"Greek National Pride" blog

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου – ΔΕΕ: Ένα “αμάλγαμα ελληνικής επινόησης”! Είναι και άνευ ουσίας;


FacebookTwitter

EmailMore

Με εκδηλώσεις σε δύο διαδοχικές ημέρες, ολοκληρώθηκε την περασμένη την εβδομάδα μία προσεκτικά σχεδιασμένη επικοινωνιακή καμπάνια για την παρουσίαση στο ευρύ κοινό, τους φορολογούμενους, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗ

Προηγήθηκαν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 τα εγκαίνια του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ» στη μνήμη του Διοικητού του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής την περίοδο 1942-1945. Κατά βάση τα εγκαίνια, αφορούσαν μία από τις πύλες, που ανακατασκευάστηκε, και τμήμα του Στρατοπέδου «ΦΑΚΙΝΟΥ» όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της καταργηθείσας 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ», όπου εγκαταστάθηκε η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Ας σημειωθεί ότι πριν κάποια χρόνια η εν λόγω πύλη είχε απενεργοποιηθεί (πιθανώς λόγω έλλειψης προσωπικού για τη φύλαξη της) και η είσοδος στο «ΦΑΚΙΝΟΥ» γινόταν από τη πύλη έμπροσθεν του κεντρικού κτιρίου της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου του ΓΕΕΘΑ, κατά την τελετή των εγκαινίων, «επίσης έλαβε χώρα η απονομή των Πολεμικών Σημαιών στους Διοικητές της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα και της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) υποστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη, καθώς και τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της νέας ΔΔΕΕ– SOCC (Special Operations Component Command)».

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκρότηση της ΔΔΕΕ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2004 και μάλιστα αποτελούσε κύριο σημείο του Σχεδίου 21 της τότε κυβέρνησης (Νέα Δημοκρατία) που αφορούσε στον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελικά, η ΔΔΕΕ συστάθηκε το 2013 με υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, έπειτα από την εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και στις 13 Φεβρουαρίου 2013 ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος απένειμε το θυρεό, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Ακολούθησε την Τρίτη 29 Ιουνίου, στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων, μία εξαιρετικά εντυπωσιακή επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων, από δυνάμεις υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). «Επεδείχθησαν οι επιχειρησιακές ικανότητες και οι πολλαπλές δυνατότητες των συμμετεχουσών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ), υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση της ΔΕΠ, «δεμένες» σε ένα σενάριο αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών σε ξηρά και θάλασσα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση αποτελεί ένδειξη ότι η ονομασία Διοίκηση Ειδικού Πολέμου στερείται περιεχομένου (σε ό,τι αφορά τον «ειδικό πόλεμο»), και ότι απλώς πρόκειται για το επίπεδο που ασκεί έλεγχο και διοίκηση επί των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ).

Δηλαδή αυτό το ελληνικής επινόησης αμάλγαμα, όπου επίλεκτες δυνάμεις που εκτελούν ειδικευμένες επιχειρήσεις, όπως οι Πεζοναύτες, οι Αλεξιπτωτιστές, αλλά παραδόξως όχι η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, συνυπάρχουν σε οργανωτικές δομές που αναδιαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκυρίες και τους συσχετισμούς (παλαιότερα ως ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, στην παρούσα περίοδο ως Σώμα Στρατού).

Κλείνοντας, θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι βάση της διακλαδικότητας είναι η τυποποίηση και ότι αν 20 χρόνια μετά την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) του 2001, που την εισήγαγε ως θεσμικό όρο στο ελληνικό στρατιωτικό οικοδόμημα δεν έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην τυποποίηση, οι οργανωτικές δομές δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s