Ένοπλες Δυνάμεις : Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις προμήθειες αμυντικού υλικού που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή μετά τη διαβούλευση
Ανοίγει ο δρόμος προς τη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση της τροποποίησης του πλαισίου προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ως Μέρος Β΄ (άρθρα 146 έως 179) του οποίου έχουν συμπεριληφθεί και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Βασική επιδίωξη των ρυθμίσεων του Μέρους Β΄ του σχεδίου νόμου είναι η βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας σε όλες τις φάσεις συμβάσεων στρατιωτικού εξοπλισμού (προγραμματισμός, σύναψη και υλοποίηση συμβάσεων) με σκοπό την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις ελέγχου και διαφάνειας.
Η επιδίωξη αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο εθνικής άμυνας, επιτυγχάνεται με τη στοχευμένη τροποποίηση διατάξεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου [ν. 3978/2011 (Α΄ 137), ν. 3433/2006 (Α΄ 20) και ν. 3883/2010 (Α΄ 167)], η οποία κατ’ επέκταση επιφέρει την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων της αναθέτουσας αρχής και των σύγχρονων συνθηκών στην αγορά και στη δημόσια διοίκηση, κυρίως όμως, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προμηθειών για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις συμβάσεις στον τομέα της άμυνας συνέβαλε σημαντικά στην αποτελεσματική ικανοποίηση των αναγκών των ΕΔ. Ωστόσο, ο ν. 3978/2011, που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/81/ΕΚ στην εθνική έννομη τάξη, προέβλεπε ορισμένες υπέρμετρες απαιτήσεις και ενέργειες από τους οικονομικούς φορείς, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μειωμένη προσέλκυση οικονομικών φορέων στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Περαιτέρω, η συσσωρευμένη εμπειρία από την εκτέλεση και παρακολούθηση των συμβάσεων οδήγησε σε πλήθος διαπιστώσεων που ανάγονται στην εφαρμογή του ν. 3433/2006, που αφορά στην εκτέλεση των συμβάσεων στον τομέα της άμυνας, ο οποίος κρίθηκε ως παρωχημένος και σε δυσαρμονία με τις σύγχρονες πρακτικές της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ν. 4412/2016 (Α΄ 147) για τις εν γένει δημόσιες συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που αφορούν στην εκτέλεση των συμβάσεων μεταφέρονται στους ειδικούς όρους των συμβάσεων που περιλαμβάνονται στις διακηρύξεις των διαγωνισμών και ως εκ τούτου σημεία που δημιουργούν προβλήματα κατά την εκτέλεση λειτουργούν και αποτρεπτικά στην προσέλευση υποψηφίων.
Οι παρατηρήσεις αυτές οδήγησαν στην επαναδιατύπωση διατάξεων του ν. 3433/2006, καθώς και στην προσθήκη νέων διατάξεων, σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις του ν. 4412/2016.
Σε ό, τι αφορά στον προγραμματισμό προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού διαπιστώνεται ότι οι υφιστάμενες προβλέψεις για την εκπόνηση Μακροπρόθεσμου και Κυλιόμενου Προγραμματισμού δεν εφαρμόστηκαν ως ένα βαθμό λόγω εννοιολογικών ασαφειών (εύρος, χρηματοδότηση κλπ.), οδηγώντας σε μεμονωμένες ενεργοποιήσεις υποπρογραμμάτων με επανάληψη των κύκλων έγκρισης για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά.
Ένοπλες Δυνάμεις : Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις προμήθειες
Πιο συγκεκριμένα, οι πλέον αξιοσημείωτες αλλαγές αφορούν στην κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών δωδεκαετούς διάρκειας και Κυλιόμενου Προγραμματισμού τετραετούς διάρκειας, πρόβλεψη για συμφωνίες – πλαίσιο