"Greek National Pride" blog

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από 54 Γερουσιαστές των ΗΠΑ: Επιστολή κόλαφος προς τον Μπάιντεν κατά της Τουρκίας


Αμερικανοί γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό κόμμα χρησιμοποιούν βαριές εκφράσεις για να βοηθήσουν τον Ερντογάν να κατανοήσει πόσο σοβαρολογούν οι ΗΠΑ

Συνολικά 54 μέλη της Γερουσίας των Η.Π.Α. έγραψαν στις 9 Φεβρουαρίου μια επιστολή για την Τουρκία στον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ιδού πως περιγράφει η τουρκική Yetkin report την επιστολή

«Με την πρώτη ματιά, η επιστολή μοιάζει με τις επιστολές για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που είχαν ήδη γραφτεί από γερουσιαστές σε πρώην προέδρους των ΗΠΑ. Στην επιστολή, οι γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη διοίκησή του να «αντιστρέψουν την αυταρχική τους πορεία», να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενους συνείδησης και να τα κάνουν αμέσως.

Όσο περισσότερο διαβάζει κάποιος την επιστολή, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ότι το είναι γεμάτη με στρεβλώσεις και είναι ένα  πραγματικά φοβερό κείμενο. Έχει έναν ισχυρισμό ότι βοηθά την Τουρκία, ως «σύμμαχο», για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά δίνει την εντύπωση ότι δεν στοχεύει στο καλό της

Η επιστολή ξεκινά   συγχαίροντας  τον Μπάιντεν για την εκλογή του. Στη συνέχεια, οι γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον πρόεδρο την υπόσχεσή του για «ενίσχυση των συμμαχιών μας και προώθηση της δημοκρατίας ως προπύργιου ενάντια στην αυξανόμενη παγκόσμια τάση αυταρχισμού».

Υποδεικνύουν την «συνεχιζόμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» και ζητούν από τον Μπάιντεν να «πιέσει την τουρκική κυβέρνηση» για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση.

Αυταρχισμός και ελευθερία του τύπου

Η δεύτερη παράγραφος ξεκινά με  πρόταση που λέει ότι ο Ερντογάν βάζει σταδιακά τη χώρα σε πιο αυταρχικό δρόμο. Οι γερουσιαστές ευθυγραμμίζουν την κριτική για την περιθωριοποίηση της εγχώριας αντιπολίτευσης, τον διορισμό κομματικών δικαστών και τη φυλάκιση δημοσιογράφων, θέματα που εγείρονται επίσης από την τουρκική αντιπολίτευση. Λένε ότι η Τουρκία κατατάσσεται πάνω από την Κίνα μόνο όσον αφορά το ρεκόρ της ελευθερίας του Τύπου και ο αντιτρομοκρατικός νόμος απειλεί το κράτος δικαίου.

Αυτό το τμήμα μοιάζει δυστυχώς με μια σύντομη περίληψη της πρόσφατης έκθεσης της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, οι ακόλουθες εκφράσεις και ισχυρισμοί είναι πιθανό να ενοχλήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τους περισσότερους από τους αντιπολιτευόμενους κύκλους.

YPG, S-400, θέματα του Αζερμπαϊτζάν

Οι γερουσιαστές ισχυρίζονται ότι η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν έχει επίσης εξελιχθεί σε ολοένα και πιο επιθετική με την πάροδο του χρόνου

1- Οι γερουσιαστές ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν «επιτέθηκε με ένθουσιασμό στους Κούρδους που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πολεμούν το ISIS στη Συρία». Αυτή είναι μια από τις πιο ανοιχτές υποστηρίξεις του YPG, και μια από τι; σοβαρότερες προσβολές εναντίον της Τουρκίας ως προς αυτό το σημείο.

