Της Κύρας Αδάμ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέγραψε το Αιγαίο από την ατζέντα των θεμάτων της και το έθαψε μακριά και έξω από αυτήν, στο διμερή πολιτικό διάλογο Ελλάδας Τουρκίας, τον οποίο αποδέχθηκε και ξεκίνησε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη παραχωρήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Άγκυρα.
Τούτο προκύπτει αβίαστα από το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται ΜΟΝΟΝ για τις παράνομες επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της στην Αν. Μεσόγειο.
Πουθενά δεν κατονομάζονται οι ομοίως παράνομες, επικίνδυνα προκλητικές και μόνιμες ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Αυτό συνέβη με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη , η οποία ουδέποτε προσέφυγε – ως όφειλε – στην ΕΕ προκειμένου να την ενημερώσει για την τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής.
Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την -καλά προετοιμασμένη στις πολλαπλές συνεργασίες Μέρκελ- Ερντογάν από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα- απόφαση εγκλωβισμού της Ελλάδας σε διμερή πολιτικό διάλογο με την Τουρκία , πέρα και έξω από την ΕΕ, θέτοντας την ελληνική κυριαρχία και συμφέροντα στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο στις ορέξεις του Ερντογάν.
Σε κανένα απολύτως σημείο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου δεν γίνεται ούτε καν νύξη εφαρμογής κυρώσεων ή επανεξέτασης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας για τη συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο. Αντιθέτως η ΕΕ δίνει τα εύσημα στον Ερντογάν για το διμερή διάλογο ως μέσο «αποκλιμάκωσης της έντασης».
ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΕΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΕ Ε/Τ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
Όμως, όπως προκύπτει από επίσημα ελληνοτουρκικά και διεθνή στοιχεία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην οποία εξετάζονταν «οι παράνομες ενέργειες της», η Τουρκία:
-
έχει καταλάβει με στρατιωτικά μέσα και πυρά ελληνική κυριαρχία από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο. Αυτό αποδεικνύεται από την περιοχή τουρκικής άσκησης με πυρά και αορίστου χρόνου στην περιοχή Λήμνου -Σαμοθράκης, που αποκαλύπτει το Μ. Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε χωρικά ύδατα και εθνικό εναέριο χώρο.
-
Προβαίνει σε καθημερινές παραβιάσεις ελληνικής κυριαρχίας σε όλα τα ελληνικά νησιά μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.
-
Μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία τη διεθνή θάλασσα μεταξύ των νήσων Λήμνου-Λέσβου, Λέσβου – Χίου, Χίου- Ικαρίας και Ρόδου- Καστελόριζου.
-
Έχει «διαγράψει το FIR Αθηνών /Κων-λης, που ορίζεται από τις εκβολές του Έβρου μέχρι 15νμ ανατολικά του Καστελόριζου, το οποίο ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Αυτό αποδεικνύει επιθετική τουρκική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας για να μπορεί πλέον να επεκταθεί σε βάρος της Ελλάδας και πέρα από τα δυτικά σύνορα της στην περιοχή του Αιγαίου.
-
Όλα αυτά συνδυάζονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, δηλαδή την απαίτηση της Τουρκίας να μην προσεγγίζουν ελληνικά αεροσκάφη και πλοία εγγύτερα των 6νμ από τις ακτές των νησιών του Αν Αιγαίου. Η απαίτηση αυτή καθιστά τα νησιά αυτά μη ελληνικά , διότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις που ζητά η Άγκυρα είναι non fly zone, που μόνον ο ΟΗΕ μπορεί να εφαρμόσει