"Greek National Pride" blog

Η ΕΑΒ έχασε το προνόμιο “sole source” της LM, ορατό ενδεχόμενο και ευρύτερων απωλειών


Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στην κρίσιμης εθνικής σημασίας Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Η κυβέρνηση παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, οι συνδικαλιστές επιτίθενται μέσω αμφιβόλου αξιοπιστίας ανακοίνωση στον υπουργό που… τόλμησε να τους πει ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή υπονομεύουν την εταιρία, ενώ ο βασικός αιμοδότης της ΕΑΒ, η αμερικανική Lockheed Martin, μόνο από θαύμα δεν θα προχωρήσει σε δυσάρεστη κλιμάκωση της αντίδρασής της στην αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης συγκροτημάτων του F-16, που αφορούσαν την παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα. Εν ολίγοις, εδώ η εταιρία χάνεται και οι συνδικαλιστές…Η θρασύτατη και βγαλμένη μέσα από τη δεκαετία του ’80 ανακοίνωση των εργαζομένων, εξαπολύει επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο αποδίδουν αυτό που νομίζουν ότι άκουσαν… διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του DP που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προειδοποιήσεις έγιναν και ορθώς. Έστω πολύ καθυστερημένα και αφού η ζημιά έχει γίνει. Όχι όμως με το περιεχόμενο που ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές – δήμιοι της εταιρίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ, καταγγέλλεται η “χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του υπουργού ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπέρ εργολαβικής εταιρείας“. Να σημειωθεί εδώ ότι αρμόδιος είναι ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προφανώς πέταξε το μπαλάκι στον “ειδικών αποστολών” συνάδελφό του στην κυβέρνηση…

Ο Γεωργιάδης φέρεται από τους εργαζόμενους, ή μάλλον το Σωματείο τους, να “έθεσε ωμά το δίλημμα” ότι εργολαβική εταιρία θα αναλάβει έργο σε κρίσιμα υποσύνολα της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά την κατασκευή κομματιών του F-16, ή “σε διαφορετική περίπτωση η εταιρία θα κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά”.

Τον κατηγορούν ότι για πρώτη φορά συναντούν “τέτοιο πλασάρισμα από υπουργό υπέρ των συμφερόντων ανταγωνιστικών για την ΕΑΒ εταιριών“. Και στη συνέχεια ακολουθούν τα γνωστά “αντιστασιακά” εδώ και δεκαετίες, περί της απόφασης που έχουν λάβει να αγωνιστούν για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρίας που θα διασφαλίσει το μέλλον των εργαζομένων. Σε βάρος ποιου είναι το αιώνιο ερώτημα που δεν βρίσκει απάντηση.

Οι κύριοι αυτοί παριστάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι η απόφαση για την “στρατολόγηση” παλαιών συναδέλφων τους στην ΕΑΒ από την πλευρά της Lockheed Martin, έγινε μπας και μπορέσει η ΕΑΒ να ανταποκριθεί στα ανελαστικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης των δομικών συγκροτημάτων των F-16 για τις παγκόσμιες παραγγελίες του μαχητικού.

Οι αυτοκαταστροφικοί συνδικαλιστές μπλόκαραν την πρόσβαση των προσληφθέντων, κατά πλειοψηφία παλαιών συναδέλφων τους στην ΕΑΒ, από την LM, που μοναδικό στόχο είχε να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα προστάτευε τους εργαζόμενους. Είναι αδιανόητο πως δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όσο και να προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε, στο επίπεδο που λειτουργεί η LM, παγκόσμια εταιρία που έχει να δώσει λόγο στους μετόχους της και να υποστεί συνέπειες εάν δεν πείσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για συνδικαλιστικά και πολιτικά “παιχνιδάκια”.

Δεν παρέδωσες όσα είχες αναλάβει να παραδώσεις και η εταιρία θα εμφανιστεί ανακόλουθη στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων απέναντι σε χώρες-πελάτες της; Δεν περνάει έτσι. Στις συμβάσεις υπάρχουν ρήτρες… Υφίστασαι τις συνέπειες και ο μέτοχος ζητά τον λόγο. Δεν παίρνει τηλέφωνο κανένας υπουργός. Υπάρχουν άλλοι κανόνες.

