"Greek National Pride" blog

OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Φρεγάτες για το ΠΝ; Τι “πακέτο” προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι, τι θα θέλαμε εμείς;


Οι εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα των φρεγατών είναι πραγματικά καταιγιστικές. Το ΠΝ αξιολογεί συνεχώς τις προτάσεις που φτάνουν, και υπάρχουν συνεχώς αλλαγές στις λίστες που έχουν δημιουργηθεί. Το ενδιαφέρον είναι πως τελικά έχει κατατεθεί και 2η πρόταση από τις ΗΠΑ, από το ναυπηγικό γραφείο Cibbs&Cox (ίσως υποτιμητικός ό όρος “γραφείο”, καθώς πρόκειται για μια από τις κορυφαίες μελετητικές εταιρείες παγκοσμίως, με εξαιρετική εμπειρία στις σχεδιάσεις πολεμικών πλοίων). Έτσι, αυτή τη στιγμή στο ΠΝ υπάρχουν “πάνω στο τραπέζι” προτάσεις σίγουρα δεν μπορούμε να τις “ξεπεράσουμε” έτσι εύκολα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για τις φρεγάτες του ΠΝ, τα μέχρι σήμερα δεδομέναΗ αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο άρθρο μάλλον το χρωστάμε πολύ καιρό. Τα στοιχεία υπάρχουν, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο, από διάφορες εταιρικές “μπροσούρες” και άρθρα άποψης ξένων ιστοσελίδων να βγει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας. Εμείς, και οι αναγνώστες μας, καλό είναι να έχουμε κάποια γνώση, και κάποια άποψη … Συνεχίστε να διαβάζετε το ΑΠΟΨΗ: Πως τα πηγαίνουν οι υποψήφιες φρεγάτες του ΠΝ στο “κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”, ASW επιχειρήσεις εναντίον των 214ΤΝ.

  Στις 31 Μαρτίου ήρθε η τελική πρόταση της Babcock, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρόταση,ήρθε μέσω της βρετανικής πρεσβείας, και την παρέδωσε ιδιοχείρως η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η παράδοση της προσφοράς εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, δείχνει πολύ … Συνεχίστε να διαβάζετε το ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για τις φρεγάτες του ΠΝ, τα μέχρι σήμερα δεδομένα.Έχουμε γράψει πολλές φορές, πως τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα αν γιΈχουμε γράψει πολλές φορές, πως τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα αν για παράδειγμα το ΠΝ είχε να ξοδέψει 10 με 12 δις ευρώ. Τότε, θα ήταν πιθανότατα πολύ πιο εύκολη η λύση της εξίσωσης. Ποια είναι η εξίσωση; προφανώς δεν είναι η αγορά ενός νέου πλοίου, μιας νέας φρεγάτας, αλλά η αντικατάσταση ουσιαστικά του κορμού στο στόλου επιφανείας του ΠΝ. Πρέπει να αντικατασταθούν 10 φρεγάτες (9 υπηρετούν, οι Kortenaer, και μια 10η, η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ που αποσύρθηκε χωρίς αντικαταστάτη), και να εκσυγχρονιστούν άλλες 4.α παράδειγμα το ΠΝ είχε να ξοδέψει 10 με 12 δις ευρώ. Τότε, θα ήταν πιθανότατα πολύ πιο εύκολη η λύση της εξίσωσης. Ποια είναι η εξίσωση; προφανώς δεν είναι η αγορά ενός νέου πλοίου, μιας νέας φρεγάτας, αλλά η αντικατάσταση ουσιαστικά του κορμού στο στόλου επιφανείας του ΠΝ. Πρέπει να αντικατασταθούν 10 φρεγάτες (9 υπηρετούν, οι Kortenaer, και μια 10η, η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ που αποσύρθηκε χωρίς αντικαταστάτη), και να εκσυγχρονιστούν άλλες 4.ΑΠΟΨΗ: Πως τα πηγαίνουν οι υποψήφιες φρεγάτες του ΠΝ στο “κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”, ASW επιχειρήσεις εναντίον των 214ΤΝΤην ίδια στιγμή, θα πρέπει μέρος των χρημάτων να πέσει πάλι στην ελληνική οικονομία, με την κατασκευή των πλοίων στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, ενώ θα πρέπει οι υποψήφιοι πωλητές, σε συνεργασία με τα ναυτικά των χωρών τους, να προσφέρουν ΚΑΙ Ενδιάμεση Λύση. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, θέλουμε 4 νέες φρεγάτες. Θέλουμε 4 νέες φρεγάτες, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση τουλάχιστον δυο πλοίων, κατασκευή των πλοίων στην Ελλάδα, και να περισσέψουν και χρήματα! Αν το καταφέρει αυτό το ΠΝ, τότε η επόμενη κίνησή του πρέπει να είναι η κατάθεση πατέντας για τον Τετραγωνισμό του Κύκλου.Βλέπουμε τους αγαπητούς μας φίλους και αναγνώστες να υποστηρίζουν το ένα ή το άλλο πλοίο, βάζοντας στο τραπέζι και τη γεωπολιτική διάσταση. Καλά κάνουν και τη βάζουν, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί για παράδειγμα να πάρει πλοία από την Κίνα ή τη Ρωσία. Αλλά μπορεί άνετα να πάρει από μια οποιαδήποτε χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ ή έχει άριστες σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Ας δούμε λοιπόν, τις προτάσεις ανα χώρα κι όχι ανά πλοίο. Μόνο στις ΗΠΑ θα κάνουμε διπλή αναφορά, ελέω της πρότασης της G&C.

