"Greek National Pride" blog

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόγραμμα Φρεγατών, υπάρχει τελικά και 8η πρόταση!


KDX-J-696x985

Και όμως οι προτάσεις για τις νέες φρεγάτες δεν είναι επτά!

Από την ώρα που ακούστηκε πριν λίγες ημέρες από επίσημα χείλη ότι οι προτάσεις των ξένων οίκων προς το Πολεμικό Ναυτικό για το πρόγραμμα νέων φρεγατών είναι οκτώ, είχε ξεκινήσει ένας  αγώνας να βρεθεί η 8η (εκτός δηλαδή της αμερικανικής, γαλλικής, ολλανδικής,  γερμανικής, ισπανικής, βρετανικής και ιταλικής).

Κάποιοι είχαν θεωρήσει την αναφορά εκ παραδρομής, ενώ άλλοι αναζητούσαν προτάσεις από εναλλακτικά ναυπηγεία από κάποιες από τις παραπάνω χώρες.

Τελικά, η 8η πρόταση είναι μια έκπληξη, έρχεται εκτός του ευρωπαϊκού χώρου και αναμένεται να ταράξει τα νερά, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χθες, την πόρτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει χτυπήσει  η Νότια Κορέα με μια καινούργια σχεδίαση, ως πρόταση όμως που περιλαμβάνει συμπαραγωγή μιας διεθνούς έκδοσης πλοίου, παράλληλα με αυτή που προορίζεται για το Ναυτικό της (RoKN).

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Νοτιοκοεάτες προτείνουν ένα πλοίο που το RoKN κωδικοποιεί ως αντιτορπιλικό, αφού εκτοπίζει 5.500-6.000 τόνους και αφού οι φρεγάτες τους είναι σχεδιάσεις των 3.300-3.500 τόνων.

Παρόλα αυτά βρίσκεται στην κατηγορία των FREMM (6.000-6.700 τόνους), των βρετανικών Arrowhead 140 (5.700-6.300 τόνους) ή των ισπανικών F-110 (άνω των 6.000 τόνων), οι οποίες στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται ως φρεγάτες και όλες αποτελούν υποψηφιότητες για το ΠΝ.

Πρόκειται για την καινούργια στελθ σχεδίαση που βασίζεται στην κλάση KDX-II,  ήδη σε κορεατική υπηρεσία με 6 πλοία, τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 2013-2018.

Η δεύτερη παρτίδα της κλάσης (τουλάχιστον άλλα 6 πλοία,  με προοπτική να φτάσουν και τα 10), ήταν για αρκετό καιρό γνωστή ως KDX-IIA με πρόθεση να ενσωματώσει AEGIS και -κυρίως- κορεατικά όπλα.

Ας σημειωθεί ότι ήταν η κλάση KDX-II που κατέστησε το RoKN ναυτικό ανοικτής θαλάσσης (blue water navy) και άνοιξε το δρόμο για την ναυπήγηση των μεγαλύτερων αντιτορπιλικών KDX-IIΙ.

Τα KDX-II χρησιμοποιούν πρόωση διάταξης GΟDOG, αλλά τα KDX-IIA θα υιοθετήσουν GODLAG, διατηρώντας την ικανότητα επίτευξης ταχύτητας άνω το 30 κόμβων.

Τα παλαιότερα πλοία διαθέτουν ένα Mk 45 Mod 4 127 mm/L62, ένα CIWS Goalkeeper των 30 mm, ένα CIWS RAM Block 1, 8×RGM-84 Harpoon 4xVLS Μk41 για 32 SM-2 Block IIIA και 32 θύλακες σε K-VLS για K-ASROC Red Shark και πυραύλους κρουζ Hyunmoo III.

Η δεύτερη παρτίδα, που θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένη (λόγος για τον οποίο το όνομα KDX-IIA δεν πολυχρησιμοποιείται πλέον) και θα υιοθετήσει στο σύνολό τους κορεατικής σχεδίασης όπλα για τα πλοία του RoKN.

Παρόλα όμως η Σεούλ αναζητά εδώ και καιρό έναν εταίρο για την εξέλιξη μιας διεθνούς έκδοσης που θα κεφαλαιοποιήσει την επένδυση στη σχεδίαση, όσο κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες εξαγωγές νοτιοκορεατικών πλοίων πέραν της λεκάνης του Ειρηνικού (όπου έχουν γίνει κάποιες πωλήσεις).

Πριν από δυο χρόνια είχε γίνει επίσημη πρόταση προς την Ινδία για την υιοθέτηση της KDX-IIA, με την προσαρμογή όπλων ινδικής επιλογής, ανάμεσά τους ρωσικά και ισραηλινά συστήματα.

