"Greek National Pride" blog

ΟΗ-58D, CH-47D “Chinook”, C-130, RAM “ΝΑΙ”, για τα F-16 Block 50 “έχουμε χρόνο”… αλλά χρόνισε!


Βρήκαν χρόνο για να συζητήσουν τα πάντα, εκτός από την αναβάθμιση των F-16 Block 50, τα οποία παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες και θα τα συζητήσουν ξανά στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι θα γίνει εάν καθυστερήσουμε έναν μήνα για χάρη… της δημοκρατίας, αφού δεν πρόλαβαν να λύσουν όλες τις απορίες της αντιπολίτευσης; Κι όμως, το θέμα δεν είναι απλό.

Ορθώς εγκρίθηκαν τα προγράμματα υποστήριξης κύριων και μη οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εύγε στην αντιπολίτευση που κατανοεί τη σημασία του να δουλεύουν όσα ήδη έχουμε στο οπλοστάσιο, διότι ποτέ δεν ξέρουμε πότε ο τρελός του “χωριού” της περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου αποφασίσει να κινηθεί ξανά και μέχρι που θα είναι διατεθειμένος να το πάει. Όμως, ο εθισμός στα πολιτικά παιχνίδια είναι που απέτρεψε την έγκριση του προγράμματος των F-16. Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια πολύ βασικά…

Αυτό που όλοι βολικά ξεχνούν, είναι ότι το πρόγραμμα “χρόνισε”, καθώς όπως έχει γράψει το DP, στα τέλη του θέρους του 2020, μετά από ένα “σπριντ” δυο εβδομάδων για ολοκλήρωση των διαδικασιών, ξαφνικά το πρόγραμμα έμεινε στο ράφι, παρότι η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πως είναι μονόδρομος. Αλλά πρέπει να κινηθεί “διπλωματικά” τηρώντας ευαίσθητες ισορροπίες. Κι έναν χρόνο μετά το πρόγραμμα ξεμπλόκαρε και όδευσε στη Βουλή…

Το πρόβλημα του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50 είναι πολιτικό! Διότι η δημοσιότητα το κακοποίησε, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να μην χάσει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει για να πλήξει την κυβέρνηση! Θυμόμαστε πόσα γράφτηκαν;Ότι το πρόγραμμα είναι πανάκριβο διότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ! Ψευδέστατον! Στη σύμβαση, στην αρχική της μορφή, συμπεριλαμβάνονταν τα ατρακτίδια στόχευσης “Sniper” και τα περίφημα συστήματα Link 16 και μάλιστα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Top 6 Places in Santorini Greece01:07PreviousPlayNext04:20 / 05:36UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox PlayerΚαι αντί να πούμε μπράβο στο ΓΕΕΘΑ για τη διακλαδική σκέψη και εκτέλεση για την από κοινού απόκτηση συστημάτων με τα οποία διευκολύνεται η κοινή χρήση υπερπολύτιμων πληροφοριών της τακτικής κατάστασης, μορφωμένοι άνθρωποι, πείστηκαν από αναφορές ότι τα 700 εκατ. ευρώ ήταν όλα για την αναβάθμιση των F-16.

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος της αναβάθμισης δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, ως αποτέλεσμα, όπως πληροφορείται το DP η προμήθεια των Link 16 απομονώθηκε και πιθανώς θα καθυστερήσει. Διότι ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πέραν της ουσίας. Κι αυτή δεν είναι η μόνη ζημιά.

Το ερώτημα εάν η αναβάθμιση πρέπει να γίνει ή όχι, το έχουμε απαντήσει τόσο πολλές φορές, που έχουμε στην κυριολεξία βαρεθεί να τα γράφουμε, δεσμεύοντας την αξιοπιστία μας. Έχουμε δε λόγους να πιστεύουμε ότι οι πολύ δραστήριοι στα της άμυνας Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), γνωρίζουν καλά την ουσία των υποθέσεων.

Πρώτη παρατήρηση λοιπόν: Εάν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 δεν αναβαθμιστούν, θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση… για να πεταχτούν! Και για να τα αντικαταστήσουμε θα χρειαζόμαστε το λιγότερο 50+ εκατ. ευρώ το καθένα, ενώ το κόστος της αναβάθμισης κάθε μονάδας θα είναι κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ! Κατανοητό;

Αν έχουμε χρήματα για ξόδεμα, να τα πετάξουμε, κι ας το κάνουμε αύριο κιόλας. Να τα βγάλουμε στη διεθνή αγορά να τα πουλήσουμε προσφέροντας και “πακέτο” εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης! Μαζί και η δομική αναβάθμιση!

Αυτή θα εξασφαλίσει μερικές χιλιάδες ώρες πτητικής – επιχειρησιακής αξιοποίησης επιπλέον, καθώς καθένα αεροσκάφος θα είναι δομικά στιβαρό να αντεπεξέλθει. Θα “κονομήσουμε” 10-12 εκατ. ευρώ από το καθένα, άρα τα καινούργια που θα επιλέξουμε, θα μας στοιχήσουν γύρω στο 15% φθηνότερα.

Δεύτερη παρατήρηση: Αντιλαμβανόμαστε εάν δεν αξιοποιηθούν τα απάρτια που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των Block 52+/52+ Adv. σε “V”, η ζημιά θα είναι μεγάλη; Μπορεί να μην είναι τόσο σύγχρονα όσα αυτά που θα ολοκληρωθούν στα “V”, όμως είναι πολύ πιο σύγχρονα από αυτά που “φορούν” σήμερα τα F-16 Block 50!

