Κοντολογίς για τον Ερντογάν οι διερευνητικές επαφές αποτελούν «σανίδα σωτηρίας», αφού θα δείξει σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι είναι διαλλακτικός, ειρηνοποιός και προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα με τη διπλωματία και τον διάλογο.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές για το ένα και μοναδικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, όπως δηλώνει επισήμως η Ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία προσέρχεται στις επαφές για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών μας, η κυριαρχία μας σε νησίδες-βραχονησίδες την οποία η Τουρκία αμφισβητεί με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, το εύρος των ΧΥ-ΕΕΧ, FIR, AOZ.
H EE δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για εξωτερικές υποθέσεις Peter Stano δήλωσε ότι » Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση αυτών των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Όλοι διατείνονται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι δεσμευτικές, είναι άτυπες συζητήσεις και δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά.
Κοντολογίς για τον Ερντογάν οι διερευνητικές επαφές αποτελούν αποτελούν σανίδα σωτηρίας, αφού θα δείξει στην ΕΕ και ΗΠΑ ότι είναι διαλλακτικός, ειρηνοποιός και προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα με τη διπλωματία και τον διάλογο.
Με αυτόν τον τρόπο αποβλέπει στο να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αλλά και να εξευμενίσει τον Μπάϊντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Σε ανάλογα αποτελέσματα αποβλέπει η Τουρκία και από τη συμμετοχή της στις συζητήσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.
Έτσι ο Μπάϊντεν θα αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ και το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του θα «βρεί» την Τουρκία να μιλάει με Ελλάδα και Κύπρο.