Η Ινδία όμως επέλεξε να συνεχίσει το δικό της σχεδιαστικό πρόγραμμα φρεγατών, παρόλα τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το «άνοιγμα» της Σεούλ στον ελληνικό διαγωνισμό είναι μια καινούργια, πολύ πιο στοχευμένη απόπειρα προς ένα Ναυτικό του ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να επιλέξει για την διεθνή έκδοση του «στελθ αντιτορπιλικού» (ή εν τέλει φρεγάτας) αμερικανικά ή και ευρωπαϊκά όπλα όπως Mk41 με ESSM/SM2, RΑΜ, NSM,  και συστήματα.

Η «επιθυμία» των νοτιοκορεατών αναφέρεται ως… διακαής (που υπογραμμίζεται από την «τόλμη» να μετάσχουν σε ευρωπαϊκό/ΝΑΤΟϊκό διαγωνισμό) και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι  κομίζουν μια «εξαιρετική» πρόταση που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για συμπαραγωγή (και όχι απλά ναυπήγηση κάποιων πλοίων στην Ελλάδα), ελληνικό δικαίωμα πώλησης της διεθνούς έκδοσης του πλοίου σε δυνητικούς πελάτες σε περιοχές του κόσμου όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, πλήρη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, απόλυτη υποστήριξη στην ενσωμάτωση όπλων και συστημάτων της επιλογής του ΠΝ κ.ά.

Αντίστοιχα «επιθετικοί» στην απόκτηση πλεονεκτημάτων είναι οι Κορεάτες και στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Με την επιτάχυνση αρκετών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ν. Κορέας, περιλαμβανομένου του στελθ μαχητικού και των ναυπηγήσεων, το πρόγραμμα του νέου «στελθ αντιτορπιλικού» έχει ήδη εκκινήσει αλλά επισήμως η έναρξη κατασκευής της πρώτης μονάδας θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2021.

Με δεδομένο τον έλεγχο που έχει η κυβέρνηση της Σεούλ μέσω του Οργανισμού Αμυντικών Προμηθειών, οι σχεδιάσεις οπλικών συστημάτων ανήκουν στο νοτιοκορεατικό δημόσιο που τις αναθέτει για υλοποίηση στη βιομηχανία (μια πηγή βέβαια πολλών σκανδάλων στο παρελθόν).

Στην περίπτωση της πρότασης προς την Ελλάδα, αυτή γίνεται μέσω της της κορεατικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία των δυο μεγάλων ομίλων Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Hyundai Heavy Industries, στους οποίους μοιράζονται  συνήθως τα συμβόλαια ναυπηγήσεων.

Η πρόταση για τον ελληνικό διαγωνισμό αναφέρεται ότι έχει απολύτως διακρατικό πλαίσιο, υπό την επίβλεψη του RoKN και με τη συνεργασία μιας κοινοπραξίας Daewoo και Hyundai, που θα φέρει την βιομηχανική και χρηματοδοτική διάσταση.

Αναφέρεται μάλιστα και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον ευρύτερο ναυπηγικό τομέα από την κοινοπραξία, που προφανώς συμπορεύεται με το  «άνοιγμα» το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση της Σεούλ.

Το πλέον ρηξικέλευθο όμως χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι η διεθνής έκδοση του πλοίου έχει ήδη εξελιχθεί με εκσυγχρονισμένα χαρακτηριστικά της KDX-II και έχει «ανοικτή αρχιτεκτονική» για εύκολη προσαρμογή όπλων και συστημάτων.

Είναι έτσι «έτοιμη» για παραγωγή και η κατασκευή του πρώτου πλοίου, εάν υιοθετηθεί από την Ελλάδα,  θα μπορούσε να ξεκινήσει παράλληλα, είτε στην  Ν.Κορέα ή ακόμη και εγχώρια με την μεταφορά μεγάλων τμημάτων στην χώρα μας για συναρμολόγηση.

Η νοτιοκορεατική πλευρά προτείνει επίσης δέσμη «ενδιάμεσων λύσεων», όπως τη συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών κλάσης Daegu των 2.800-3.300 τόνων, με οκτώ μονάδες ήδη σε υπηρεσία ή υπό ναυπήγηση για το RoKN και προοπτική για πρόγραμμα 20-22 πλοίων (προφανώς με εξαιρετικές οικονομίες κλίμακας).

Κάποιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι μία ή και δυο από Φ/Γ που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ναυπήγησης για το RoKN θα μπορούσαν να πωληθούν στο ΠΝ με χρόνους παράδοσης 24 μηνών (είχε προταθεί σε χώρα της Λεκάνης του Ειρηνικού το 2020).

Ακόμη όμως και αυτό να μην είναι δυνατόν, οι ναυπηγικοί ρυθμοί των Daewoo και Hyundai μπορούν να επιτύχουν και καινούργιες  ναυπηγήσεις μέσα σε 24-30 μήνες.

Σύμφωνα με τις πηγές μας ότι οι Κορεάτες έχουν μόνιμη παρουσία στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες και «συζητούν με την ελληνική πλευρά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και απαιτήσεις της».  Εν αναμονή εξελίξεων…!

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s