"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗΑΜΥΝΑ

Η καινούργια «Πτήση» 10, ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο F-16V («Viper Kit Proof A/C»), το  F-16C Block 52+ Advanced «005», που είναι το «γενικό πρωτότυπο» του προγράμματος εκσυγχρονισμού που υλοποιείται στα 84 μαχητικά δύο εκδόσεων του τύπου. Είμασταν παρόντες και μιλήσαμε και με τον πιλότο-δοκιμαστή της USAF που υλοποίησε την υπερατλαντική μετάβαση.

SKYROS 2021, πρώτη γεύση από Rafale στην Τανάγρα!

Το τετραήμερο 2 έως 5 Φεβρουαρίου 2021 η Αεροπορική Βάση Τανάγρας και η 114 Πτέρυγα Μάχης πήραν μια πρώτη, αν και έντονη, «γεύση» από Rafale στο πλαίσιο του ελληνικού σκέλους της διεθνούς άσκησης SKYROS 2021, που υλοποίησε η Armee de l’Air et de l’Espace Francaise. Σας μεταφέρουμε όλη τη δράση στους ελληνικούς ουρανούς.

SKYROS,  La grande tournee des Rafale

Τέσσερα Rafale, δύο Α400Μ Atlas, ένα A330MRTT Phenix και 169 γυναίκες και άνδρες της Armee de l’Air et de l’Espace Francaise σε μια 14ημερη περιπέτεια, 21.000 χιλιομέτρων, σε τρεις ηπείρους ήταν η ταυτότητα της άσκησης SKYROS 2021, της «μεγάλης τουρνέ των Rafale», όπως έγινε γνωστή στη Γαλλία. Με αφετηρία το Τζιμπουτί πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις φάσεις, στην Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

 H ολλανδική πρόταση για Φ/Γ SIGMA 11515HN και η πολλαπλή ενδιάμεση λύση

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε στενά από αυτές τις σελίδες την προοπτική  ανανέωσης των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που περιλαμβάνει -ως γνωστόν- την προμήθεια τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τον ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής) των τεσσάρων MEKO 200HN και τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Στο τρέχον τεύχος μας  παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα την ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση της ολλανδικής Damen Shipyard Group για την SIGMA 11515HN σε δυο εκδόσεις, ειδικά προσαρμοσμένες στις ελληνικές ανάγκες, όπως και την καινοτόμο προσφορά της Φ/Γ SIGMA 10514 ως ενδιάμεσης λύσης υψηλής αξίας.

DDG κλάσης Arleigh Burke, To σενάριο απόκτησης των αμερικανικών αντιτορπιλικών.  

Όπως αναφέραμε ήδη στο προηγούμενο τεύχος μας, η πιθανότητα απόκτησης Α/Τ κατευθυνόμενων πυραύλων (DDG) κλάσης Arleigh Burke, ακόμη και με σενάριο αγοράς μονάδων από τα αποθέματα του US Navy, βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι στενά συνδεδεμένη με την υποψηφιότητα των LCS κλάσης Freedom, Version MMSC-HN, στο πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων του ΠΝ. Αναλύουμε όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου σεναρίου.

Αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz, Επιχειρήσεις από τα αμερικανικά «FlatTop», Μέρος Β

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας για τα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz, με βάση τις επισκέψεις τού γράφοντος στις επιχειρησιακές αναπτύξεις τους στη Μεσόγειο, στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, συνεχίζουμε τη σε βάθος περιγραφή και ανάλυση της λειτουργίας τους, του κόσμου που εργάζεται πάνω σε αυτά και των συστημάτων που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των αεροσκαφών τους.

Fοrce Maritime de l’ Aeronautique Navale, Με τα φτερά τωνAlbatros.  

DA00042541_

H αεροπορία του Γαλλικού Ναυτικού θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης Dassault Aviation Albatros από το 2025 σε αντικατάσταση Falcon 200 Gardian και Falcon 50M Surmar (Surveillance maritime), συνεχίζοντας την παράδοση χρήσης της οικογένειας Falcon στα ειδικά αυτά καθήκοντα.

Ejercito Del AireAla 23, 50 χρόνια αεροπορικής εκπαίδευσης στην Talavera La Real

H αεροπορική βάση Talavera la Real κοντά στην Badajoz είναι το κέντρο της αρχικής προεπιχειρησιακής αεροπορικής εκπαίδευσης της Ισπανικής Αεροπορίας για περισσότερο από πέντε δεκαετίες υπό τη σκέπη της 23ης Πτέρυγας. Εκεί τα SF-5M εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ρόλο LIFT (Lead-In Fighter Trainer), αλλά η συνολική εκπαίδευση της Ejercito Del Aire βρίσκεται ήδη σε πλήρη αναδιοργάνωση τόσο με PC-21 όσο κυρίως με την προοπτική ενός νέου αεριωθούμενου εκπαιδευτικού υψηλών επιδόσεων κάτω από τη σκέπη της Airbus.

Guardia di Finanza, Τα AW169M του «ιταλικού ΣΔΟΕ»

H ιταλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος Guardia di Finanza έχει μακρά ιστορία στη χρήση εναέριων μέσων, τόσο ελικοπτέρων όσο και αεροπλάνων, διατηρώντας έναν μεγάλο στόλο που ανανεώνεται συνεχώς. Η πρόσφατη προσθήκη είναι το AW169M, που την κατέστησε τον πρώτο χρήστη παγκοσμίως για τον τύπο.

Ασφάλεια Πτήσεων 2020, μια περίεργη χρονιά!

Το 2020 είναι από όλες τις απόψεις μια περίεργη χρονιά λόγω της πανδημίας COVID-19. Ειδικά η βιομηχανία των αερομεταφορών είναι ανάμεσα σε αυτές τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες που πλήγηκαν περισσότερο, μαζί βέβαια με τον Τουρισμό, λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων χωρίς ξεκάθαρο ορίζοντα ομαλοποίησης. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις στην ασφάλεια πτήσεων με προηγούμενες χρονιές, όταν η αεροπορική κίνηση είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτής του πρόσφατου παρελθόντος. Η στατιστική ανάλυση των δεικτών αεροπορικών περιστατικών, δηλαδή η αναγωγή των συμβάντων στις ώρες πτήσεις του παγκόσμιου στόλου αερομεταφορών, λαμβάνει υπόψη αυτό το γεγονός. Από την άλλη όμως, πέραν των στατιστικών, τα 12 θανατηφόρα περιστατικά του 2020 ρίχνουν βαριά σκιά στην περσινή χρονιά, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι δυο περιπτώσεις καταρρίψεων, οι οποίες όμως ανοίγουν και πάλι ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο. Μια ανάλυση που πρέπει να διαβάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s