"Greek National Pride" blog

Αρτηριοσκλήρυνση στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων… ένα σύστημα που αντιστέκεται σε ΟΥΣΙΩΔΗ ΑΛΛΑΓΗ


Ο Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) εν γένει δεν φημίζονται για ακραιφνή διάθεση αλλαγής και ταχεία υιοθέτηση καινοφανών λύσεων. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, καθώς οι ΕΔ βασίζονται σε παραδοσιακές θεωρήσεις και παλαιόθεν εδραιωμένες αντιλήψεις. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται επιλογές, οι οποίες αρχικά φαντάζουν (και διαφημίζονται) ως “game changer”, για να αποδειχθούν στη συνέχεια οπή εις το ύδωρ, ή τουλάχιστον όχι και τόσο αποτελεσματικές, αλλά οπωσδήποτε οπή εις τους προϋπολογισμούς.

Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Όμως, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι ΕΔ επιδεικνύουν μία σθεναρή αντίσταση στην εξέλιξη, ωσάν να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζοντας μειωμένη επίγνωση κατάστασης (situational awareness), όπως στα παραδείγματα που αναφέρονται ακολούθως.

Τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα στις ΕΔ (ή μάλλον η έλλειψή τους)
Πριν από ενάμιση χρόνο, την 31η Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην ΛΑΕΔ ημερίδα με θέμα «Μη επανδρωμένα Οχήματα (UxV’s), Συστήματα & Τεχνολογίες». Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ, “τα Γενικά Επιτελεία παρουσίασαν θέματα επιχειρησιακών απαιτήσεων”, ενώ στη συνέχεια “εκπρόσωποι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας, με συναφή δραστηριότητα και εμπειρία, παρουσίασαν τεχνολογικές δυνατότητες, εξελίξεις και διαπιστώσεις”.

Στην πραγματικότητα όμως, τα Γενικά Επιτελεία δεν φάνηκαν να έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα. Έτσι, πέραν της αναφοράς στα ελάχιστα συστήματα που υπηρετούν σήμερα στις ΕΔ, έγιναν κάποιες γενικόλογες τοποθετήσεις σε στυλ “nice to have”, με αναλόγως γενικές επιχειρησιακές απαιτήσεις, χωρίς εξέταση της εφικτότητας, χωρίς αναφορά σε κόστη και κυρίως χωρίς πρόβλεψη ανάλογων κονδυλίων.

Όσον αφορά τη βιομηχανία, οι εκπρόσωποι τόνισαν την απαίτηση για χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι για να υπάρξει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα δεν επαρκούνορισμένα περιορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά απαιτείται μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, με σοβαρή εθνική υποστήριξη, γεγονός προφανές για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση της αγοράς. Όμως, πως εξηγείται αυτή η φαινομενική αδιαφορία των ΕΔ;

Ήδη είχαν υπάρξει σοβαρά παραδείγματα αξιοποίησης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ), π.χ.:
α. 23-03-17: Καταστροφική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην Ανατολική Ουκρανία, που προκλήθηκε από άφεση χειροβομβίδας θερμίτη από μικρό ΜΕΑ (drone) που εξαπέλυσαν Ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η αποθήκη πυρομαχικών με 125.000 τόνους πυρομαχικών καταστράφηκε ολοσχερώς, προκαλώντας έναν θάνατο και κάποιους τραυματισμούς, καθώς και την απομάκρυνση 20.000 ανθρώπων. Το κόστος της ζημιάς ανήλθε σε 1 δισ. δολ. περίπου.

β. Αρχές 2018: Επανειλημμένες επιθέσεις στην ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Ταρτούς της Συρίας, από αυτοσχέδια ΜΕΑ εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αποκορύφωμα ήταν η ταυτόχρονη επίθεση με 13 μικρά ΜΕΑ, που προκάλεσαν ζημιές σε αριθμό μαχητικών. Για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, οι Ρώσοι προέβησαν σε εκτεταμένες παρεμβολές του GPS, αισθητές σε μεγάλες αποστάσεις.

γ. 14-09-19: Η επίθεση στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας από πυραύλους πλεύσης και οπλισμένα ΜΕΑ, που αποδόθηκε στους Χούτι. Διαπιστώθηκαν σοβαρότατες ελλείψεις στην έγκαιρη προειδοποίηση και τη δυνατότητα αντιμετώπισης, παρά τις τεράστιες επενδύσεις της Σ. Αραβίας σε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. Σημειώνεται ότι η εξαπόλυση πυραύλου Patriot PAC3 MSE κόστους 3 εκατ. δολ. δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση εναντίον ενός ΜΕΑ αξίας μερικών χιλ. δολ.

