"Greek National Pride" blog

Σε απόγνωση το τουρκικό ναυτικό: Το απόλυτο φιάσκο με το Anadolu


1200x627-1574346800834

Ητουρκική κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια ήθελε τόσο το τελευταίο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας όσο και τον αμερικανικό μαχητικό F-35.

Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αφού θεώρησε ότι  τα ρωσικής κατασκευής και προελεύσεως  τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, ενδέχεται να διέρρεαν τα δεδομένα των F-35 στη Μόσχα, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και συμμαχική αεροπορία.

Τελικά ο τουρκικός στρατός πήρε τα S-400, αλλά με τεράστιο κόστος, αφού οι ΗΠΑ πρόσφατα την απέβαλαν οριστικά από το πρόγραμμα των F-35.

Το τουρκικό ναυτικό είναι το μεγάλο θύμα της υπόθεσης, αφού η τουρκική σχεδίαση για το μίνι αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, περιελάμβανε τον εξοπλισμό του με μαχητικά  κατακόρυφης αποπροσγείωσης  F-35Bs, τα οποία πλέον δεν θα υπάρχουν, αφού δεν τα δίνουν οι ΗΠΑ.

Τώρα το τουρκικό ναυτικό θα έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού θα διαθέτει ένα μίνι αεροπλανοφόρο χωρίς αεροπλάνα!

Το Anadolu βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής και θα μπορούσε να ενταχθεί στον στόλο το 2022, αλλά θα απαιτούντο  χρόνια πριν το πλοίο διασκευαστεί για να φιλοξενεί αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, αν γινόταν αυτό ποτέ.

Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι εμφανής. Υπήρξαν πολλές αναταραχές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Άγκυρα αγωνίζεται να συνειδητοποιήσει την επίπτωση που έχει η μη ύπαρξη των F-35Bs.

Οι Τούρκοι σκέπτονται ότι το Anadolu θα μπορούσε να εξοπλισθεί με τοπικά παραγόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB-2/3, κάτι το οποίο είναι πιθανόν ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο από αυτό που ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής των προμηθειών του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ντεμίρ, επέμεινε ότι το Anadolu θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ναυτική παραλλαγή του Hürjet, ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους που η Turkish Aerospace Industries αναπτύσσει για την τουρκική αεροπορία.

«Εργαζόμαστε για την πραγματοποίηση αλλαγών στο σχεδιασμό του Hürjet για να  φιλοξενούνται και να ενεργούν από  το Anadolu», δήλωσε ο Demir. «Πραγματοποιήσαμε διάφορα σχέδια και κάναμε προσομοιώσεις. Ο σχεδιασμός της τρέχουσας μορφής του μπορεί να εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ωστόσο ακόμη και με τροποποιήσεις, το Hürjet σίγουρα δεν θα είναι αξιόπιστη λύση.

Το Hürjet είναι ένα τυπικό εκπαιδευτικό τζετ, το οποίο είναι σαράντα δύο ποδών με άνοιγμα φτερών 32 ποδών, το μονοκινητήριο  αεροπλάνο είναι στην ίδια κατηγορία με το ιταλικό M346, το ρωσικό Yak-130 και το κινεζικό JL-9.

Αλλά αν είναι κάτι σαν τα M346, Yak-130 και JL-9 – και σχεδόν σίγουρα είναι το Hürjet, θέλει περίπου χίλια πόδια διαδρόμου εάν πρόκειται να μεταφέρει ένα πλήρες φορτίο καυσίμου, την ώρα που το Anadolu έχει μήκος 761 πόδια.

Υπάρχουν, φυσικά, τρόποι βελτίωσης, όπως λόγου χάρη τα αεροσκάφη μικρής απογείωσης, όπως τα Harrier και F-35B, που  περιστρέφουν τα ακροφύσια κινητήρα προς τα κάτω για να μειώσουν το μήκος του  διαδρόμου απογείωσης.

Τα κινέζικα, ρωσικά και βρετανικά ναυτικά εξόπλισαν τους αερομεταφορείς τους με ράμπες τόξου που επιτρέπουν στους ελαφρούς φορτωμένους συμβατικούς μαχητές να μεταφερθούν στον αέρα σε μερικές εκατοντάδες πόδια.

Το Anadolu δεν έχει καταπέλτες αλλά έχει ράμπα πλώρης. Δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι ένα Hürjet θα μπορούσε να απογειωθεί από το σκάφος. Υπάρχουν  ωστόσο πολλοί λόγοι για να αμφιβάλλουμε ότι ο τύπος αυτός  θα μπορούσε να  μεταφέρει ένα χρήσιμο φορτίο καυσίμου και όπλων.

Λάβετε υπόψη ότι τα κινεζικά μαχητικά J-15 και τα ρωσικά Su-33 δεν μπόρεσαν ποτέ να απογειωθούν μέσω των κεκλιμένων ράμπων των αερομεταφορέων τους με πλήρεις δεξαμενές καυσίμου και περισσότερους από μερικούς ελαφρούς πυραύλους.

Ένα Hürjet πιθανότατα θα έχει τους ίδιους ή μεγαλύτερους περιορισμούς.Σε τελική ανάλυση, ένα J-15 έχει λόγο βάρους ώσης 0,8. Πολλά εκπαιδευτικά αεροσκάφη  έχουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι  το πιθανότερο είναι το Anadolu να πλεύσει χωρίς  να διαθέτει  μαχητικά  αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και σε κάθε περίπτωση ότι θα απτελεί εύκολο στόχο για τα μαχητικά της πολεμικής μας αεροπορίας.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s