"Greek National Pride" blog

Προ των πυλών Αναθεώρηση της Λωζάνης μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν


11-Greece_in_the_Treaty_of_Sρvres

Της Κύρας Αδάμ

Η Τουρκία σπεύδει να αξιοποιεί διαρκώς και αδιαλείπτως τις καταστροφικές σε βάρος της χώρας δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα,  οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο  στην τουρκική κυβέρνηση να δρομολογήσει την Αναθεώρηση  της Συνθήκης της Λωζάννης, μετά την ψευδή παραδοχή Δένδια ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη, επειδή εξοπλίζει τα νησιά λόγω απειλής. 

Μετά την επίσκεψη Δένδια, η Άγκυρα κατηγορεί ήδη επισήμως και διεθνώς την Ελλάδα για παραβίαση της Λωζάννης στα νησιά εντός και εκτός Συνθήκης και δι’ αυτού του τρόπου ετοιμάζεται για τη συνάντηση  Μητσοτάκη –Ερντογάν τον Ιούνιο.

Πίσω από την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα κρύβονται συνέπειες οι οποίες θα εμφανιστούν σύντομα και θα παρουσιαστούν και πάλι με ζητωκραυγές επιτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναλυτικότερα:

Η Τουρκία στις 22,27 Απριλίου και στις 7 Μαΐου ενημέρωσε τους Διεθνείς Οργανισμούς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Στις 27 Απριλίου η Τουρκία αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη Αη Στράτη, Λήμνο και Θάσο παραβιάζοντας τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάννης που επιβάλλου καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά αυτά».

Για την τουρκική αυτή ενέργεια σημειώνονται τα ακόλουθα όπως αυτά καταγράφονται στα επίσημα ελληνοτουρκικά και διεθνή στοιχεία:

  • Τα ελληνικά νησιά αναγράφονται με τουρκικές ονομασίες (SEMADIREK,BOZBABA LIMNI TASOZ αντίστοιχα) που αποδεικνύει τις επεκτατικές βλέψεις κατάληψης των νήσων. Και τούτο διότι τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνος αναγράφονται στη Συνθήκη με τις διεθνείς ονομασίες SAMOTHRACE LEMNOS)

  • Τα νησιά Αη Στράτης και Θάσος (με κόκκινο κύκλο στο χάρτη του Μilitaire ) ΔΕΝ περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη ή Σύμβαση. Εντούτοις η Τουρκία αυθαίρετα τα εντάσσει στη Συνθήκη της Λωζάννης για να υποστηρίξει ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ  πονηρά και παράνομα ότι τα νησιά αυτά …δεν είναι ελληνικά, άρα  ξένο κράτος.

 Και τούτο διότι η Άγκυρα  αβάσιμα και παράνομα ισχυρίζεται ότι ΜΟΝΟΝ τα νησιά που «παραχωρούνται» στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και Παρισίων είναι ελληνικά και τα υπόλοιπα νησιά και βραχονησίδες του Αν Αιγαίου είναι αδέσποτα και δεν έχουν ιδιοκτήτη,( άρα είναι πρόσφορα για μοιρασιά).

Με τις  επιφανειακές αλχημείες της Άγκυρας η διπλωματία οδηγείται στο φρενοκομείο, καθόσον με την ένταξη από την Τουρκία και των δύο αυτών νήσων, ( Αη Στράτης και Θάσος), στη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτομάτως και σύμφωνα με τις γραπτές θέσεις της Άγκυρας τα δυο νησιά  καθίστανται ελληνικά.

Η φρενοβλαβής αυτή τουρκική θέση δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.  

Διότι στην περίπτωση που η Αθήνα απαντήσει ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στη Λωζάννη, τότε, κατά την Άγκυρα, τίθενται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και κατά την Άγκυρα απαγορεύονται οι στρατιωτικές ασκήσεις σ αυτά.

Στην περίπτωση που η Αθήνα απαντήσει ότι τα δυο αυτά νησιά ΔΕΝ περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη, η Άγκυρα (σς το έχει κάνει και στο παρελθόν), θα ισχυριστεί ότι αυτά δεν είναι ελληνικά.

Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν να σέρνεται, ( και να ισχυροποιείται με τον χρόνο), η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νήσων που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες, γεγονός που λαμβάνει διαστάσεις αδυναμίας της Αθήνας να διασφαλίσει την ελληνικότητα των νήσων-βραχονησίδων εκτός Συνθηκών.

Την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πλείστες διεθνείς και ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις που αποδεικνύουν ότι τα νησιά είναι ελληνικά.

 

Η Αθήνα στην απάντηση της, όπως αποκαλύπτει το Militaire «τσουβαλιάζει» τα νησιά Σαμοθράκη- Λήμνο ( εντός Συνθήκης Λωζάννης) και Θάσο -Αη Στράτη ( εκτός Συνθήκης) στο ίδιο τσουβάλι και απαντά ότι « τα νησιά αυτά δεν περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη ή Σύμβαση σε ισχύ», ενώ η Θάσος και ο Αη Στράτης ΔΕΝ έχουν καμμιά σχέση με Συνθήκες ή Συμβάσεις.

Ταυτόχρονα όμως  αποδέχεται ότι η Συνθήκη Λωζάννης είναι διμερές πολιτικό θέμα. 

Αυτά, μέχρι  σήμερα, που ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης…

  • Επισημαίνεται, ακόμα, ότι για πρώτη φορά η Τουρκία θέτει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για νησιά  ΔΥΤΙΚΑ του 25ου μεσημβρινού, δεδομένου ότι η  Θάσος κείται 12νμ δυτικά του 25ου μεσημβρινού, ενώ ο Αη Στράτης κείται ακριβώς στον 25ο. Η Τουρκία απαιτεί απαγόρευση στρατιωτικών ελληνικών πτήσεων για τη Θάσο και Αη Στράτη, που δηλώνει ευθέως, αμέσως και σαφώς ότι τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά , αλλά αδέσποτο ξένο κράτος. Σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα (ΟΗΕ ΙCΑΟ) τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάνε πάνω από τα δύο αυτά νησιά ΜΟΝΟΝ αν αυτά δεν είναι ελληνικά, είναι ξένη κυριαρχία. Και τούτο διότι καμμιά Συνθήκη ή διεθνής οργανισμός ΔΕΝ έχουν επιβάλει απαγόρευσή πτήσεων στα νησιά Θάσος Αη Στράτης …παρά μόνον η Τουρκία με την ανοχή της Αθήνας. 

Ολως περιέργως και συμπωματικά  η κόκκινη γραμμή βόρεια της Θάσου ορίζει τις κατά καιρούς τουρκικές διεκδικήσεις στην Θράκη…

  • Η περίπτωση της Σαμοθράκης και της Λήμνου αποδεικνύει ότι ο Τσαβούσογλου έβαλε δηλητηριασμένο δόλωμα σε βάρος της Ελλάδας στο στόμα του Δένδια, ο οποίος αφού το κατάπιε αντέδρασε καταστροφικά, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, ( ουσιώδης νομική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης), επειδή δέχεται τουρκική απειλή, ωστόσο αυτή η εθνικά επικίνδυνη θέση μεταφράστηκε σε ζητωκραυγές στην Ελλάδα. 

  • Η Τουρκία δεν έχασε την ευκαιρία και δήλωσε διεθνώς στις 27 Απριλίου ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάννης διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά αυτά.

Όμως:

  • Η Σύμβαση της Λωζάννης 1923 που επέβαλε αποστρατιωτικοποίηση στη Σαμοθράκη και Λήμνο ήρθη οριστικώς από τη Σύμβαση του Μοντρε 1936 που αντικατέστησε/κατήργησε τη Σύμβαση της Λωζάννης. Αυτό ακριβώς επικαλούνται και τα επίσημα έγγραφα  του ΥΠΕΞ, που αποδεικνύουν ότι στα δυο αυτά νησιά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για στρατιωτικές ασκήσεις και κάθε είδους εξοπλισμό (ΒΛΕΠΕ ΠΛΑΙΣΙΟ).

  • Μολονότι η Λήμνος είναι εξοπλισμένη με στρατιωτική αεροπορική βάση ( F-16) και με στρατιωτικό ραντάρ, παρα ταύτα η Τουρκία τον εξοπλισμό αυτόν τον κάνει γαργάρα διότι είναι νόμιμος και δηλώνει ότι η ελληνική παραβίαση αφορά στις  ελληνικές ασκήσεις στα δύο αυτά νησιά- που επίσης είναι νόμιμες- και όχι στους εξοπλισμούς.

Αυτή η εκ πρώτης όψεως σχιζοφρενική πολιτική της Τουρκίας περιέχει κρυφές διεκδικήσεις, που αποκαλύπτονται σιγά- σιγά.

Και τούτο διότι η Τουρκία δηλώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάννης επειδή κάνει ασκήσεις στα νησιά και ΟΧΙ επειδή έχει εξοπλίσει τα νησιά.

  • Ομοίως, και για τα υπόλοιπα νησιά της Συνθήκης, ( Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι  Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις  και όχι γιατί τα εξοπλίζει.

Ωστόσο η Συνθήκη ( άρθρο 13) ΔΕΝ απαγορεύει τις ασκήσεις, ωστόσο απαγορεύει ναυτικές βάσεις, οχυρωματικά έργα και στρατιωτικό προσωπικό πλέον του αναλογούντος στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Ελλάδα ουδέποτε έχει παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει εξοπλίσει με ναυτική βάση ή οχυρωματικά έργα κανένα νησί.

Αυτή την απολύτως νόμιμη θέση ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1923 για να διασφαλίσουν την ελληνική κληρονομιά που είναι η Συνθήκη της Λωζάννης. Το ίδιο ακριβώς ισχυριζόταν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ΥΠΕΞ Δένδιας μέχρι την άφιξη του στην Άγκυρα (15.4.2021).  

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 

Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας πήγε στην Άγκυρα με καταγεγραμμένες στο φάκελο του τις επίσημες ελληνικές θέσεις που ισχύουν από το 1923, όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, δηλαδή πήρε μαζί του την εθνική κληρονομιά.

Οι θέσεις αυτές τις οποίες το ΥΠΕΞ δημοσιεύει διεθνώς είναι:

« Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, που είχε επιβληθεί στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο με τη Σύμβαση Λωζάννης 1923, ήρθη οριστικώς με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936. Οι νήσοι Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση ναυτικής βάσης ή οχυρωματικού έργου. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ. Επίσης μολονότι το ίδιο άρθρο απαγορεύει στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των νήσων αυτών, εν τούτοις με τις καθημερνές τουρκικές παραβιάσεις Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ..»

Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ΥΠΕΞ Δένδιας γνωρίζουν από τα επίσημα κείμενα του ΥΠΕΞ ότι από τις 14 Φεβρουαρίου 1975 όταν προέκυψε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία  αλώνιζε μόνη της λόγω της εγκληματικής αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ:

« Η Τουρκία ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει θέσει θέμα παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα ΛΟΓΩ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ.Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΕΓΓΥΤΕΡΑ ΤΩΝ 6ΝΜ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ..»

Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός είναι αυθαίρετος και για τα πανηγύρια και στερείται νομικής βασης, διότι η Συνθήκη ΔΕΝ προβλέπει τέτοια απαγόρευση. 

Παρα ταύτα , μέχρι αυτή την στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ,ούτε καν επιδιώξει την κατάργηση αυτών των παράνομων Νατοϊκών διαταγών…

Επιπροσθέτως ο ΥΠΕΞ είχε πλήρη γνώση της τουρκικής θέσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά και όχι εξοπλισμούς.

Στην Άγκυρα όμως ο ΥΠΕΞ άλλαξε πολιτική και αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα νομικά παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Κατά την κοινή συνέντευξη στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ΑΟΡΙΣΤΑ και πονηρά –και όχι συγκεκριμένα για τις ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις στα νησιά- ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Έριξε δηλαδή το δηλητηριασμένο δόλωμα στο στόμα του Δένδια, ο οποίος το κατάπιε αμάσητο , απαντώντας  ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται απειλή.

Έτσι νομικά και διπλωματικά ο ΥΠΕΞ αποδέχθηκε δημοσίως και επισήμως ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη, στέλνοντας την ελληνική κληρονομιά της Λωζάννης στον Καιάδα.

Ο Ν Δένδιας στην Άγκυρα αποδέχθηκε ( ψευδώς και παράνομα) ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα.

Αποδέχθηκε δηλαδή:

  • Παραβίαση της Συνθήκης λόγω εξοπλισμών των ελληνικών νησιών , και

  • Παραβίαση της Συνθήκης λόγω των  ελληνικών ασκήσεων ( κυρίως αεροναυτικών ασκήσεων) στα νησιά, όπως ισχυρίζεται διεθνώς και επισήμως η Τουρκία.

Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Άγκυρα με τις δηλώσεις Δένδια που αποτελούν ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης , διευκόλυνε τα μάλα την Τουρκία να προχωρήσει- με τη σύμφωνη ή όχι γνώμη της Ελλάδας -σε εφαρμογή του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης 1969 Περι Συνθηκών για την εν μερει ή εν όλω αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης λόγω ουσιώδους παραβίασης της από την Ελλάδα.

Και όμως αυτή την καταστροφική ενέργεια Δένδια την οικειοποιήθηκε αμέσως ο Κ Μητσοτάκης με τα φιλικά ΜΜΕ να την παρουσιάζουν με ζητωκραυγές ως επιτυχία, ενώ η κυβέρνηση  απέκρυψε ότι μόλις 7 ημέρες μετά τη συνέντευξη στην Άγκυρα, άρχισαν οι παρούσες συνέπειες σε βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν  είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Α Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 2017 οι δυο χώρες να συμφωνήσουν σε Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης , πρόταση η οποία απορρίφθηκε ξεκάθαρα τότε.

Η κυβέρνηση, μετά την επιστροφή Δένδια από την Άγκυρα  δείχνει να έχει περιπέσει σε σύγχυση. Ο κ Δένδιας μετά την επιστροφή του, επανήλθε και πάλι στις ελληνικές θέσεις από το 1923, δηλώνοντας διεθνώς και γραπτώς ότι  «η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα με συνέπεια τη Συνθήκη της Λωζάννης». Πλην όμως το κακό έχει συντελεστεί και δεν ανατρέπεται πλέον.

Επιπροσθέτως έχει δημιουργεί σύγχυση στο ΥΕΘΑ αλλά και μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ. Στις 15 Μαΐου ο ΥΕΘΑ δήλωσε: « ‘Ο, τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Η δήλωση χρειάζεται χρησμό του Μαντείου των Δελφών, διότι η Ελλάδα δεν έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης και επομένως, τι είδους αποστρατιωτικοποίηση μπορεί να γίνει.

Την ίδια ημέρα όμως το ΥΠΕΞ δήλωνε σθεναρώς ότι η Ελλάδα δεν εξοπλίζει τα νησιά της Συνθήκης..

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s