"Greek National Pride" blog

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαΐου 1954: Η πτώση του Dien Bien Phu και η κατάρρευση του Γαλλικού αποικιακού ονείρου


Οι Γάλλοι παραδίδονται στο Ντιέν Μπιέν Φου μετά από δύο σχεδόν μήνες πολιορκίας και εξοντωτικού βομβαρδισμού.

Η αντίσταση της “Ένωσης για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ” (Việt Minh), είχε ξεκινήσει τον αγώνα της  κατά των Γάλλων αποικιοκρατών πριν ακόμα ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος φτάσει στις πύλες της Ινδοκίνας.

Με την πτώση της Γαλλίας και την κατάληψη της Ινδοκίνας από τον αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό, η οργάνωση Βιετ Μινχ στράφηκε κατά των Ιαπώνων και σε αυτόν τον αγώνα κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Εθνικιστικής Κίνας.

Με την απόσυρση του Ιαπωνικού Στρατού, η ώρα της ελευθερίας έμοιαζε να έχει φτάσει αλλά η επιστροφή των γαλλικών δυνάμεων σήμανε νέο κύκλο αντίστασης εναντίον τους.

Μετά από τρία χρόνια ανταρτοπολέμου, οι εμπειροπόλεμοι Βιετ Μινχ ξεκίνησαν και συμβατικό πόλεμο έχοντας την υποστήριξη των ομοϊδεατών τους από την Κομμουνιστική Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση ενώ η Γαλλία είχε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος πέρα από τα συμφέροντα των δύο άμεσα εμπλεκομένων πλευρών, είχε τα χαρακτηριστικά αγώνα επικράτησης μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών συνασπισμών που είχαν στο μεταξύ παγιωθεί στον Μεταπολεμικό κόσμο.

Εκεί δηλαδή όπου η απώλεια του Βιετνάμ θα καταγραφόταν ως απώλεια κύρους της Δύσης αλλά και άσχημο προηγούμενο για άλλες στρατηγικές περιοχές που τα συμφέροντα των δύο συνασπισμών έρχονταν σε πορεία σύγκρουσης.

Από το 1952, έχοντας κουραστεί από χρόνια ανταρτοπολέμου και εκμεταλλευόμενοι την νέα στρατηγική των Βιετναμέζων, οι Γάλλοι άλλαξαν τακτική προσπαθώντας να εξαναγκάσουν τους Βιετ Μινχ να φθείρουν τις δυνάμεις τους σε επιθέσεις κατά βαριά οχυρωμένων τοποθεσιών όπου οι Γάλλοι είχαν την υπεροχή σε βαρέα όπλα, πυροβολικό και αεροπορία.

Μια πρώτη προσπάθεια στη μάχη του Nà Sản απέτυχε αλλά το γαλλικό επιτελείο το απέδωσε σε κακή προετοιμασία από μέρους τους.

Μια ισχυρότερη βάση οργανώθηκε στο Ντιεν Μπιεν Φου, μια κοιλάδα που περιβαλλόταν από ψηλά βουνά και υψώματα.

Το σχέδιο του γαλλικού επιτελείου ήταν να καταλάβουν με ισχυρές δυνάμεις μια θέση στο ορεινό ανάγλυφο του βορειοδυτικού Βιετνάμ και παρουσιάζοντας έναν ελκυστικό στόχο να δελεάσουν τους Βιετ Μίνχ να τους επιτεθούν.

Το σχέδιο, όμως, δεν πήγε καλά. Μεθοδικά, οι Βιετναμέζοι κατόρθωσαν να καταλάβουν τα υψώματα γύρω από το στρατόπεδο, να μεταφέρουν στα χέρια σημαντικές ποσότητες πυροβολικού στις βουνοκορφές μέσα από τη ζούγκλα και τις απότομες πλαγιές και να σκάψουν ένα υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των θέσεων τους.

Στα μέσα Μαρτίου οι Γάλλοι βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα πυκνό μπαράζ αλληλοκαλυπτόμενων πυρών πυροβολικού στο οποίο δεν μπορούσαν να απαντήσουν.

Οι αεροπορικές ρίψεις, στις οποίες υπολόγιζαν για τη νίκη, παρεμποδίζονταν από αντιαεροπορικά πυρά, από πυροβόλα που επίσης μετέφεραν οι Βιετναμέζοι με τα χέρια.

Μέχρι το τέλος Απριλίου η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική. Αν και οι επίλεκτοι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές και οι Λεγεωνάριοι απέκρουσαν τις επιθέσεις των Βιετ Μίνχ, η μάχη είχε εξελιχθεί σε αγώνα επιβίωσης.

Τελικά, στις 7 Μαΐου, λιγότεροι από 3.000 αξιόμαχοι Γάλλοι από τους 14.000 που ήταν στη βάση κάμφθηκαν από την τελική επίθεση 25.000 Βιετναμέζων.

Οι Γάλλοι αιχμαλωτίστηκαν (~11.700 εκ των οποίων 4.400 τραυματίες, ενώ άλλοι 2.300 σκοτώθηκαν και 1.700 αγνοούνταν.

Από αυτούς μόλις 3.300 επιβίωσαν τις συνθήκες της αιχμαλωσίας ενώ ελάχιστοι διέφυγαν στο Λάος).

Ήταν η μεγαλύτερη ήττα του γαλλικού στρατού μετά τον 2ο Παγκόσμιο και σφράγισε την τύχη της Ινδοκίνας, οδηγώντας στην πτώση της γαλλικής κυβέρνησης και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Βιετ Μινχ.

Πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s