"Greek National Pride" blog

Γαλλικό μανιφέστο κατά Βερολίνου-”Η ΕΕ να αντιμετωπίσει την Τουρκία στα ελληνοκυπριακά σύνορα”


Greek-Navy-exercise-2

***Μεγάλη γαλλική εφημερίδα (lopinion.fr) αναφέρει ότι Ελλάδα και Κύπρος ως πλήρη μέλη της ΕΕ, δεν έχουν λάβει αρκετή υποστήριξη, ειδικά  όταν η Άγκυρα έκανε προ μηνών επικίνδυνες στρατιωτικές προκλήσεις» σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι, έχοντας τα δικά τους συμφέροντα, εκτιμούν ότι σε αυτό το πλαίσιο ανόδου των εντάσεων στην Α.Μεσόγειο και Αιγαίο, η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να αλλάξει τη στάση της, «σημαδεύοντας το Βερολίνο» σαφέστατα.

Το άρθρο τονίζει ότι οι Τούρκοι, προσπαθούν να δημιουργήσουν περιοχές αποκλειστικής επιρροής, ασκώντας μια πολιτική τετελεσμένων γεγονότων, αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο και προηγούμενες πολυμερείς συμφωνίες και αυτό πλέον δεν γίνεται αποδεκτό.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον μακιαβελικό ρεαλισμό,παράλληλα δυσκολεύεται να μάθει πώς να υπερασπίζεται αποτελεσμστικά τα σύνορά της. Ειδικά εκείνα των κρατών μελών, τα οποία εκτίθενται περισσότερο στις προκλήσεις στα εξωτερικά τους όρια, για αυτό και οι χώρες σαν την Ελλάδα και την Κύπρο θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη όλων των χωρών.

Οι συνθήκες το επιβεβαιώνουν και το απαιτούν.

Η κοινή λογική το διατάζει. Στη βορειοανατολική Ευρώπη, η αποτροπή κατά της Ρωσίας πραγματοποιείται συλλογικά, σε μεγάλο βαθμό από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη της περιοχής, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Όμως αυτό που ισχύει στην μία πλευρά της ηπείρου, δεν φαίνεται πλέον τόσο προφανές στη άλλαη νοτιοανατολική πλευρά της, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και  Κύπρος, αν και πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπόρεσαν να βασιστούν στην πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν η Τουρκία  επανειλημμένα έκανε πολύ επικίνδυνες προκλήσεις.

Η εισβολή σε ελληνική ΑΟΖ και εναέριο χώρο, οι παράνομες έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές, η παραβίαση του εμπάργκο όπλων που προορίζεται για τη Λιβύη, η οργάνωση εισβολής μεταναστών στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αποτελούν μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις για την ΕΕ.

Το τουρκικό καθεστώς, με ρεβιζιονιστική ρητορική, υλοποιεί ανεμπόδιστα ενέργειες ως περιφερειακή δύναμη, διασαλεύοντας πολιτικές και νομικές ισορροπίες που χτίστηκαν υπομονετικά για δεκαετίες, για να διατηρηθεί η έως τώρα σταθερότητα σε αυτά τα στρατηγικά σύνορα της Ευρώπης.

Η Γαλλία ήταν η μόνη που έδειξε συγκεκριμένη υποστήριξη στην Ελλάδα, κινητοποιώντας στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό της, και λαμβάνοντας έτσι διπλωματικούς κινδύνους.

Οι άλλοι εταίροι της ( Γερμανοί κά) δεν είχαν αντανακλαστικά αλληλεγγύης, τα οποία θα περίμενε κανείς από τα μέλη της Ένωσης.

Αλληλεγγύη στο βορρά, παραίτηση στο νότο! «

Η αδυναμία ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών προετοιμάζει την υποταγή σε τετελεσμένα γεγονότα των νέων σουλτάνων, για τους οποίους η διαμεσολάβηση, είναι μόνο ατελείωτες διαδικασίες που τους επιτρέπουν να παγιώσουν τα αποκτηθέντα πλεονεκτήματα.

Επιπλέον, ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ( Βερολίνο), έχουν προτείνει να γίνουν «μεσολαβητές» στο ελληνικό ζήτημα.

Άλλο πράγμα είναι να ευνοήσουμε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, και άλλο είναι να βάλουμε τον εαυτό μας σε απόσταση μεταξύ ενός εταίρου, στον οποίο οφείλουμε αλληλεγγύη, και ενός τρίτου κράτους, που παραβιάζει σκόπιμα κανόνες στους οποίους όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει χωρίς επιφυλάξεις.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι αυτής της αδυναμίας (φόβος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινότητας που είναι εγκατεστημένη στη χώρα (Γερμανία), «ουδετερότητα» εντός του ΝΑΤΟ, αποστροφή στη χρήση βίας ή ακόμα πιο σοβαρή, αναγνώριση των πλεονεκτημάτων ορισμένων ισχυρισμών), αντικατοπτρίζει μια απαράδεκτη στάση και ακόμη και παραβίαση του πνεύματος των συνθηκών της ΕΕ.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της σκοπεύουν να ενισχύσουν την ικανότητά τους για κοινή δράση, ιδίως στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού ή στην Αφρική, το πιο ασύγκριτο, συγκλονιστικό και ανεύθυνο είναι την ίδια ακριβώς στιγμή να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα ίδια τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι στο κατώφλι μας! Είτε κάποιος είναι κυριαρχικός είτε φεντεραλιστής, οφείλει να ανησυχεί για τις απειλές στα νότια σύνορα.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, βασιζόμενη σε μια διπλωματική αποφασιστικότητα, αποτελεί μια ισχυρή επίδειξη δύναμης, και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της Ευρώπης στον κόσμο, καθώς διαμορφώνεται πλέον μπροστά στα μάτια μας”, τονίζει το άρθρο μανιφέστο των Γάλλων υπέρ της Ελλάδος-Κύπρου μπροστά στο τουρκικό κίνδυνο.

Καλά τα λένε οι Γάλλοι στους Γερμανούς για την Τουρκία και την προκλητική στάση της, αλλά θα τους θυμίσουμε ότι οι ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ, και  θα συνεχίσουν να δίνουν μαθήματα στους “γείτονες” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο είτε μας βοηθήσουν είτε όχι οι εταίροι μας.

***Μεγάλη γαλλική εφημερίδα (lopinion.fr) 

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s