Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με επιτυχία διεξήχθη η Διαδικτυακή Ημερίδα «NAVAL DEFENCE INNOVATION FORUM 2021» που διοργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ με θέμα την «Αγορά νέων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, την γεωστρατηγική παράμετρο και την ανάπτυξη καινοτομίας».
Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας, που είχε θέμα “Αναπτύσσοντας την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω του Προγράμματος”, είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν τέσσερα ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ). Φιλοξενούμενοι ήταν ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACON DEFENSE, ο κ. Δημήτριος Καραντζάβελος, Διευθύνων Σύμβουλος της SCYTALYS SA, ο κ. Ιωάννης Καλύβας, Αντιπρόεδρος ΔΣ της MILTECH HELLAS SA και ο κ. Δημήτριος Δάφνης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEROSERVICES SA.
Οι προπτικές είναι μεγάλες όπως εξήγησαν άπαντες, αρκεί να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή, κάτι που απαιτεί μεθοδική και σοβαρή εργασία από κυβερνητικής πλευράς.
INTRACOM DEFENSE
Ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM DEFENSE (IDE), υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού των MEKO 200HN του Πολεμικού Ναυτικού με 8ετή ορίζοντα υλοποίησης, αποτελεί ζωτικής σημασίας μέσο για τη εξυγίανση αλλά και επανεκκίνηση όχι μόνο των ναυπηγείων, αλλά συνολικά της εναπομείνασας εγχώριας αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να τεθούν από το ΥΠΕΘΑ -από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας προμήθειας των φρεγατών, είτε η συμφωνία είναι διαγωνιστική είτε διακρατική- οι παρακάτω απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν στους Γενικούς Όρους και να εξειδικευτούν στους Ειδικούς, με την απαίτηση για την υποβολή «Ολοκληρωμένης Πρότασης Ασφάλειας Εφοδιασμού» από τους υποψήφιους Προμηθευτές:
-
Να απαιτείται από τους υποψήφιους προμηθευτές ο ορισμός των Κρίσιμων τεχνολογικά Υποσυστημάτων των πλοίων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους, και να ζητείται η διαρκής υποστήριξη των Κρίσιμων Υποσυστημάτων από εγχώρια εργοστάσια εξειδικευμένα στους αντίστοιχους τεχνολογικούς τομείς.
-
Αναλυτική περιγραφή (ποιοτική και ποσοτική) της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ του Κύριου Προμηθευτή και του εγχώριου εργοστασίου (με τα αντίστοιχα συμφωνητικά συνεργασίας).
-
Δέσμευση για παροχή των σχετικών αδειών για την εγχώρια παραγωγή και συντήρηση των Κρίσιμων Υποσυστημάτων.
-
Κατ’ ελάχιστο 30% εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής και υποστήριξης επί της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών.
Τα οφέλη που μπορούν να ανακτηθούν μέσω της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο υπό προμήθεια πρόγραμμα των φρεγατών, το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 5 δισ. , συνοψίζονται παρακάτω:
-
Μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ), η οποία εγγυάται την ικανότητα για την εν συνεχεία υποστήριξη των πλοίων, ζήτημα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού, πληροφοριών και την επιχειρησιακή αυτονομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
-
Μέσω της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας και με την προϋπόθεση ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα ενταχθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των υπό προμήθεια φρεγατών, η ΕΑΒΙ θα καταφέρει να αποκτήσει εξαγωγική δραστηριότητα με άμεσο οικονομικό όφελος για τη χώρα μας. Το επακόλουθο θα είναι η δημιουργία θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και η αποτροπή διαφυγής του υπάρχοντος επιστημονικού δυναμικού (brain drain).
-
Mε τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ, θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά για τη χώρα μας, δεδομένου ότι θα μειωθεί το συνολικό κόστος κύκλου ζωής του προγράμματος.
Ο CEO της IDE υποστήριξε ότι μέσω της μακροχρόνιας εμπειρίας που απέκτησαν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες από τη συμμετοχή τους σε εθνικά αλλά και διεθνή εξοπλιστικά προγράμματα, η χώρα μας διαθέτει σήμερα ευρεία τεχνογνωσία καθώς και εξελιγμένες βιομηχανικές υποδομές.
Επίσης, ανέφερε ότι η IDE αναθέτει υποκατασκευαστικό έργο σε άλλες ελληνικές βιομηχανίες ποσοστού μεγαλύτερου του 30% του έργου που αναλαμβάνει.
Στο πλαίσιο αυτό, η IDE σε συνεργασία με άλλες ελληνικές βιομηχανίες, δύναται να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην εγχώρια παραγωγή, όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξή των παρακάτω κρίσιμων συστημάτων των φρεγατών:
-
Το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών,
-
Το πολύ-λειτουργικό ραντάρ,
-
Τα συστήματα σόναρ,
-
Τα Πυραυλικά συστήματα και
-
Τα Συστήματα Διαχείρισης Μάχης και Διοίκησης του πλοίου.
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα «καλής πρακτικής» σχετικά με την προμήθεια, υψηλή διαθεσιμότητα και ελεγχόμενο Κόστος Κύκλου Ζωής οπλικού συστήματος, αποτελεί το σύστημα αεράμυνας Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο, ενώ η χώρα δαπάνησε λίγο περισσότερο από 1 δισ. $ για την απόκτησή τους, επιτεύχθηκαν μεγάλες οικονομικές, βιομηχανικές και αμυντικές «επιστροφές», όπως:
-
Ευρεία εγχώρια συμπαραγωγή μέσω της συμμετοχής περισσότερων από 10 εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας.
-
Το σύνολο των εξαγωγικών συμβάσεων Patriot της IDE και των συνεργατών της από το 2009 μέχρι σήμερα ξεπερνά το μισό δισ. $.
-
Εν συνεχεία υποστήριξη και αναβαθμίσεις, όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των συστημάτων PATRIOT άλλων χωρών.