Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Οι Ρώσοι μετά τα παιχνίδια Ερντογάν με τα Στενά θέλουν πιθανότατα παρουσία στο Αιγαίο που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου.
»ΗΕλλάδα είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα», αναφέρει στο σύνολο του ***ο ρωσικός τύπος με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το την εθνική επέτειο του 1821.
Με αφορμή αυτήν την επέτειο, οι Ρώσοι όμως προσπαθούν να περάσουν τα δικά τους σχέδια, αφού διαπίστωσαν ότι ο Ερντογάν παίζει το δικό του παιχνίδι προετοιμαζόμενος να ακυρώσει*** την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και της Λωζάννης στην συνέχεια.
Εκεί ακριβώς η Μόσχα επιδιώκει αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα, η οποία ασχέτως του τι λένε οι Τούρκοι, ελέγχει το Αιγαίο, το οποίο ο Ερντογάν το ονόμασε επίτηδες ‘’θάλασσα των νήσων”.
Η απάντηση της Μόσχας για το θέμα της ελληνικής πρόθεσης επέκτασης της ΑΟΖ πριν μερικούς μήνες μόνο τυχαία δεν ήταν:
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής.
Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».
Τι λένε σήμερα οι Ρώσοι επ’ ευκαιρία της επισκέψεως του Ρώσου πρωθυπουργού στην Αθήνα:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών προβλημάτων που είναι σημαντικά για τη Ρωσία», δήλωσε ο Andrei Kortunov, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων *** ITAR-TASS, σχολιάζοντας το ταξίδι του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο ίδιος Ρώσος ειδικός υπενθύμισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις ευκαιρίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ άλλων μέσω των δυνατοτήτων του Turk Stream.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Μόσχας, «υπάρχει ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει πίεση σε κάποιο βαθμό υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας εντός της ΕΕ», ως παραδοσιακός εταίρος της Μόσχας, κοντά σε αυτήν «θρησκευτικά και ιστορικά».
Ο Andrey Bystritsky, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της διεθνούς λέσχης Valdai, συμφωνεί συνολικά με τον Kortunov αναφέροντας ότι: «νομίζω ότι όλα συμβαίνουν έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι πάντα η πρώτη σε όλα μας τα σχέδια.
Υπάρχει κάποιος συμβολισμός σε αυτό, επειδή η Βαλκανική ιστορία, η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα αυτά ωθούν τη Ρωσία να αναπτύσσει σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν επισκέφθηκε την Αθήνα αυτήν την εβδομάδα για να τιμήσει την 200ή επέτειο από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
Για πρώτη φορά, Ρώσος επικεφαλής της κυβέρνησης, επισκέφθηκε χώρα εκτός του σοβιετικού χώρου, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ο Μισουστίν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και συμμετείχε σε δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνίδα πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ μεταξύ άλλων, μίλησε με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος εκπροσώπησε την Βρετανία στους ελληνικούς εορτασμούς.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, οι συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό «επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση κοινών έργων σε εντελώς διαφορετικούς τομείς».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε τις «ανεκμετάλλευτες επενδυτικές ευκαιρίες».
Ο ίδιος συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θέματα προστασίας της υγείας των τουριστών.