"Greek National Pride" blog

»Σήμα» Ισραηλινών για »Τask Force» κατά Ιράν-Τουρκίας


Ιδού τι προτείνουν Ισραηλινοί αναλυτές

Σε ένα δημοσίευμα που θα συζητηθεί προχώρησε η Jerusalem Post, η οποία ζητάει μία ισχυρή συμμαχία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Κύπρο και Γαλλία στην Α. Μεσόγειο. 

Οι λόγοι που ζΑ: Η επιθετικότητα της Τουρκίαςητούν είναι δύο: 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

»Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πυραύλους και ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) για να επιτεθεί στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι περιφερειακοί εταίροι τους θα πρέπει να αναμένουν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τους τρομοκράτες της να αναπτύσσονται όλο και περισσότερο και να τοποθετούν και να χρησιμοποιούν όπλα στον θαλάσσιο τομέα για να επιτεθούν σε πλοία, λιμάνια και υπεράκτιες ενεργειακές υποδομές.

Για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης απειλής, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους αραβικούς εταίρους ασφάλειας και το Ισραήλ να επεκτείνουν την αμοιβαία συμμετοχή τους σε πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, ειδικά εκείνες που επικεντρώνονται στην ασφάλεια της θαλάσσιας ενέργειας και την αντιτρομοκρατία στην ανατολική Μεσόγειο.

 
Η άσκηση Noble Dina παρουσιάζει μια τέτοια ευκαιρία  

Η  Noble Dina είναι μια πολυεθνική ετήσια στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία του Ισραήλ που εστιάζει στην ασφάλεια στη θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο και παραδοσιακά περιλαμβάνει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η φετινή άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στα νερά δυτικά της Κύπρου και περιελάμβανε επίσης τη Γαλλία και την Κύπρο για πρώτη φορά.

Η άσκηση περιελάμβανε ένα ισραηλινό υποβρύχιο και το INS Romach και ένα σκάφος κατηγορίας Sa’ar που στεγάζει αντι-υποβρύχια συστήματα. Το ελληνικό ναυτικό συμμετείχε με μία φρεγάτα τύπου «S», ένα πυραυλικό σκάφος ταχείας επίθεσης, ένα υποβρύχιο Type 214, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-3B. Η άσκηση περιελάμβανε επίσης πλοία από τη Γαλλία και την Κύπρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει αεροσκάφη P-8 στην άσκηση πριν (και ελπίζουμε ότι θα στείλουν περισσότερα αεροσκάφη και πλοία στο μέλλον). Η Noble Dina έχει βελτιώσει τις ικανότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια επίγνωση της κατάστασης, την αντιτρομοκρατία, την άμυνα του λιμένα, τον υποβρύχιο πόλεμο, τον επιφανειακό πόλεμο και την αναζήτηση και διάσωση.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, έξι εμπορικά βυτιοφόρα υπέστησαν ζημιά. Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε το Ιράν ως την χώρα πίσω από τις επιθέσεις. Όπως παρατήρησε πέρυσι ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός, «Πρέπει να σκεφτούμε την δύναμη του Ιράν», η οποία υποστηρίζει ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.  

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών, τα UΑV της Χαμάς, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μπορεί να είναι ικανά να μεταφέρουν 30 έως 50 κιλά εκρηκτικών.  Αν και οι επιθέσεις της απέτυχαν τον Μάιο, η Χαμάς θα συνεχίσει να εργάζεται για να προωθήσει πιο προηγμένες θαλάσσιες δυνατότητες και η Τεχεράνη θα είναι πρόθυμη να βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ διαθέτει ήδη πιο προηγμένες δυνατότητες.
 
Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει; 

Οι γερουσιαστές Bob Menendez (D-NJ) και Marco Rubio (R-FL) εισήγαγαν πρόσφατα τον νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ψήφισε για την προώθηση του νομοσχεδίου. 

Μεταξύ άλλων, η διμερής νομοθεσία ζητά σοφά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν «κοινές ασκήσεις συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ». Αυτό είναι έξυπνο και η υπάρχουσα άσκηση Noble Dina παρέχει ένα τέλειο θεμέλιο λίθο πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομήσουν η Ουάσιγκτον, η Ιερουσαλήμ και η Αθήνα.
 
Η ένταξη της Κύπρου και της Γαλλίας στη Noble Dina φέτος είναι ένα θετικό βήμα, αλλά οι σχεδιαστές του νομοσχεδίου δεν πρέπει να σταματήσουν εκεί. Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία του Καΐρου για τρομοκρατικές ομάδες και το έντονο ενδιαφέρον για την προστασία των συμφερόντων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στην επόμενη άσκηση Noble Dina. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης εμπειρία με την ασφάλεια στη θάλασσα και πρέπει επίσης να προσκληθούν. 

Η συμπερίληψη των αραβικών κρατών όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Noble Dina μπορούν να ενισχύσουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 και να οικοδομήσουν έναν ολοένα και πιο ενοποιημένο και στρατιωτικά ικανό συνασπισμό για να σπρώξουν πίσω την Τεχεράνη και τους τρομοκράτες της

Κάποιοι μπορεί να προτείνουν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τόσο ανοιχτή δημόσια συνεργασία μεταξύ ισραηλινών και αραβικών στρατευμάτων. Ωστόσο, μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαμόρφωση της αραβικής κοινής γνώμης με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν τέτοιες ασκήσεις υποστηρίζουν κοινά συμφέροντα ασφάλειας.

Στην άσκηση »ΗΝΙΟΧΟΣ» που φιλοξενείται στην Ελλάδα, στην άσκηση Nemesis στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην άσκηση Sea Breeze που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα, ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύεται ήδη μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου

Προσθέτοντας την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Noble Dina και επεκτείνοντας το πεδίο και την πολυπλοκότητα της άσκησης με την πάροδο του χρόνου, η Ουάσιγκτον, η Ιερουσαλήμ και η Αθήνα μπορούν να διασφαλίσουν κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσουν την ενότητα και την ετοιμότητα του συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από την Τεχεράνη.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s