"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ για φρεγάτες – Μια διευκρίνιση


Εχθές 4 Ιανουαρίου, από τον Τομέα Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση που εκφράζει προβληματισμούς για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ανακοίνωση, περιέχονται αυτούσιες ή με ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις, παράγραφοι από προχθεσινή (3 Ιανουαρίου) ανάρτηση του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, που αποκάλυπτε ότι η επιχειρησιακή απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού ως προς τις νέες φρεγάτες, περιγράφει ως κρίσιμη την απόκτηση μέχρι 6 κυρίων μονάδων κρούσεως αυξημένων Α/Α δυνατοτήτων και όχι “πολλαπλού ρόλου”, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η περίληψη αυτουσίων παραγράφων από αναρτήσεις μας, είναι κάτι που έχει συμβεί και κατά το παρελθόν σε ερωτήσεις από άλλα κόμματα. Κάτι θεμιτό και κολακευτικό, που μπορεί όμως να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Προς άρση λοιπόν οποιονδήποτε παρεξηγήσεων και για λόγους δεοντολογίας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε στους αναγνώστες μας ότι αυτονοήτως, η άσκηση του δημοσιογραφικού μας επαγγέλματος, δεν συνδεόταν ποτέ ούτε θα συνδεθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την υπηρέτηση κομματικού σχηματισμού ή πολιτικού προσώπου. Οι απόψεις και κρίσεις που εκφράζουμε, είναι αυστηρώς προσωπικές και ανεξάρτητες, χωρίς καμμία κατεύθυνση από τις εθνικές κομματικές παρατάξεις.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, με τονισμένα τα αποσπάσματα που προέρχονται από την ανάρτησή μας.

Ανακοίνωση Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής

“Με μεγάλη έκπληξη και απορία παρακολουθούμε επί ενάμιση χρόνο την αναβλητικότητα και την ολιγωρία που επιδεικνύει το ΥΠΕΘΑ στο θέμα εκσυγχρονισμού του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), οι ανάγκες του οποίου είναι γνωστές, όπως και οι εξαγγελίες – υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για εκκίνηση των διαδικασιών για ένταξη στον στόλο νέων φρεγατών (Φ/Γ). Όμως δεν προχωράει τίποτε, καμία συμφωνία δεν ολοκληρώνεται και τελικά το πρόβλημα της σταδιακής αντικατάστασης των γερασμένων και τεχνολογικά ξεπερασμένων πλοίων παραμένει χωρίς λύση. Αναρωτιόμαστε ως πότε στην κυβέρνηση θα συνεχίζουν να αλλάζουν γνώμη και να αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες εκσυγχρονισμού του Στόλου.
Η απότομη στροφή της κυβέρνησης στο πρόγραμμα νέας Φ/Γ για το ΠΝ τον περασμένο καλοκαίρι, δεν έχει δικαιολογηθεί επισήμως. Επικρατεί βασίμως η εντύπωση ότι η απόφαση ελήφθη όχι με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Κλάδου, αλλά τις προσωπικές αποφάσεις ενός στενού κυβερνητικού κύκλου με άλλα προτάγματα. Έτσι, αγνοήθηκαν οι προτάσεις του ΠΝ για Φ/Γ με αυξημένες δυνατότητες Αντιαεροπορικής Άμυνας (Α/Α) περιοχής, για να επικρατήσει τελικά το εφεύρημα ότι χρειαζόμαστε Φ/Γ πολλαπλού ρόλου. Η κυβέρνηση προφανώς αγνοεί ή, το χειρότερο, φαίνεται να παραμελεί το γεγονός ότι η αντικατάσταση των υπαρχόντων Φ/Γ πολλαπλού ρόλου, με Φ/Γ ανωτέρων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών, είναι φυσιολογική εξέλιξη ενός ναυτικού το οποίο καλείται να υποστηρίξει νέες αποστολές, οι οποίες προηγουμένως δεν υφίσταντο ή δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας. Από ναυτικό “κλειστών θαλασσών”, το ΠΝ καλείται πλέον να αντιμετωπίσει νέες απειλές στις ανοικτές θάλασσες εθνικού ενδιαφέροντος (Κρήτη – Καστελόριζο – Κύπρος).
Απομένει να δούμε ως πότε θα συζητάμε χωρίς να παίρνουμε απάντηση για το κυρίαρχο εξοπλιστικό πρόγραμμα από πλευράς ΠΝ, που χρονίζει επικίνδυνα. Η προσαρμογή των επιχειρησιακών αναγκών του ΠΝ σε αυτό που έχουν να προσφέρουν οι κάθε λογής αντιπρόσωποι, με το οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβιβασθεί, είναι σοβαρή αιτία προβληματισμού περί των πραγματικών κυβερνητικών επιδιώξεων. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις ταύτισης του προγράμματος νέων Φ/Γ με τις επιδιώξεις της ως προς την εξυγίανση των ναυπηγείων, μόνο καθυστερήσεις προκαλούν, συμπαρασύροντας σε καθυστέρηση την αναβάθμιση των Φ/Γ ΜΕΚΟ 200, για να αποδοθούν στο τέλος νέες φρεγάτες χαμηλότερων δυνατοτήτων σε σχέση με αυτές που επιθυμεί το ΠΝ.
Ελπίζουμε ότι τελικά σε αυτή την κρίσιμη απόφαση επιλογής νέας Φ/Γ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της αποτρεπτικής μας ισχύος, θα επικρατήσει η λογική των πραγματικών απαιτήσεων που έχει θέσει το ΠΝ, βάζοντας τέλος στις “σειρήνες” που διαφημίζουν λύσεις και πλοία που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αξιόπιστα τη διατήρηση της Ναυτικής μας ισχύος”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s