Σύμφωνα με -αξιόπιστες αλλά μη επιβεβαιωμένες επισήμως- πληροφορίες, η ΕΑΒ έχει ήδη χάσει το προνόμιο του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ της LM για τα συγκροτήματα του μαχητικού που παρήγαγε και πλέον κινδυνεύει άμεσα με απώλεια του συνόλου του έργου.

Αυτό θα συνιστούσε μέχρι και θανατηφόρο πλήγμα για μια εταιρία που στέκεται στα πόδια της από το έργο που λαμβάνει από τον αμερικανικό κολοσσό και αντί να το διαφυλάττει μια υπεύθυνη συνδικαλιστική ηγεσία με κάθε τρόπο επιδιώκοντας να το αυξήσει, δυστυχώς κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει και αυτό που έχει.

Αυτές οι εξελίξεις είναι που έκαναν το DP να αναδημοσιεύσει και να σχολιάσει ρεπορτάζ φιλικού μας ιστοχώρου με τίτλο που ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές πυροβόλησαν την ΕΑΒ στο κεφάλι… Οι εξελίξεις, δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι δεν περιείχε ουδεμία υπερβολή. Όπως πληροφορείται το DP, ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν παραλάβει επιστολή της LM, στην οποία υπάρχει σαφής πλέον προειδοποίηση ότι έρχονται και χειρότερα, καθώς δεν της έχουν μείνει επιλογές…

Αναφέρεται στην πρόσληψη έμπειρου προσωπικού με δική της επιβάρυνση, στο οποίο απαγορεύθηκε από τους συνδικαλιστές να εισέλθει για εργασία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Την ίδια στιγμή και η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει ανάψει το “πράσινο φως” για την τρίτη φάση των -απολύτως απαραίτητων για την έγκαιρη  διεκπεραίωση του αναληφθέντος έργου- προσλήψεων στην εταιρία.

Ως αποτέλεσμα, τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων που είχε παραδώσει η ΕΑΒ στην LM δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό που θα γίνει είναι η μεταφορά του έργου που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει η ΕΑΒ σε βιομηχανία άλλης χώρας. Για “τα μάτια” κάποιων ανεύθυνων συνδικαλιστών

Όσον αφορά την οριστική απώλεια της ιδιότητας του “μοναδικού προμηθευτή” (sole source), υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ήδη συντελεστεί όπως προαναφέρθηκε, αλλά αναμένουμε επιβεβαίωση. Ισχύει ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Πλέον, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ακολουθηθεί από την απώλεια και του υπόλοιπου έργου… λόγω απώλειας της αξιοπιστίας της εταιρίας.

Κάποιοι μέσα στην ΕΑΒ, όχι περισσότερα από 70 άτομα, θεωρούν ότι  μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο έχοντας διώξει τον μοναδικό αιμοδότη τους, την Lockheed Martin, διότι παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως η Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει ούτε να ακούει για την ΕΑΒ. Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ το γνωρίζουν. Είναι κρίμα, αντί να γίνονται προσπάθειες εκ νέου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να έχουμε τέτοιες εξελίξεις.

Δυστυχώς, με τα δεδομένα της στιγμής, το μέλλον της ΕΑΒ διαγράφεται ζοφερό. Μερικές δεκάδες εργαζομένων υποτίθεται, που έχουν μάθει να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται γι’ αυτό που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν, πριονίζουν το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθονται. Δείχνουν να πιστεύουν ότι το χειρότερο δικό τους σενάριο είναι μια “νέα Ολυμπιακή“…

Με προνομιούχους εργαζόμενους δηλαδή, οι οποίοι θα αποζημιωθούν παχυλά από τους φόρους του κοσμάκη που ζει οικογένειες ακόμα και με 500 ευρώ τον μήνα, είτε για να πάνε σπίτια τους με γεμάτη την τσέπη για να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, είτε για να πάρουν μετάταξη για κάποιο άλλο πόστο του Δημοσίου, για να συνεχίσουν από εκεί τον “αγώνα”.

Ντροπή, διότι αυτοί οι λίγες δεκάδες που τα πιστεύουν, παίρνουν στο λαιμό τους την πλειοψηφία… Το τραγικότερο όλων είναι ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ότι αυτή την απλή αλήθεια μοιάζουν να μη κατανοούν ακόμα και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απλώς αποφεύγουν συστηματικά την “καυτή πατάτα”, προφανώς με βάση μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Υπάρχει “από μηχανής Θεός” να αποτρέψει την καταστροφή;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s