"Greek National Pride" blog

Ανησυχία στην Αθήνα: Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν!


“Βόμβα” Στυλιανίδη: Ήδη κάποιοι μετανάστες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ορεινή Ροδόπη

Έχοντας ως αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη (18/8)το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)

H συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανησυχία Πομάκων 

 

Ανήσυχοι είναι οι Πομάκοι της Ροδόπης για το κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν και ο Βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υλοποιήσει τη δέσμευση του για πρόσληψη 100 Συνοριοφυλάκων

Υπενθυμίζεται πως προ μηνών μιλώντας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνοριοφύλακες εκτιμώντας “ότι η Κυβέρνηση μέσα στο 2021 θα προβεί σε περαιτέρω στελεχιακή ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Νομού”. Αναφέρθηκε δε λέγοντας πως έγινε επικαιροποίηση αναγκών σύμφωνα με την οποία η νέα προτεινόμενη κατανομή των συνοριοφυλάκων θα είναι: οι τριακόσιοι (300) εξ αυτών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Σερρών, Καβάλας και Ροδόπης (από 100 σε έκαστη Δ.Α) και οι πεντακόσιοι (500) στα αεροδρόμια της Χώρας.

Σήμερα με την απειλή των μαζικών μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν να είναι ορατή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υλοποιήσει άμεσα αυτή τη δέσμευση του για πρόσληψη 100 Συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από την παράνομη διέλευση μεταναστών που τελευταία παρατηρείται από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Ο Βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες εξόρμηση στα χωριά της Οργάνης, της Μυρτίσκης και της Άνω Βυρσίνης, μιλώντας στο OPEN μετέφερε την ανησυχία των Πομάκων για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην ορεινή Ροδόπη.

«Προχθές επισκέφτηκα τα πομακικά χωριά και εισέπραξα την ανησυχία των ντόπιων μουσουλμάνων από κάποιους μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν και άρχισαν να εμφανίζονται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και να διέρχονται μέσα μέσω Βουλγαρίας. Θα ήθελα να κάνω εκ νέου έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη που είναι η δεύτερη γραμμή της άμυνας. Αυτό θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων του ορεινού όγκου», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Την ίδια στιγμή η επίσημη κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το πρόβλημα!

«Έχουμε δείξει στην πράξη τους τελευταίους 12 μήνες ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας» τόνισε ο κ. Μηταράκης για την κατάσταση το Αφγανιστάν «Η Ελλάδα, σήμερα, δεν βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουλίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020. Στα νησιά, συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 84%.

Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Ιούλιο του 2021, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαμενόντων, συνολικά, στη χώρα, παρουσιάζει μείωση κατά 46% σε σχέση με το Ιούλιο του 2020.

Το επτάμηνο του 2021, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό, είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

Τον Ιούλιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 85.618 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Ιούλιο του 2021 διαμένουν 46.380.https://go

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 48%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 51.669, όταν τον Ιούλιο του 2020 ήταν 99.108.

Στα νησιά, οι εκκρεμότητες στον Α βαθμό είναι συνολικά 6.056, ποσοστό 13% επί του συνόλου των εκκρεμοτήτων, ενώ τον Ιούλιο του 2020 οι εκκρεμότητες έφταναν τις 33.874 και αποτελούσαν το 37% των εκκρεμοτήτων.

Η μείωση που καταγράφεται στα νησιά τον Ιούλιο του 2021, φτάνει το 82% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων»

«Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων», εξέφρασε νωριτερα τη Δευτέρα, μιλώντας στο Open, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, τόνισε πως «έχουμε δείξει στην πράξη τους τελευταίους 12 μήνες ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019. Είμαστε σε ετοιμότητα προστασίας των συνόρων».

Μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ελλάδας τόνισε πως «έστειλα και χθες το βράδυ μια επιστολή μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο, ζητώντας έκτακτη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν».

«Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016 αλλά και να στηρίξουμε την Τουρκία η οποία θα αντιμετωπίσει πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως, δεν μπορεί να είναι πύλη εισόδου και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s