Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Η Ελλάδα έχει αρκετούς ήρωες, αυτό που χρειάζεται είναι ζωντανούς νικητές με ακμαίο ηθικό
Στα τέλη Ιουνίου όλα θα είναι θεωρητικά έτοιμα και για την τυπική επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες η Μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων στην οποία έχει ενσωματωθεί το σύνολο των Μονάδων Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και οι Πεζοναύτες και η αναβαθμισμένη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία είναι ενταγμένο το ΕΤΑ, οι ΜΑΚ, ΟΑΠ και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το «δόρυ» αυτό θα είναι υπό τις άμεσες διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος «έτρεξε» τις ΝΑΤΟϊκές οδηγίες για προσαρμογή στα νέα δεδομένα και αμερικανικά πρότυπα.
Ο στρατηγός δίνει μάχη για να βρεθούν τα απαραίτητα μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς ειδικά οι διαθεσιμότητες των πρώτων προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο.
Αυτό το οποίο προκαλεί προβληματισμό, καθώς ακόμα δεν έχει καταλήξει το τελικό σχήμα, είναι ότι δεν είναι, προς το παρόν τουλάχιστον βέβαιο, αν στην ΔΕΠ θα είναι και η 31 ΜΕΕΔ. Οι κομμάντος δηλαδή της Πολεμικής Αεροπορίας που θα κληθούν να αναλάβουν μια από τις πιο απαιτητικές αποστολές σε περίπτωση σύρραξης.
Την διάσωση πιλότων που θα καταρριφθούν πάνω από εχθρική περιοχή. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς…Δεν είναι στις προτεραιότητες του Αρχηγού η διάσωση πιλότων μας που θα τύχει να πέσουν σε εχθρικό έδαφος;
Δεν έχουν εντρυφήσει άραγε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο ΝΑΤΟϊκό «δεν μένει κανένας πίσω»;
Δεν θα έπρεπε αυτή η μονάδα να είναι από τις πρώτες που θα ενταχθούν στην ΔΕΠ ώστε να τύχουν και της ανάλογης ροής υλικών και χρηματοδότησης;
Θα πει κανείς είναι δυστυχώς γνώρισμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πως κατά τους πολέμους του παρελθόντος δεν έβαλαν και όλα τα δυνατά τους για να επιστρέψει και ο τελευταίος μαχητής, ζωντανός ή νεκρός στους δικούς του…
Η Ελλάδα έχει αρκετούς ήρωες, αυτό που χρειάζεται είναι ζωντανούς νικητές με ακμαίο ηθικό. Χρειάζεται οι πιλότοι μας να νιώθουν και να ξέρουν πως υπάρχει μια μονάδα που θα τους φέρει πίσω ζωντανούς ή νεκρούς.
Αποστολή της 31 ΜΕΕΔ
Η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να εκτελεί Έρευνα – Διάσωση (Ε-Δ) και Έρευνα – Διάσωση κατά τη Μάχη (Ε-ΔΜΑ), σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια και το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ιστορία της Μονάδας
-
Το 1995 εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία του Σμήνους Έρευνας – Διάσωσης Ειδικών Αποστολών (ΣΕΔΕΑ).
-
Το 1997 εγκρίνεται η Επιχειρησιακή Σκοπιμότητα του Σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕΕ).
-
Το 1998 αρχίζει η επάνδρωση του ΣΜΕΕ.
-
Το 2001 αναβαθμίζεται το ΣΜΕΕ σε 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ).
-
Το 2003 η 31η ΜΕΕ υπάγεται διοικητικά στη ΔΑΥ.
-
Το 2008 μετονομάζεται σε 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ).
-
Το 2010 δημιουργείται το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών Μάχης (ΣΒΕΔΜΑ).
-
Από τον Ιούνιο του 2019, η Μοίρα υπάγεται διοικητικά στην 112 Πτέρυγα Μάχης.
Αποστολές – Επιχειρήσεις
-
Συνοδεία υψηλών προσώπων
-
Συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004
-
Ενίσχυση της φρούρησης των Μονάδων της ΠΑ
-
Αποστολές Έρευνας – Διάσωσης σε Αεροπορικά Ατυχήματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό
-
Συμμετοχή σε αποστολές επαναπατρισμού ομογενών
-
Συνδρομή σε ειρηνευτικές αποστολές του συμμετέχει η ΠΑ
Ασκήσεις
-
Συμμετοχή στις εθνικές διακλαδικές ασκήσεις στα πλαίσια της αποστολή της
-
Συμμετοχή σε ασκήσεις Έρευνας – Διάσωσης και Έρευνας – Διάσωσης Μάχης της ΠΑ
-
Συνεκπαίδευση με μονάδες αντιστοίχου ρόλου άλλων χωρών.