«Αστακός» ο Έβρος: Ο φράχτης «μεγαλώνει» και γίνεται «ασπίδα» μαζί με άλλα εργαλεία αποτροπήςΣτόχος να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος απέναντι σε κάθε απειλή
Αφενός εκτιμήθηκε ότι στόχος των Τούρκων ήταν η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, αφετέρου διαπιστώθηκαν μεγάλα κενά ασφαλείας, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο.
Στον Έβρο μέχρι τότε υπήρχαν μόλις 10 χιλιόμετρα φράχτη στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, όπου σημειωτέον ο Έβρος δεν αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών, αφού υπάρχει ένα μικρής έκτασης τουρκικό προγεφύρωμα στην δυτική πλευρά του ποταμού, γνωστό και ως προγεφύρωμα του Κάραγατς.
Το εν λόγω τουρκικό προγεφύρωμα επικοινωνεί μέσω γεφυρών στον Έβρο με την Αδριανούπολη και αποτελεί τομέα της τουρκικής 54Μ/Κ ΤΑΞ (Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) η οποία ανήκει στο 5ο Σώμα Στρατού.
Αυτή την στιγμή κατασκευάζονται λοιπόν φράκτης και άλλα εργαλεία αποτροπής σε μήκος 60 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων του ποταμού Έβρου, κάνοντας τον αδιαπέραστο για τους μετανάστες.
Έμφαση έχει δοθεί στην κατασκευή του φράχτη σε άλλα μικρότερα τουρκικά προγεφυρώματα όπως αυτό των Φερρών και σε «πόρους», σημεία δηλαδή όπου επιτρέπεται σχετικά εύκολα η διέλευση λόγω του ότι η στάθμη του νερού μειώνεται αισθητά.
Σταδιακά οι μεταναστευτικές ροές θα φτάσουν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο στον Έβρο.
Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι ειδικά εκπαιδευμένοι «στρατιωτικοί σκύλοι» των ΕΔ
Επιπλέον σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο παίζουν οι νυχτερινές βολές που εκτελούν Μονάδες και Σχηματισμοί του Έβρου, στα πολυάριθμα πεδία βολής, τα οποία αυξήθηκαν αριθμητικά τελευταία, όπως επίσης και τα αυξημένης εμβελείας νυχτερινά κυρίως μέσα επιτηρήσεως (διόπτρες νυχτερινής παρατηρήσεως,drones, ραντάρ εδάφους κλπ).
Ωστόσο ο φράχτης αποτελεί κώλυμα για τους μετανάστες και όχι για τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, οι οποίες ανήκουν στα 2 και 5 Σώματα Στρατού και διαθέτει το καθένα τους από ένα Σύνταγμα Μηχανικού, προκειμένου να προβούν σε ταχεία ζεύξη του Έβρου σε πολλά σημεία.