Η ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει την προμήθεια αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πιο συγκεκριμένα, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στις 5 Φεβρουαρίου στη Βουλή, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σημειώνει:
«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καταρτίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ) και αποβλέπουν στη συστηματική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κλάδου, μέσω του καθορισμού των αναγκαίων μέσων και της βέλτιστης διαχείρισης των πόρων.
Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία εφαρμόζει συγκεκριμένες μεθόδους, με τις οποίες παρακολουθούνται, μελετώνται και αναλύονται οι εξελίξεις, προκειμένου να προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής.
Ως εκ τούτου, τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα διαμορφώνονται ως απόρροια μεθοδευμένων θεσμικών ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, για την υλοποίηση των σχεδίων της ΠΑ.
Προς επίτευξη των ανωτέρω, παρέχονται κατευθύνσεις από την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών ρόλου Air-to-Air Refueling».
Με τη σειρά μας, να επαναλάβουμε ότι η ύπαρξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στην ΠΑ θα οδηγούσε στην αύξηση της αυτονομίας των μαχητικών και την παραμονή τους στον αέρα για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, πρόκειται για πρόγραμμα που παραμένει συχνά σε χαμηλή προτεραιότητα, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Επιπλέον, η προμήθεια οποιουδήποτε αεροσκάφους πρέπει να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα μαχητικά F-16, απαιτώντας αεροσκάφη σαν το A330 MRTT, το KC-46, το KC-135R ή το KC-10.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΤΑΝΚΕΡ KDC-10 ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ;