"Greek National Pride" blog

Ο Σίσι ταπείνωσε τον Ερντογάν – »Λουκέτο» σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Τουρκίας


Υποχωρεί ο Ερντογάν – Κάνει πίσω μετά & την νέα βάση της Αιγύπτου

Hκυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους Aδελφούς Mουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση. 

Η Αίγυπτος, στην πλειοψηφία έχει μουσουλμάνους, ενώ διαθέτει και 20 εκατ. Κόπτες χριστιανούς, για αυτό και ο Αιγύπτιος πρόεδρος προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για σχετική θρησκευτική ειρήνη στη χώρα, με κινήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.  
 
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο είναι ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Θεωρείται η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο.

Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές πως έχει 2 ή 2,5 εκατομμύρια οπαδούς/υποστηρικτές. Η οργάνωση ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον Μάρτιο του 1928, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το πιο μεγάλο παρακλάδι της βρίσκεται στην Αίγυπτο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης το 1948, το 1954, το 1965, και το 2013.
 
Στην προσπάθεια ανόδου της Τουρκίας, «όχημα» ήταν η  Μουσουλμανική Αδελφότητα, η επιρροή της οποίας σε όλο τον πολιτικό βίο της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μακροχρόνια.  

H νέα κίνηση Ερντογάν   

 

Τα δίνει όλα για να τα βρει με το Κάιρο ο Ερντογάν. Βλέποντας πως δεν πετυχαίνει η προσέγγιση με την Αίγυπτο, πήρε μία σημαντική απόφαση. Βέβαια ο Σίσι έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα, καθώς ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, εγκαινίασε τη Ναυτική Βάση «3η ΙΟΥΛΙΟΥ». Τα εγκαίνια της νέας Βάσης σηματοδοτούν την εντυπωσιακή επαύξηση των δυνατοτήτων του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του ρόλου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο

Οι τουρκικές αρχές λοιπόν, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου με ταχύτερα βήματα, προκειμένου να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις.

Μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να σταματήσουν τις δραστηριότητες των ΜΜΕ της Αδελφότητας από την επικράτειά της και τις επακόλουθες οδηγίες σε ορισμένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της ομάδας να σταματήσουν όλες τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εντολή Ερντογάν διαλύονται τα γραφεία της οργάνωσης στην Τουρκία, καθώς και το Συμβούλιο Shura της Αδελφότητας.

Μια πηγή αποκάλυψε στο Al-Arabiya.net, ότι η ομάδα αποφάσισε να αποβάλει τα μέλη και τις δραστηριότητές της από την Τουρκία, μετά από πιέσεις του Ερντογάν.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Ιμπραήμ Μουνίρ, αποφάσισε να διαλύσει το διοικητικό γραφείο της Αδελφότητας στην Τουρκία και το Συμβούλιο Σούρα μετά από πιέσεις, αναβάλλοντας τις εκλογές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου.

Η Αδελφότητα είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τα δορυφορικά της κανάλια εκτός Τουρκίας εντός χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες, καθώς η ομάδα αποφάσισε να μεταφέρει το δορυφορικό κανάλι «Watan», το οποίο ανήκε εξ ολοκλήρου σε αυτό, και να το συγχωνεύσει με το «Al-Hiwar», δορυφορικό κανάλι, το οποίο διευθύνεται από την Παλαιστινιακή Αδελφότητα, Azzam Al-Tamimi από το Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιθυμία της να ξαναρχίσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο τον περασμένο Μάρτιο.

Τον περασμένο Μάιο, μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ουνάλ, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη του είδους του από το 2013, στο Κάιρο για διερευνητικές συνομιλίες με αιγυπτιακούς αξιωματούχους.

Αργότερα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες είχαν σταματήσει και ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συναντήσεων για την αποκατάσταση των αμοιβαίων σχέσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s