"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η «στρατιωτική διπλωματία» της Ελλάδας – Ηχηρό μήνυμα των ΕΔ σε αποστολές που δείχνουν την ετοιμότητά τους


Η Ελλάδα είναι στην κυριολεξία πανταχού παρούσα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της συνδράμοντας συμμαχικές επιχειρήσεις

To ΓΕΕΘΑ  στο πλαίσιο της «στρατιωτικής διπλωματίας», έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών, με τη συμμετοχή  Ελληνικού προσωπικού και μέσων με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ συμμετέχει στην πολυεθνική Ναυτική Δύναμη «TF 473» η οποία συνοδεύει την Ομάδα Κρούσεως του γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21», στην οποία μετέχουν εκτός της Γαλλίας και της Ελλάδας και ναυτικές δυνάμεις από ΗΠΑ και Βέλγιο και άλλων κρατών μελών της  της ΕΕ  και η οποία διεξάγεται στην ΝΑ Μεσόγειο.

 Η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ η οποία επιχειρεί με την μόνιμη συμμαχική δύναμη SNMG-2, με την συμμετοχή ενός Υποβρυχίου λαμβάνει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «DYNAMIC MANTA 21». Σκοπός της άσκησης  είναι η  εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Στην Άσκηση συμμετέχουν Μονάδες Επιφανείας, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2).

Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ συμμετέχει στη διασυμμαχική επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL MAROPS». Η ναυτική δύναμη (Maritime Task Force – MTF) που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδράμει το Λιβανικό Ναυτικό στον έλεγχο των χωρικών του υδάτων και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ συμμετέχει στην επιχείρηση «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων, με σκοπό την συμβολή στη κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Η Φ/Γ ΥΔΡΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Κατά τον επανάπλου της στην Ελλάδα εκτέλεσε συνεκπαίδευση, υπό μορφή PASSEX, με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ (ABU DHABI και MEZYAD) και των ΗΠΑ (USCG ADAK και USCG MAUI) στον Κόλπο και συμμετείχε σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT στην πολυεθνική Αποστολή «EMASOH/AGENOR».

Η EMASOH/AGENOR είναι Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία), η οποία στο πλαίσιο τους Διεθνούς Δικαίου έχει σκοπό την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν. Στην εν λόγω Αποστολή η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεισφέρει έναν (1) Αξιωματικό στο επιτελείο αυτής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Το Ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ συμμετέχει στην πολυεθνική Άσκηση «POSEIDON 21», η οποία διοργανώνεται από τις Ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στην εν λόγω άσκηση συμμετέχουν μονάδες του Ρουμανικού Ναυτικού καθώς και οι μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 Standing NATO Mine Countermeasures Maritime Group Two (SNMCMG2).

Η Ελλάδα παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στο λιμένα της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».

Η Ελλάδα συνδράμει στην αποστολή «ΝΑΤΟ Air Policing» στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο Μαυροβούνιο με δύο F-16 από την 116 ΠΜ στον Άραξο. Η εν λόγω συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Εκτίμηση

Η συμμετοχή της χώρας μας σε πολλαπλές συμμαχικές αποστολές έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

Προβολή Σημαίας της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας  προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από αλληθοφανή απαιτητικά σενάρια των συμμαχικών δραστηριοτήτων.

Δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης των συμμαχιών μας με τα συμμετέχοντα  κράτη στην συμμαχική δραστηριότητα.

Ένοπλες Συρράξεις 299

Ετοιμασίες επίθεσης από Ισραήλ-ΗΠΑ – Βομβαρδιστικά Β-52 στον Περσικό Κόλπο

Δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συμμαχικών κρατών.

Εγκόλπωση και επαφή με νέα στρατιωτικά δόγματα αλλά και μέσα που δεν διαθέτει η χώρα μας.

Μεταλαμπάδευση των γνώσεων που αποκτούνται από τέτοιες συμμαχικές συμμετοχές μέσω των μετεχόντων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σχολεία-εκπαιδεύσεις Στελεχών στο εσωτερικό της χώρας.

Δημιουργία σεβασμού της χώρας μας λόγω του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της. από φίλους αλλά και εχθρούς με τους οποίους θα έχουμε συνασκηθεί στα πλαίσια συμμαχικών δραστηριοτήτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s