Έκτοτε, τα ΜΕΑ πρωταγωνιστούν σε όλες τις συρράξεις, στη Λιβύη, τη Συρία και προσφάτως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με θεαματικά αποτελέσματα. Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί Μη Επανδρωμένα Οχήματα Εδάφους (π.χ., Ρωσία: Uran-9, Τουρκία: UKAP, Kaplan) αλλά και Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Οχήματα (π.χ., ΗΠΑ: Sea Hunter, Τουρκία: Ulaq).

Παρατηρείται μία γενικότερη τάση αυτονόμησης των οπλικών συστημάτων, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από τη διαδικασία, όπου αυτό είναι εφικτό. Ειδικά για τα μαχητικά, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλέον κάποιο νέο μεγάλο πρόγραμμα επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ ό,τι αναπτύσσεται σήμερα ακολουθεί τη λογική “optionally manned”.

Άραγε σήμερα, ενάμιση χρόνο αργότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει; Τα Γενικά Επιτελεία έχουν εντάξει στις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις Μη Επανδρωμένα Οχήματα (καθώς και την άμυνα εναντίον αυτών); Περιττό να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πλέον πρωτοστατούν παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, παρουσιάζοντας σημαντικά επιτεύγματα, τόσο στην ανάπτυξη και κατασκευή, όσο και στις ανάλογες τακτικές αξιοποίησης.


Ένα υποθετικό (;) σενάριο: τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης Bayraktar TB2 εξαπολύει κατευθυνόμενα βλήματα MAM-L, επιχειρώντας υπό την κάλυψη ηλεκτρονικών παρεμβολών από σύστημα ΗΠ…

Η λογική “πάντα έτσι κάναμε…”
Όμως αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα όπου οι ΕΔ επιδεικνύουν υστέρηση στην αντίληψη της πραγματικότητας και σχετική αδιαφορία στις τρέχουσες εξελίξεις. Πέραν της ΠΑ και της γνωστής εμμονής της στα επανδρωμένα μαχητικά Α/Φ, ειδικά τα στελθ, παρά τα υπέρογκα κόστη, εις βάρος όλων των υπολοίπων τομέων (ραντάρ, α/α άμυνα, ΗΠ, καθώς και ΜΕΑ), και οι άλλοι δύο Κλάδοι των ΕΔ δείχνουν ενίοτε εγκλωβισμένοι σε επιλογές και τακτικές παρελθόντος, ωσάν να προετοιμάζονται για έναν πόλεμο της δεκαετίας του ‘80 ή του ‘90.

Έτσι, π.χ., ο ΣΞ φαίνεται να συζητά για νέο “εθνικό (;) τυφέκιο”, λες και δεν έχουμε αποθέματα ικανών τυφεκίων, ενώ ο πόλεμος θα διεξαχθεί εκ του συστάδην… Επίσης, ο ΣΞ δείχνει να μην συγκινείται από την επανάσταση που λαμβάνει χώρα στον τομέα του πυραυλικού πυροβολικού.

Τέλος, ένα ακόμα μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμμονή στην προδιαγραφή για κράνη μάχης κέβλαρ, απορρίπτοντας ενδεχόμενες προσφορές για κράνη νεώτερου τύπου (πολυαιθυλενίου), τα οποία είναι ελαφρύτερα, με ίση ή μεγαλύτερη προστασία, ενώ υπάρχουν ήδη στην αγορά. Έτσι, αν και οι ΗΠΑ αντικαθιστούν τα κράνη ACH (Advanced Combat Helmet – κέβλαρ) με τα ECH (Enhanced Combat Helmet – πολυαιθυλενίου), εμείς επιμένουμε στο κέβλαρ

Στην παρούσα φάση, παρέχεται στο ΠΝ μία μοναδική ευκαιρία ανανέωσης του στόλου, με κατακόρυφη αναβάθμιση των ικανοτήτων του. Οι περισσότερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν αξιόλογα πλοία, με ισχυρό ραντάρ και όπλα μεγάλης εμβελείας με αντιβαλλιστικές ικανότητες, τα οποία θα επέτρεπαν στο ΠΝ να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει το σφάλμα να υποκύψει σε υποτιθέμενους και ασαφείς “γεωπολιτικούς παράγοντες”, θέτοντας σε δεύτερη θέση τα επιχειρησιακά κριτήρια. Η ενδεχόμενη απάρνηση της δυνατότητας αντιβαλλιστικής ανίχνευσης και αντιμετώπισης (η οποία πρακτικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΕΔ) θα αποτελούσε την κορωνίδα των ανησυχιών που έχουν διατυπωθεί στο παρόν μέχρι τούδε.

