον πρόεδρο της Dassault. Αν και όλα αυτά είναι μια μικρή διαχειριστική λεπτομέρεια, εντούτοις είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη των προγραμμάτων της χώρας μας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, έχουν πάντα προβάδισμα, λόγω των FMS. Αν τώρα οι Γάλλοι τα κατάφεραν με G2G (FMS), τότε το “παιχνίδι” αλλάζει.

ΑΠΟΨΗ: ΠΟΣΟ “ΛΙΓΑ” ΕΙΝΑΙ ΤΑ 18 RAFALE F3R; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ MIRAGE 2000EGM ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Λίγη υπομονή, και μαζί με τους φίλους μας εδώ θα δούμε αν τελικά θα βρούμε κάτω από το δέντρο της ΠΑ τα Rafale. Και όχι, δεν ξέρουμε ακόμη την παραλλαγή που θα έχουν, αλλά δεν αποκλείουμε κάτι κοντά στα καταριανά αεροσκάφη. Σε νεότερο άρθρο μας θα ενημερώσουμε και για την εξέλιξη των υπολοίπων προγραμμάτων του ΓΕΕΘΑ.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ “ΜΕΛΛΟΝ” ΤΗΣ ΠΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ F-16 ΚΑΙ RAFALE ΕΞΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ (ΓΑΛΛΙΚΟΥΣ) ΟΥΡΑΝΟΥΣ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι λίγο περίεργο για εμάς να γράφουμε για ελληνικά Rafale. Όπως και πολλοί,ούτε στα πιο τρελά όνειρά μας. Θα περάσει καιρός για να συνειδητοποιήσουμε. Και επειδή έχουμε κουραστεί να βλέπουμε προγράμματα να “σκαλώνουν” στο παρά 5, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς, θέλουμε να δούμε υπογραφές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s