"Greek National Pride" blog / Τουρκικές Προκλήσεις

Ρωσικές «προβλέψεις» για ελληνοτουρκικά: Επίθεση τύπου «Αρτσάχ» ετοιμάζει η Άγκυρα στην Κύπρο


Ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Μεσόγειο με αφορμή την Κύπρο βλέπει ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο

σοίωνες προβλέψεις έκαναν έγκριτα ρωσικά γεωπολιτικά και αμυντικά ινστιτούτα συγκεκριμένα για τη Μεσόγειο, προειδοποιώντας για επικείμενο τουρκικό σχέδιο πρόκλησης πολέμου με την Ελλάδα. Αφορμή στέκεται η Κύπρος και «κύριο μενού» τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.

Ρώσοι ειδικοί μιλούν “έξω από τα δόντια”, για “πολεμικά σενάρια” για τον λόγο αυτόν, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα εμπλακούν σε μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση το 2021, λόγω της οικονομίας.

“Το 2020, ήταν από κάθε άποψη δύσκολη χρονιά, το 2021 όμως έχει όλες τις δυνατότητες να είναι ακόμη πιο δύσκολο. Εκτός από τον πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και του Ισραήλ, είναι πλέον δυνατή μια βίαιη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει το ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο.

Σε αυτό το σενάριο, το ινστιτούτο εμπλέκει τόσο τα «αόρατα» αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, όσο και τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

“Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τους συμφιλιώσουν εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά απέτυχαν. Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ πιο επικίνδυνα, από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής οικονομικής κρίσης και χρειάζονται σοβαρή ώθηση για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Γι αυτόν τον λόγο τα τεράστια πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, έχουν στοχοποιηθεί από την Άγκυρα.

Αυτός που θα ελέγχει την ανάπτυξή τους και θα τα εξάγει σε χώρες της ΕΕ, θα αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Εμπνευσμένος από τις μεγαλειώδεις επιτυχίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο νέος «σουλτάνος» Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επιλύσει ξανά το ζήτημα με τη βία. Ωστόσο, όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε”, τονίζει ινστιτούτο με έδρα την Μόσχα.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ναι μεν η Κύπρος δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια και είναι ένα κυρίαρχο κράτος που κατοικείται από Έλληνες και Τούρκους, αλλά Αθήνα και Άγκυρα στηρίζουν στρατιωτικά και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, η Άγκυρα επικαλείται τη συνθήκη της Κύπρου της 4ης Ιουνίου 1878, με την οποία το νησί ορίζεται ως κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1969, η Βρετανία αναγνώρισε εν μέρει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο νησί και το 1974 η Άγκυρα πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση, ως αποτέλεσμα της οποίας η δημιουργία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η ουσία είναι όμως ότι τα Κατεχόμενα αναγνωρίζονται μόνο από την Τουρκία.

Το πρόβλημα της συνύπαρξης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί τεχνηέντως από την Άγκυρα, ειδικά μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς το νησί αποτελείβασικό σημείο για την κατασκευή αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

“Η Άγκυρα θέλει να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο σε όλη αυτή την αφθονία, αλλά οι Έλληνες βλέπουν το θέμα διαφορετικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να εφαρμόσει την εμπειρία του Καραμπάχ στην επίλυση του προβλήματος κάνοντας χρήση βίας στην Κύπρο.

Στη διάθεση του προέδρου Ερντογάν, υπάρχει ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό, ενώ ο τουρκικός στρατός θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμητικά στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους επιθετικά UAV που τα πήγαν περίφημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διαθέτουν τους  ρωσικούς πυραύλους S-400 και έχουν άφθονη πλέον πολεμική εμπειρία”, αναφέρει το ρωσικό ινστιτούτο.

Ρωσικό σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου στην Κύπρο

“Θεωρητικά, τα γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν ως εξής:

Όσον αφορά το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, θα γνωστοποιηθούν αιφνιδιαστικά κάποιες υποτιθέμενες προκλήσεις από την ελληνική πλευρά (πιθανή προβοκάτσια από Τούρκους που θα εμφανίζονται ως Ελληνοκύπριοι).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s