"Greek National Pride" blog

Για την ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας μίλησαν Λαβρόφ-Δένδιας


«Συμβολική η ημέρα της συνάντησής μας»- «Δεν ξεχνάμε την Ορθοδοξία» το μήνυμα ΛαβρόφΣε  ένα ιδιαίτερο καλό κλίμα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο.Και με αναφορές στον ρόλο της ελληνικής ομογένειας που ζει στη Νότιο Ρωσία και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο έχοντας ως αφετηρία τους τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη,Υποδεχόμενος τον Ν. Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορική ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά στη Νότιο Ρωσία, καθώς «εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας, εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων, ελπίζω ότι θα αισθανθείτε εδώ σαν στο σπίτι σας».Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζεται στη Ρωσία η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού, για να δηλώσει ότι «θυμόμαστε πως οι ‘Αγιοι Ισαπόστολοι, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι συνέταξαν το κυριλλικό αλφάβητο τον 9ο αιώνα και μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα πρώτα εκκλησιαστικά βιβλία κατάγονταν από τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης» και να καταλήξει ότι «και ο τόπος και η ημέρα της συνάντησής μας έχουν σημαντική συμβολική σημασία από την άποψη της επιβεβαίωσης των στενών μας ιστορικών δεσμών».Στις φιλοφρονήσεις του Σ. Λαβρόφ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ευχαριστώντας για τη χαρά και την τιμή να γίνει δεκτή η πρότασή του να επισκεφθεί την περιοχή, όπου υπάρχουν πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής, την οποία είχε διατυπώσει στη ρωσική πλευρά, κατά την επίσκεψη του Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020 και σημείωσε ότι «το ελληνικό στοιχείο εμφανίστηκε σ’ αυτήν την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια και νομίζω ότι είχε μια πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού που είναι η μεγάλη σημερινή Ρωσία».
«Η αναφορά στην ιστορία δείχνει το βάθος της σχέσης μας και είναι μεγάλη η ευκαιρία για μένα να συζητήσω μαζί σας και τα διμερή και τα περιφερειακά θέματα με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση και να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», κατέληξε στην αρχική του τοποθέτηση ο Ν.Δένδιας, ο οποίος είχε αρχικώς μια ημίωρη κατ᾽ ιδίαν συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.Τοποθέτηση Λαβρόφ για το διπλωματικό «θρίλερ» με Λευκορωσία
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο περιστατικό αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και την επακόλουθη σύλληψη από τις Αρχές του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ΣεργκέιΛαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τοποθετήθηκε για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.
Ο Λαβρόφ τόνισε πως το συμβάν θα πρέπει να εξεταστεί με βάση το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών, προσθέτοντας ότι οι λευκορωσικές Αρχές είναι πρόθυμες να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία.
«Είμαστε υπέρ της εκτίμησης αυτής της κατάστασης όχι βιαστικά, αλλά βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ειδικά αφού εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας έκανε μια λεπτομερή δήλωση» δήλωσε ο Λαβρόφ.Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας τόνισε την ετοιμότητα των λευκορωσικών αρχών να ενεργήσουν με διαφάνεια, σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα, και να δεχθούν ξένους εμπειρογνώμονες εάν είναι απαραίτητο.
 
Δένδιας: Ισότιμο με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια το Sputnik V
Ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες τους στο Σότσι, αναφέρθηκε σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, λέγοντας πως «οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στη χώρα μας με πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik V, δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα».
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα «αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V. Οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στη χώρα μας με πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik V, δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα.Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική πιθανότητα με ένα τεστ προ 72 ωρών από την είσοδο στη χώρα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες της, που πάντα, πολλοί από αυτούς, ήταν από την Ρωσία».Όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο και την έγκρισή του στην Ελλάδα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «από την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, εξαρτάται μία απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που η χώρα μας θα ακολουθήσει».
«Η Ελλάδα έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην έχουμε όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Όμως επειδή δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνησης, δεν μπορώ να σας δώσω κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s