"Greek National Pride" blog

DEFEA – HDVS: Η υποστήριξη των ελληνικών Leo 2A4 και Leo 2HEL αλλά και η παγκόσμια παρουσία…


Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των αρμάτων μάχης Leopard 2A7V και 2A7+, που αποτελούν τις νεότερες εκδόσεις της οικογένειας, αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με την υποστήριξη των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού, παρουσίασε στη DEFEA 2021 η HDVS, Συστήματα Αμυντικών Οχημάτων Ελλάς Μονοπρόσωπη ΑΕ.

Συγκεκριμένα, κεντρική θέση στο περίπτερο της κατείχε το σύστημα κλιματισμού (ψύξης) και το σύστημα [προστασίας] ΡΒΧ (Ραδιολογικών – Βιολογικών – Χημικών) ουσιών, το Turret Cooling and NBC-System (TCNS, απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία).

Το σύστημα είναι πλήρους ηλεκτρικής λειτουργίας, διαθέτει τυποποιημένα φίλτρα ΡΒΧ ουσιών, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί στο πεδίο, έχει δυνατότητα λειτουργίας και υπό την επιφάνεια του ύδατος, ο έλεγχος του γίνεται από διεπαφή διασυνδεδεμένη με την αρτηρία δεδομένων CAN-BUS του άρματος και μπορεί να εγκατασταθεί σε παλαιότερα άρματα της οικογένειας ως μέρος της συλλογής εκσυγχρονισμού.

Επίσης η εταιρία εμπλέκεται και στην κατασκευή των υποσυστημάτων του συστήματος ψύξης του διαμερίσματος μάχης (CCCS: Crew Compartment Cooling System), το οποίο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και είναι πλήρως ενσωματωμένο στο σύστημα βαλλιστικής προστασίας του σκάφους του άρματος.

Το ολοκληρωμένο σύστημα κλιματισμού (ψύξης) και το σύστημα [προστασίας] ΡΒΧ (Ραδιολογικών – Βιολογικών – Χημικών) ουσιών δεν αποτελεί τη μόνη «διεθνή» – «εξαγωγική» δραστηριότητα της εταιρίας. Η HDVS κατασκεύασε περί τα 140 διαφορετικά απάρτια / συγκροτήματα (καθίσματα πληρώματος, προστατευτικά ερπυστριών, θωρακήσεις περισκοπίων, βάσεις βληματοθηκών, φανάρια, αποθηκευτικά κιβώτια για διάφορες χρήσεις, κ.λ.π ) για τα 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+ του Κατάρ (συνημμένες φωτογραφίες).

Πέραν τούτου, η εταιρεία κατασκεύασε και συνεχίζει την παραγωγή συστημάτων κλιματισμού για 166 άρματα μάχης Leopard 2A7V και Leopard 2A7+ των στρατών της Γερμανίας, Δανίας και του Κατάρ αντίστοιχα. Επίσης προβλέπει με μεγάλες πιθανότητες (λόγω ανταγωνιστικής τιμής, υψηλής ποιότητας παραγωγής και τήρησης χρονοδιαγραμμάτων) στη συμμετοχή και κατασκευή των αντίστοιχων απάρτιων και συγκροτημάτων των 44 αρμάτων μάχης Leopard 2A7V της Ουγγαρίας.

Σε εθνικό επίπεδο, η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις – πλαίσιο με τον Ελληνικό Στρατό για τη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη διαφόρων συγκροτημάτων του σκάφους, του πύργου και του συστήματος ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) των Leopard 2A4 και Leopard 2HEL. Την παρούσα περίοδο βρίσκεται στη φάση των τελικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την υποστήριξη των εξομοιωτών στον Αυλώνα (τακτικός εξομοιωτής Leopard 1A5 TTTS).

Επίσης έχει στενή συνεργασία με το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ), στο Βελεστίνο Μαγνησίας, που έχει ως αποστολή την εργοστασιακή συντήρηση όλων των τύπων των αρμάτων μάχης του Ελληνικού Στρατού και διατηρεί διαθεσιμότητα τεχνικών της εταιρίας σε στρατόπεδα / μονάδες για την υποστήριξη – συντήρηση των αρμάτων μάχης όλων των τύπων Leopard.

Ας σημειωθεί ότι η HDVS διαθέτει στις εγκαταστάσεις της το μοναδικό στην Ελλάδα δοκιμαστήριο (μηχανή ελέγχου λειτουργίας) αγκωνωτών βραχιόνων των αρμάτων μάχης και δοκιμαστήριο ελέγχου λειτουργίας μονάδος ισχύος του άρματος Leo2A4 και LEO2HEL, το οποίο με κάποια επιπλέον επένδυση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε δοκιμαστήριο κινητήρων MTU MB 873 Ka-501.

Έτσι σε συνεργασία με το 304 ΠΕΒ όπου είναι εγκατεστημένο το δοκιμαστήριο του κιβωτίου ταχυτήτων θα μπορούσε υποστηριχθεί πλήρως η μονάδα ισχύος των αρμάτων.

Τέλος, η εταιρία συμμετέχει στη βιομηχανική ομάδα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για επιχειρησιακούς λόγους αλλά γιατί εκ των πραγμάτων αποτελεί τη «θερμοκοιτίδα» ανάπτυξης ενός εγχώριου οικοσυστήματος σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων που ταυτόχρονα θα μετέχει ενεργά στις εξελισσόμενες διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η HDVS είναι κατά 100 % θυγατρική εταιρία της Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) που ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος συμπαραγωγής των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της βρίσκονται στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και καλύπτουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια 4.100 τ.μ. Σήμερα η εταιρία απασχολεί περί τα 55 άτομα προσωπικού και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s