Διάγραμμα κάλυψης ραντάρ πλοίων (σε ύψος 25 m άνω της επιφάνειας της θαλάσσης) για ένα τυχαίο σημείο στο κεντρικό Αιγαίο (με πράσινο χρώμα η κάλυψη σε μηδενικό ύψος, με κίτρινο η κάλυψη σε ύψος 100 m, με πορτοκαλί η κάλυψη σε ύψος 1000 m και με κόκκινο η κάλυψη σε ύψος 10000 m). Επάνω έχει απεικονισθεί η κάλυψη του ραντάρ TRS-4D με εκτιμώμενη αποκάλυψη για στόχο με RCS (Radar Cross Section) 1 m² στα 55 ν.μ. Κάτω, η κάλυψη του ραντάρ Sea Fire με εκτιμώμενη αποκάλυψη για τον ίδιο στόχο στα 108 ν.μ. Η προσομοίωση έγινε με τη βοήθεια του λογισμικού SPx Radar Coverage (V.1.86.1) τηςCambridge Pixel.

Πως να τινάξετε στον αέρα προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού
Παρατηρείται λοιπόν συχνά το φαινόμενο οι Επιτελείς να σχεδιάζουν με βάση τις γνώσεις και τις παλαιότερες εμπειρίες τους, χωρίς να έχουν μελετήσει τι υπάρχει σήμερα ή τι πρόκειται να βγει σύντομα στην αγορά. Μάλιστα, πολλοί Επιτελείς αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με αμυντικές εταιρείες, ιδίως εγχώριες, θεωρώντας τις εκ προοιμίου “διεφθαρμένες” και ότι έτσι “μπορεί να εκτεθούν”.

Για να γίνει το θέμα πιο κατανοητό, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα επιμελούς Επιτελούς στο βαθμό του Ταγματάρχη (ή του αντίστοιχου για ΠΝ και ΠΑ), με εμπειρία 15 χρόνια τουλάχιστον ως Αξιωματικός, που μόλις έχει μετατεθεί στο ΓΕΣ και καλείται να εκπονήσει επιχειρησιακές απαιτήσεις / προδιαγραφές για κάποιο συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό.

Θα καλέσει λοιπόν εκπροσώπους (ξένων) εταιρειών και θα κρίνει με βάση γνώσεις και τυχόν εμπειρίες του σε Μονάδες που είχε υπηρετήσει έως και 10 χρόνια πριν, για μία προμήθεια η οποία θα αποδώσει σε 10 χρόνια μετά (1 έτος εκπόνηση προδιαγραφών + 1 έτος επιτελική επεξεργασία + 1 έτος διαγωνιστική διαδικασία + 1 έτος σύναψη σύμβασης + 3 έτη κατασκευή του υλικού + 1 έτος διαδικασία παράδοσης/επίλυση “παιδικών ασθενειών” + 1 έτος εκπαίδευση + 1 έτη για απόκτηση εμπειρίας, ενώ όλοι οι ανωτέρω χρόνοι είναι πολύ αισιόδοξοι).

Ακόμα χειρότερα, ο εν λόγω Ταγματάρχης, επιμελής και φιλότιμος ων, θα προσπαθήσει να κερδίσει τα μέγιστα για την Υπηρεσία. Έτσι, θα προδιαγράψει το υλικό των ονείρων του, με όλες τις παραμέτρους στις βέλτιστες τιμές (ενώ πολλές παράμετροι είναι συχνά αντικρουόμενες, οπότε είναι φύσει αδύνατο να εμφανίζουν ταυτόχρονα βέλτιστες τιμές), ενδεχομένως με ασάφειες και λάθη στους ειδικούς όρους (είπαμε ότι είχε υπηρετήσει σε Μονάδες, δεν είχε επιτελική εμπειρία και μάλιστα στο εν λόγω αντικείμενο), και όλα αυτά με ένα ελάχιστο μπάτζετ (το σημαντικότερο, αν και αναφέρθηκε τελευταίο)…