Αυτά τα απάρτια συνολικά κοστίζουν περί τα 180 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά. Αν δεν αξιοποιηθούν θα αποθηκευθούν με προδιαγεγραμμένη τύχη… όπως άλλα συστήματα που αποθηκεύσαμε και καταστράφηκαν. Το βρίσκετε έξυπνο αγαπητοί “πατέρες του έθνους” αυτό;

Κι επειδή μιλήσαμε προηγουμένως για το ύψος του προγράμματος, αλλά διευκρινίσαμε ότι συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια ατρακτιδίων στόχευσης Sniper: Αγαπητοί κύριοι βουλευτές, επειδή θεωρούμε δεδομένη την αγαθή πρόθεση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ή ο αρχηγός του Κλάδου, θα έπρεπε να σας αναφέρει συνοπτικά το ακόλουθο…

Η διαφορά των ατρακτιδίων LANTIRN που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία με τα SNIPER που θέλει να προμηθευτεί, είναι σχεδόν παραπλήσια με αυτή μιας τηλεόρασης της δεκαετίας του ’70 με μια σύγχρονη. Τα ατρακτίδια θα έπρεπε να τα έχουμε προμηθευτεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Η τεράστια αξία και ικανότητα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας δεν αφήνει να φανεί η έλλειψη. Φανταστείτε τι αναβάθμιση θα συνιστά η προμήθεια των Sniper… Γίναμε επαρκώς κατανοητοί; Και για να κλείσουμε το θέμα της αναβάθμισης των F-16 Block 50.

Οι ερωτήσεις που θα είχε νόημα να γίνουν με την ευκαιρία της παρουσίας του Α/ΓΕΑ (όχι του ΥΠΑΜ που θα τον έλεγε κανείς και κάπως “αδιάβαστο” σήμερα!) είναι άλλες. Η πρώτη, εφόσον περισσεύουν απάρτια από την αναβάθμιση σε “V”, εάν εξυπηρετούσε επιχειρησιακά την Αεροπορία αναβάθμιση και των F-16 Block 30!

Και ποια είναι η “οροφή” της δύναμης μαχητικών που χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια. Διότι ισχύουν όσα είπαμε για την εξασφάλιση των αεροσκαφών που χρειάζονται με κλάσμα του κόστους ενός καινούργιου. Με τα Block 30 να έχουν υποστεί δύο δομικές αναβαθμίσεις, το οποίο σημαίνει ότι η αναβάθμισή τους θα κοστίσει αρκετά φθηνότερα από αυτή των F-16 Block 50!

Δυστυχώς, η διαδικασία στη Βουλή ήταν κατώτερη των προσδοκιών και η καθυστέρηση δεν είναι ενός μηνός, αλλά κλείσαμε αισίως έναν χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι ότι η σύμβαση θα έχει τη μορφή τροποποίησης (amendment) αυτής που αφορά την αναβάθμιση των “V” για να δικαιούται η Ελλάδα τα πάλαι ποτέ “αντισταθμιστικά ωφελήματα” (offsets) και να το αγνοεί η Βουλή. Διότι το θέμα τέθηκε κατά πληροφορίες.

Αυτά πλέον ονομάζονται SSI (Security of Supply and Information), δηλαδή προγράμματα που αφορούν στην Ασφάλεια “της Τροφοδοσίας και των Πληροφοριών”, των τεχνολογικών παραμέτρων δηλαδή τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα δε ανταλλάγματα συμπεριλαμβάνουν κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το πρόγραμμα, είτε αυτό υλοποιηθεί στην 111 Πτέρυγα Μάχης (Νέα Αγχίαλος Βόλου) είτε στην ΕΑΒ, εάν συμβεί κανένα… θαύμα και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ομαλής εκτέλεσης του προγράμματος.

Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε ότι η νέα καθυστέρηση έγκρισης του προγράμματος είναι απαράδεκτη και ότι η σημερινή διαδικασία στη Βουλή ήταν κατώτερη ποιοτικά του αναμενομένου. Ας ελπίσουμε ότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν τη σημασία και θα την ολοκληρώσουν, δείχνοντας διά των ερωτήσεων που θα κάνουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ότι και γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται. Ας δούμε την ενημέρωση που έστειλε πριν λίγο το ΥΠΕΘΑ:

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Τσαλδάρη» σχετικώς με ενεργοποιήσεις προγραμμάτων.

Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Κατά την συνεδρίαση και κατόπιν ενδελεχούς ενημερώσεως από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν τα ακόλουθα:

>Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των Ελικοπτέρων ΟΗ-58D “Kiowa Warrior”.
>Ενεργοποίηση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναέριων μέσων του Ελληνικού Στρατού.
>Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των Ελικοπτέρων CH-47D “Chinook”.
>Ενεργοποίηση προγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για την εργοστασιακή συντήρηση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.
>Κατακύρωση απόφασης προγράμματος για τον έλεγχο και τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων RAM.

Λόγω του χρονικού περιορισμού για την ολοκλήρωση της συνεδριάσεως σε δυόμισι ώρες από την έναρξή της, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα που διετύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σχετικώς με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροσκαφών “F-16 Block 50” στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούσε να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, βούληση της Κυβερνήσεως είναι να γίνει πλήρης ενημέρωση ώστε να θωρακιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s