"Greek National Pride" blog

Ζαχαράκη Όχι σε προληπτική καραντίνα στους τουρίστες


Αμαλία Κάτζου

Κυρία Ζαχαράκη από 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με πιο τρόπο θα εισέρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα;

Σε μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις, η χώρα μας θα ανοίξει τον τουρισμό της με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, και πρώτιστο πρόταγμα την προστασία της υγείας όλων. 

Έχουμε θέσει την 14η Μαΐου ως το ορόσημο για το πλήρες άνοιγμα, όμως ήδη έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο που παρέχει δυνατότητα ταξιδιού στην Ελλάδα, με εύλογους περιορισμούς φυσικά, οι οποίοι όμως σταδιακά θα αίρονται όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιώνονται.

Οι βασικοί άξονες του ανοίγματος είναι οι «5 γραμμές άμυνας», όπως έχουν ήδη περιγραφεί. Συγκεκριμένα, η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα με την προϋπόθεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από κορονοϊό, η διατήρηση του επιτυχημένου συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων ‘EVA’, ο περιορισμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία COVID, και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των κανόνων ασφαλείας που θα ισχύουν στη χώρα μας.

– Θα υπάρξει καραντίνα για όσους επισκεφτούν τη χώρα μας;

Με βάση το σχεδιασμό μας αλλά και τις παραμέτρους του ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού δεν θα υπάρχει προληπτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες, παρά μόνο βεβαίως σε περίπτωση που κάποιος είναι διαπιστωμένα κρούσμα COVID, οπότε θα υπάρχει περιορισμός, ενώ θα εφαρμοστεί και φέτος το επιτυχημένο από πέρυσι μέτρο των ξενοδοχείων COVID.

– Έχει ήδη ξεκινήσει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της κίνησης;

Η Ελλάδα, παρά την τρέχουσα συγκυρία του τρίτου κύματος, είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ένας από τους ασφαλέστερους υγειονομικά προορισμούς, όπως αποδεικνύεται και από τους βασικούς δείκτες της πανδημίας- έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά και έναν από τους υψηλότερους δείκτες εμβολιασμού σε σχέση με τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας.

Ως εκ τούτου, μπορούμε ήδη, με προσοχή πάντα, και ακολουθώντας τις εισηγήσεις των υγειονομικών ειδημόνων, να δεχτούμε έναν αριθμό τουριστών, ειδικά από χώρες που έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Στην περίπτωση του Ισραήλ, οι πολίτες που επισκέπτονται την χώρα αυτή την περίοδο έχουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση εμβολιασμού τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την αναχώρηση και την ύπαρξη αρνητικού μοριακού τεστ και παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την είσοδο στη χώρα. 

Όμως, όσο οι ρυθμοί εμβολιασμών ανεβαίνουν, οι περιορισμοί θα αίρονται και το άνοιγμα θα επεκτείνεται, με κομβικής φυσικά σημασίας την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησε από την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η 14η Μαΐου είναι το ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού επισημαίνει συνέντευξη της στο Newsbomb.gr η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρχει προληπτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες, παρά μόνο σε περίπτωση που κάποιος είναι διαπιστωμένα κρούσμα Covid-19, οπότε θα υπάρχει περιορισμός, ενώ θα εφαρμοστεί και φέτος το επιτυχημένο από πέρυσι μέτρο των ξενοδοχείων μόνο για κορονοϊό.

Όπως επισημαίνει η κυρία Ζαχαράκη, η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης για φέτος είναι η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού, και η διεκδίκηση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου, σε μια τουριστική αγορά που αναδιατάσσεται.

«Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε, σε επίπεδο κυβέρνησης στην στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα, στην διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας της υγείας όλων και στην προβολή της Ελλάδας ως ενός ασφαλούς και πλήρους ταξιδιωτικού προορισμού που έχει τα πάντα προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να νιώσει μια πραγματική ψυχική ανάταση, αντίδοτο στην δοκιμασία της πανδημίας», προσθέτει η υφυπουργός Τουρισμού, στο Newsbomb.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s