Για όσους έχουν στοιχειώδη εμπειρία επί του θέματος, είναι εμφανές ότι ο φίλος Ταγματάρχης έχει οδηγήσει εκ προοιμίου σε έναν άγονο διαγωνισμό: έχει προδιαγράψει ένα υλικό που βασίζεται σεπαλαιά τεχνολογία και μάλιστα με υπερβολικές ικανότητες, το οποίο είτε δεν υπάρχει (το πιθανότερο), είτε τα χρήματα δεν επαρκούν. Επομένως, χαμένος χρόνος και κόπος. Και όλα αυτά τα έκανε, έχοντας τις καλύτερες προθέσεις…

Βέβαια, η δεκαετής ανομβρία στις προμήθειες των ΕΔ, από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των λειτουργικών προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων, καθώς και του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, στον οποίο περιλαμβάνεται και η υποστήριξη των οπλικών συστημάτων (μέσω συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξης).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, έχουν καταστήσει εξαιρετικά δυσχερή την στοιχειώδη υποστήριξη των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και υποδομών. Έτσι, η όποια απόφαση για προμήθεια νέου οπλικού συστήματος φαινόταν απελπιστικά απομεμακρυσμένη, ενώ λαμβάνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και από την κυβέρνηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, όταν τα χρήματα δεν έφταναν ούτε για τα βασικά, είναι αστείο να αναμένουμε από τα Επιτελεία να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να προβαίνουν σε εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για νέα οπλικά συστήματα. Ευτυχώς, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2020σηματοδότησαν μία αλλαγή. Ελπίζουμε να μην μείνουμε στην σηματοδότηση…

Πως να μην τινάξετε στον αέρα προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού
Με βάση τα ανωτέρω, προτείνεται να εξεταστούν τα ακόλουθα:

1. Δημιουργία κατάλληλων φορέων εντός των ΕΔ, σε κάθε Γενικό Επιτελείο και με διακλαδική συνεργασία, οι οποίοι θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τις εξελίξεις, προτείνοντας τις κατάλληλες λύσεις, με ανάλογη ιεράρχηση και κοστολόγηση, και εκπονώντας τεχνικές προδιαγραφές εάν απαιτηθεί. Δεν μιλάμε για μία “λίστα αγορών” αλλά για κατάρτιση μίας ιεραρχημένης και κοστολογημένης κατάστασης προτάσεων, η οποία θα μπορεί να υλοποιείται κλιμακωτά, αναλόγως των διατιθέμενων κονδυλίων.

2. Για την διαμόρφωση των απαιτήσεών τους, τα Επιτελεία θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού αλλά και ελληνικές. Η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίαςπροσφέρει πολλαπλά οφέλη που υπερβαίνουν τις ΕΔ, σε σημείο που θα πρέπει να επιδιώκεται ακόμα κι αν το τελικό προϊόν υπολείπεται σε κάποιο βαθμό από τα ανάλογα προϊόντα οίκων του εξωτερικού. Αν και η ανάλυση του θέματος εκφεύγει του παρόντος, απλά θα αναφέρουμε ως παραδείγματα το Ισραήλ και την Τουρκία.https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-2296327393725265&output=html&h=200&slotname=4196860085&adk=1203533181&adf=3410915901&pi=t.ma~as.4196860085&w=820&fwrn=4&lmt=1620661252&rafmt=11&psa=1&format=820×200&url=https%3A%2F%2Fwww.defence-point.gr%2Fnews%2Fartiriosklirynsi-stis-promitheies-ton-enoplon-mas-dynameon-se-ena-systima-poy-antisteketai-se-oysiodi-allagi&flash=21.0.0&wgl=1&adsid=ChAI8LPjhAYQs5bl0v6R5aZiEj0ALyzY0VPPCNFryT5RnHPmMzaTLKKxpmbUSS8EiuDH9Q5RWJdjaF4QJhRHTDoDkwTh9UQFOtUaowzkDV5S&dt=1620661250667&bpp=3&bdt=1024&idt=2079&shv=r20210505&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D202f939438307d51%3AT%3D1620571392%3AS%3DALNI_MYuT0E6FDiv-CXjlGS4FQUOIChFIA&prev_fmts=0x0%2C826x280%2C820x200&nras=1&correlator=3095744102292&frm=20&pv=1&ga_vid=1462936375.1537191746&ga_sid=1620661251&ga_hid=1816413379&ga_fc=0&rplot=4&u_tz=-240&u_his=10&u_java=0&u_h=900&u_w=1600&u_ah=870&u_aw=1600&u_cd=24&u_nplug=4&u_nmime=6&adx=212&ady=7213&biw=1583&bih=785&scr_x=0&scr_y=0&eid=182982000%2C182982200%2C31060711%2C31061034%2C44741878&oid=3&pvsid=964247602398334&pem=916&ref=https%3A%2F%2Fwww.defence-point.gr%2Fnews%2F&eae=0&fc=1920&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1600%2C0%2C1600%2C870%2C1600%2C785&vis=1&rsz=%7C%7CeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=128&bc=29&jar=2021-05-10-15&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&xpc=cgn8JW6HNk&p=https%3A//www.defence-point.gr&dtd=2091

