"Greek National Pride" blog

Ελλάδα-Τουρκία, φράχτης στον Έβρο, ακάλεστοι και Frontex… ρεπορτάζ


Εκτενέστατο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, (κείμενο Charles Jaigu -ειδικός απεσταλμένος) αναφέρεται στο μεταναστευτικό ζήτημα και το ρόλο της Frontex και το νέο ειδικό σώμα της για τη φύλαξη των συνόρων. Η δημοσιογραφική ομάδα τους ακολούθησε στην Ελλάδα, όπου, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα περιστατικά με την Τουρκία είναι καθημερινά. Στη βόρεια Ελλάδα ανακαλύπτει κανείς τις απαρχές ενός ευρωπαϊκού φρουρίου. Είκοσι επτά χιλιόμετρα περίφραξης κατά μήκος του Έβρου, ενός “ιδιόρρυθμου” ποταμού άλλοτε ξερού και άλλοτε ορμητικού.

Η κατασκευή ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, αυτό το χαλύβδινο φράγμα ύψους 10 μέτρων που πλαισιώθηκε από συρματοπλέγματα, του οποίου η κατασκευή είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκε να οικοδομείται μετά την εκλογή του νέου κεντροδεξιού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια και οι εργασίες μάλιστα επιταχύνθηκαν μετά τα πρόσφατα γεγονότα της άνοιξης του 2020.

Το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν εκατοντάδες λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες έφταναν στα σύνορα με την Ελλάδα ενθαρρυμένοι από την Τουρκία με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη. Η ένταση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των δύο πλευρών οξύνθηκε πολύ γρήγορα και για μέρες έπεφταν πέτρες και δακρυγόνα, όπως μαρτυρούν και στελέχη της Frontex που ήταν παρόντα.

Το δημοσίευμα μάλιστα κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στα γεγονότα στον Έβρο το 2020 και σε όσα συνέβησαν πριν λίγο καιρό στην Ισπανία, όταν οι μαροκινές αρχές εξοργισμένες από την υποδοχή από την ισπανική κυβέρνηση ενός ηγέτη του μετώπου Polisario, σε αντίποινα άφησαν τους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Θέουτα. Ωστόσο επισημαίνεται ότι σε γενικές γραμμές, οι μαροκινές αρχές είναι συνεργάσιμες, κάτι που δεν συμβαίνει με την Τουρκία του Erdogan.

«Ήθελε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη», εκτιμά ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, νέα φωνή της ελληνικής δεξιάς και μέλος της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου. “Οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους δοκιμές, ακόμα κι αν αυτή ήταν θεαματική. Έχουμε περισσότερες από 4.600 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και περισσότερες από 1.700 στα θαλάσσια σύνορα”, διευκρινίζει.

Το δημοσίευμα εν συνεχεία σημειώνει ότι παντού στην Ευρώπη, “πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη νέα διπλωματία μεταναστευτικής δυστυχίας”, καθώς “οι μετανάστες έχουν καταστεί όπλα μαζικής αποσταθεροποίησης των ευρωπαϊκών απόψεων και κυβερνήσεων”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s