"Greek National Pride" blog

Διπλωματικές πηγές: Τα ζητήματα που έθεσε ο Δένδιας στον Τσαβούσοβλου – Απαράδεκτο το «casus belli»


Διπλωματικές πηγές: Τα ζητήματα που έθεσε ο Δένδιας στον Τσαβούσοβλου - Απαράδεκτο το "casus belli"

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα σε Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεξήχθη μια ειλικρινής και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση

Οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Μεταξύ των δυο πλευρών υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.https://1214fb3a397fe12260d58fa624ee8894.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Επεσήμανε παράλληλα, ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο Υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Στα πλαίσια αυτά υπογράμμισε, στη συνέχεια, το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Παράλληλα, τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.

Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Τέλος ο Έλληνας υπουρργός Εξωτερικών συνεχάρη τέλος τον Τσαβούσογλου για την επιτυχία της Anadolu Efes στην Ευρωλίγκα.

Δένδιας: Στοχος η σταδιακή ομαλοποίηση

Στην αρχή των δηλώσεών του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε τελείως διαφορετικό κλίμα από ό,τι αυτές στις 15 Απριλίου και περιελάμβαναν μέχρι και συγχαρητήρια για την νίκη της Αναντολού Εφες στην Ευρωλίγκα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» αφού πρώτα σημείωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφωνιών με τηνΤουρκία».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας»

«Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών κορονοϊού ώστε οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και έχουν αρνητικό τεστ να επισκεφθούν τις χώρες μας κάτι που αναμένεται να δώσει έμφαση στις τουριστικές βιομηχανίες» είπε ακόμα ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου».

Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεχίσουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρατήρησε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική βούληση από πλευράς Ελλάδος».

Αναφέρθηκε στον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίαςπου διεξήχθη στην Αθήνα και προανήγγειλε ότι «θα καθοριστεί και επόμενος γύρος».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο, επίσης, για τις τηλεδιασκέψεις σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σημειώνοντας ότι «είναι προσπάθειες που συνεχίζονται».

«Υπάρχουν πολλά θέματα που θέλουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα» είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε:

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου.

«Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνοντας πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9sn9yr&playlistId=v-cbrcx8wa5g7d-st

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έφτασαν περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα είχε γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s