Πως θα επιλέξουμε νέες φρεγάτες για το ΠΝ; Δυο Αντιναύαρχοι ε.α. απαντούν στο Χ. Κτενά στο NavalDefence Innovation Forum 2021

Χρήστος Κτενάς:  Το τελευταίο αυτό session ξέραμε ότι θα έχει πολλές ερωτήσεις από το κοινό, οπότε θα μου επιτρέψετε να αρχίσω να σας διοχετεύω αυτές τις ερωτήσεις. Αποδελτιώνοντας από όσες μας έχουν στείλει αναγνώστες των ιστοσελίδων μας και βεβαίως από εκείνες που έχουμε λάβει από όσους συμμετέχουν ζωντανά μαζί μας στην σημερινή ημερίδα

Γαλλία

Οι Γάλλοι είναι οι πρώτοι που “έκλεισαν” το φάκελό τους, με την προσφορά των δυο φρεγατών παράλληλα με τη “αναθεώρηση” του οπλισμών των FDI. Καταρχάς, υπήρξε μια “στροφή” προς άλλη ονομασία, έτσι το “Belh@rra” ξεχάστηκε, και πάμε στην αρχική ονομασία, FDI. Ο λόγος είναι πως προφανώς οι Γάλλοι, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, θα χρησιμοποιήσουν σαν βάση τη δική τους έκδοση, FDI, κι όχι την Belh@rraHellenique, μια εκπληκτικά οπλισμένη, αλλά πανάκριβη ελληνική “εκδοχή” του πλοίου.

Το πρόβλημα είναι η Ενδιάμεση Λύση. Τα δυο πλοία που μας προσφέρονται, έχουν ελάχιστα χρόνια ζωής ακόμη, είναι υποεξοπλισμένα, ενώ οι απαιτήσεις σε πλήρωμα συγκρίνονται με αυτές ενός ΑΒ (σχεδόν). Θα προτείναμε να διαβάσετε το πολύ αναλυτικό άρθρο στην ΠΤΗΣΗ Μαίου, όπου και τα δυο πλοία παρουσιάζονται. Το τεύχος είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, εδώ. Αξίζει τον κόπο, για όσους ενδιαφέρονται, καθώς δαπανήσαμε αρκετές ώρες προκειμένου να αξιολογήσουμε τις υπερτριαντάχρονες γαλλικές προτάσεις.

Πάμε στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τα πράγματα εδώ είναι καλύτερα, καθώς η Naval Group έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Thales. Η τελευταία, με το TACTICOS και τα εξαιρετικά ραντάρ της, μπορεί σίγουρα να προσφέρει έναν πολύ καλό εκσυγχρονισμό, που όμως δεν θα έχει καμία σχέση με τις FDI HN. Έτσι, το ΠΝ, τα επόμενα 20 χρόνια θα έχει μοιρασμένα τα βασικά του πολεμικά πλοία.

Σε ότι αφορά τις ίδιες τις FDI HN, οι Γάλλοι προσέφεραν την χωρίς κόστος πιστοποίησης (μάλλον) τοποθέτηση δυο επιπλέον εκτοξευτών Sylver A50. Έτσι η FDI HN μπορεί να φέρει 32 πυραύλους ASTER 15/30, αλλά μάλλον όχι κάποιον εκ των CAMM/CAMM-ER. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση διακρίνεται ένα σύστημα RAM των 21 πυραύλων, αλλά η απουσία αναφοράς σε σύστημα EW, σημαίνει πως το πλοίο δεν προσφέρεται με σύστημα παρεμβολών (προσοχή, προσφέρεται με ESM, Electronic Support Measures, όχι όμως ECM). Τυχόν τοποθέτηση σχετικού συστήματος απαιτεί πιστοποίηση για παράλληλη χρήση με το SeaFire, πράγμα ούτε εύκολο, και σίγουρα όχι φθηνό.

https://navaldefence.gr/fregata-sigma-11515hellenic-navy-i-ollandiki-protasi-sto-pn-apokalypsi-tora/embed/#?secret=xhkeWHjiRW

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s