"Greek National Pride" blog

Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα καταδρομικά Ticonderoga στην ελληνική αεράμυνα;


Παρακάτω, εξηγούμε τι θα μπορούσαν να προσφέρουν καταδρομικά Ticonderoga στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της Ελλάδας, σε συνέχεια παλαιότερου άρθρου μας σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης πλοίων του τύπου στο ΠΝ. Από την Έντυπη ΠΤΗΣΗ, Τεύχος Δεκεμβρίου 2020.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ TICONDEROGA, Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ;

https://www.ptisidiastima.com/ticonderoga-as-interim-solution-for-hellenic-navy-2/embed/#?secret=jV3EJYTx71

Του Βασίλη Παπακώστα και του Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη

Τα Ticonderoga στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κλάση Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Τα στοιχεία της παρουσίασης της κλάσης αντιτορπιλικών του USN, Arleigh Burke, του πλοίου που το ΠΝ ζητάει σαν ενδιάμεση λύση από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση αγοράς αμερικανικών φρεγατών, έχουν αντληθεί από το άρθρο του περιοδικού μας Τεύχος 372 και το άρθρο του συντάκτη Βασίλη Παπακώστα. Εδώ πλέον θα μπορούν οι αναγνώστες μας αν έχουν μια … Συνεχίστε να διαβάζετε το ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κλάση Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην ενδιαφέρουσα αυτή παράμετρο στο πλαίσιο παλαιότερου άρθρου για την πιθανή απόκτηση μονάδων της κλάσης DDG-51 (Π&Δ 372, «DDG Arleigh Burke, Επιλογή για το ΠΝ και την Εθνική Αεράμυνα;») και κρίνουμε σκόπιμο να την επαναλάβουμε συνοπτικά με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις, καθώς έχει αλλάξει έκτοτε και η δομή του ΣΑΕ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κλάση Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Τα στοιχεία της παρουσίασης της κλάσης αντιτορπιλικών του USN, Arleigh Burke, του πλοίου που το ΠΝ ζητάει σαν ενδιάμεση λύση από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση αγοράς αμερικανικών φρεγατών, έχουν αντληθεί από το άρθρο του περιοδικού μας Τεύχος 372 και το άρθρο του συντάκτη Βασίλη Παπακώστα. Εδώ πλέον θα μπορούν οι αναγνώστες μας αν έχουν μια … Συνεχίστε να διαβάζετε το ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κλάση Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση.Η ΠΑ είναι υπεύθυνη για την αεράμυνα της χώρας, συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των πλοίων αυτών προϋποθέτει την ένταξή τους στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου. Αυτό, μέσω των δύο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας, Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) ή NARCS που αντικατέστησαν τα ΚΕΠ (Κέντρα Ελέγχου Περιοχής), ελέγχει τον ελληνικό εναέριο χώρο που έχει χωριστεί σε δύο μεγάλους τομείς.Το 1ο ΑΚΕ είναι εγκατεστημένο στο Κουτσόχερο Λάρισας στις εγκαταστάσεις του πρώην CAOC7 και το 2ο ΑΚΕ στην Πάρνηθα στις εγκαταστάσεις του πρώην 2ου ΚΕΠ. Το 1ο ΚΕΠ στον Χορτιάτη μετέπεσε σε 10η ΜΣΕΠ και το 3ο ΚΕΠ στη Ζήρο σε 11η ΜΣΕΠ. Η αποστολή τους συνοψίζεται στη σύνθεση μιας Διευκρινισμένης Εικόνας Αέρος ή και Επιφάνειας RASP (Recognized Air Surface Picture), με βάση την οποία καθοδηγούν τα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια μέσα αεράμυνας.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Στην ιστοσελίδα και στο περιοδικό έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της πιθανής “ενδιάμεσης” λύσης για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρώτοι είμασταν αυτοί που γράψαμε για τη λύση των αυστραλιανών φρεγατών O.H.Perry (Adelaide class), σαν πρόταση απλά, οδηγούμενοι από την λογική και μόνο, και πραγματικά, λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε πως το ΠΝ ήταν σε συζητήσεις 

Η μετάπτωση είναι πρόδρομη ενέργεια για την υιοθέτηση του -υπό εξέλιξη- προγράμματοςACCS (Air Command Control System) του NATO, που θα υποκαταστήσει σταδιακά τα υφιστάμενα ΝΑΤΟϊκά και εθνικά συστήματα Αεροπορικού Ελέγχου. Σκοπός είναι η δημιουργία της JEP (Joint Environment Picture) ή «Super RAP», που θα ενσωματώνει την εικόνα από 48 (!) τύπους αισθητήρων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 300 θέσεις σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και θα μπορεί να «μοιράσει» την εικόνα στα κράτη-μέλη ή την Εθνική RAP κάθε μέλους. Το ACCS έχει ήδη εγκατασταθεί σε 17 σημεία στην Ιταλία (ARS Poggio Renatico) και τη Γερμανία (CAOC Uedem, ΝΑΤΟ BMD Operations Center Ramstein). Οι δύο κύριες δομές τού ACCS είναι το ARS (Air Control Centre RAP Production Centre and Sensor Fusion Post) ή ΑΚΕ κατά την ΠΑ και το CAOC.

Το ARS ασκεί τον έλεγχο μιας οριοθετημένης περιοχής χρησιμοποιώντας την εικόνα RAP που προέρχεται από τους επίγειους (κυρίως) σταθμούς (CRP ή ΜΣΕΠ ή Σταθμούς Αναφοράς) που υπάγονται σε αυτό. Τα CAOC (Combined Air Operations Centre) είναι οι «Μονάδες Μάχης» του ACCS και στην ολοκλήρωση της δομής θα παράγουν τα ATO (Air Tasking Order), μια διαδικασία περιγραφής όλων των εναέριων επιχειρήσεων (αποστολές CAP, CAS/BAI,τροχιές AEW, SAR, τροχιές αεροσκαφών ανεφοδιασμού), οι οποίες θα εκτελεσθούν σε 24 ώρες. Η υποδομή Link 16 θα είναι η βασική ζεύξη του συστήματος για την επικοινωνία αεροσκαφών, πλοίων και μονάδων/μέσων εδάφους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s