3. Πέραν της βιομηχανίας, θα πρέπει να επιδιώκονται συνεργασίες και με εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς, με σκοπό τη μελέτη και την παροχή λύσεων σε προβλήματα των ΕΔ και συναφών προτάσεων, π.χ. για τροποποιήσεις – αναβαθμίσεις υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο πλην της χώρας μας, όπου μία περίεργη, υποτίθεται αναρχική φράξια, υπό έναν υποτιθέμενο αντιπολεμικό μανδύα, εμποδίζει εμπράκτως τη συνεργασία ΑΕΙ και ΕΔ (συνήθως χτίζοντας τις πόρτες των γραφείων των καθηγητών που “παρανομούν”). Έτσι, αντί να αναζητούμε οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις με συνεργασία ΑΕΙ και εγχώριας βιομηχανίας (διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας), οδηγούμαστε σε υπέρογκα έξοδα προμήθειας νέων συστημάτων από ξένους οίκους, ενώ οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό λόγω ανεργίας.

4. Η διαδικασία προμήθειας στρατιωτικού υλικού υλοποιείται από την ΓΔΑΕΕ, όπου υπηρετούν Αξιωματικοί για περιορισμένο διάστημα (το πολύ έως 4 έτη). Έτσι, όταν ένας Αξιωματικός αποκτά επαρκή εμπειρία, τότε θα πρέπει να φύγει. Δεδομένου ότι το αντικείμενο προμήθειας στρατιωτικού υλικού απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, που δεν έχει σχέση με την υπόλοιπη καριέρα ενός Αξιωματικού, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εξειδίκευσης και μακροπρόθεσμης αξιοποίησης Αξιωματικών στο αντικείμενο προμηθειών στρατιωτικού υλικού.

5. Οίκοθεν νοείται ότι θα πρέπει να εξασφαλισθούν επαρκείς λειτουργικοί και αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί στις ΕΔ, επιτρέποντας την αποτελεσματική υποστήριξη των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και υποδομών. Επίσης, αν και είναι λογικό η προμήθεια των κυρίων οπλικών συστημάτων να αποφασίζεται στο επίπεδο της κυβέρνησης, θα πρέπει να δίνεται μία σχετική αυτονομία στα Γενικά Επιτελεία, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα προμηθειών μέχρι κάποιο ύψος, π.χ. 1 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, τα Γενικά Επιτελεία θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία, παρακολουθώντας στενά τις ταχύτατες εξελίξεις των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, βεβαίως με σύνεση, αλλά χωρίς να εγκλωβίζονται σε δόγματα και αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, με εξωστρέφεια και σε συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπου είναι δυνατόν.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίζει επαρκή κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ, επιτρέποντας μία σχετική αυτονομία και πρωτοβουλία στα Γενικά Επιτελεία, χωρίς ασφυκτικό έλεγχο του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, πλην του κύριου υλικού. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα αλλά και ηανάλογη ευθύνη σε αυτούς που θα πολεμήσουν, να επιλέξουν τα υλικά με τα οποία θα πολεμήσουν.

Το 55 ετών α/α σύστημα MIM 23-B Improved Hawk, αν και αναβαθμισμένο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, όπως οι χαμηλά ιπτάμενοι πύραυλοι πλεύσης (cruise);

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s