Ρωσία 45

Πυροδοτεί το «ψυχροπολεμικό κλίμα» το Κίεβο: Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας στο ΝΑΤΟ και η τουρκο-αμερικανική ασκήση

2- Οι γερουσιαστές κατηγορούν την Τουρκία ότι αγοράζει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι ήταν ασυμβίβαστες με την τεχνολογία των ΗΠΑ. Αυτό που αναφέρονται εδώ είναι οι πύραυλοι S-400 και δεν μιλούν πλέον για συμμόρφωση με το ΝΑΤΟ, αλλά ανοιχτά για τη  μη συμμόρφωση τρος τις ΗΠΑ. Δεν χρησιμοποιούν ούτε μια λέξη για την κατάσχεση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 για τα οποία η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει ως εταίρος παραγωγής του έργου.

3- Ο Ερντογάν, λένε, «ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία». Έτσι, οι γερουσιαστές ονομάζουν την αρμενική εισβολή στο ένα πέμπτο του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν για 25 χρόνια ως «εδαφική διαμάχη», καθώς αποκαλούν την εκστρατεία των Αζέρων που ξεκίνησε για να πάρουν πίσω το έδαφος τους μια τουρκική πρόκληση για χρήση βίας.

Ο Enes Kanter ως «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η παράγραφος συνεχίζεται με προτάσεις που θα θύμωναν τους περισσότερους ανθρώπους στην Τουρκία: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε επίσης να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Κυβέρνηση 231

Μητσοτάκης: «Γιατί αποφασίσαμε σκληρό lockdown στην Αττική»

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδίωξε να φιμώσει  τους επικριτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο Enes Kanter, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυνηγώντας την οικογένειά του στην Τουρκία και βάζοντας του κόκκινη ειδοποίηση INTERPOL.

Το να αναφέρουμε τον Καντέρ, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την πίστη του στον Fetullah Gülen, «υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και επαινώντας τους υποστηρικτές του Gülen χωρίς να δώσει το όνομά του μετακινεί την επιστολή των γερουσιαστών στον Μπάιντεν σε ένα νέο έδαφος. Αυτό αποκαλύπτει επίσης την αξία και τη σημασία του Kanter για το δίκτυο Gülenist στις ΗΠΑ.

Σε μια εποχή που οι Τούρκοι υπουργοί δεν μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού με τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ορισμένα λόμπι, συμπεριλαμβανομένων των Γκουλενιστών, μπορούν να τους ζητήσουν να γράψουν ένα τέτοιο γράμμα που χτυπά έντονα την Τουρκία, μαζί με τον Ερντογάν.

Γερουσιαστές στο Μπάιντεν: «Πείτε στον Ερντογάν να αφήσει τον αυταρχισμό»

«Η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας γράφουμε σήμερα», συνεχίζουν οι γερουσιαστές.

Λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να μιλούν ειλικρινά με τους συμμάχους τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ ήταν πάντα η πρώτη χώρα που αναγνώρισε και υποστήριξε τις στρατιωτικές κυβερνήσεις πραξικοπήματος στο παρελθόν της Τουρκίας

Στις 9 Φεβρουαρίου, την ημέρα που γράφτηκε αυτό το γράμμα, ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη κατηγορίας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατηγορίες για υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος και για τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της επιδρομής του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Η επιστολή τελειώνει με μια πρόσκληση προς τον Μπάιντεν να μιλήσει στον Ερντογάν για να σταματήσει αμέσως ο αυταρχισμός με τους γερουσιαστές να λένε στον Μπάιντεν ότι «είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη διοίκησή σας σε αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με φίλους σαν αυτόν, ποιος χρειάζεται εχθρούς;

Αμερικανοί γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις βαριές εκφράσεις για να βοηθήσουν τον Ερντογάν και την Άγκυρα να κατανοήσουν πόσο σοβαρολογούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και  έτσι «να τον ευθυγραμμίσουν».

Δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι επιθετικές εκφράσεις θα πυρπολήσουν και θα βλάψουν τον αγώνα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Η ΤΙΚΑ χρηματοδοτεί απροκάλυπτα τη Χαμάς με τις «ευλογίες» Ερντογάν – Τι θα κάνει το Ισραήλ

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι γράφουν αυτήν την επιστολή υποτίθεται για χάρη της φιλίας και της συμμαχίας.

Με φίλους σαν αυτούς ποιος χρειάζεται εχθρούς;» πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s