"Greek National Pride" blog

‘Τρέμουν» οι Τούρκοι στο Αιγαίο τα μαχητικά «Φαντάσματα» – Αθήνα και Κάιρο ενισχύουν τη στρατηγική τους συμμαχία


Στο »κενό» πέφτουν οι προσπάθειες της Άγκυρας να μπει «σφήνα» και να προκαλέσει ρήγματα στον στρατηγικό άξονα της Αθήνας με το Κάιρο

Τέσσερα μαχητικά F-16 block 52+ από την 337 Πολεμική Μοίρα «Φαντάσματα» αναμένεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να πετάξουν από την Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αίγυπτο. Τα Ελληνικά «γεράκια» μαζί με τεχνικούς θα προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση Cairo West Base στα προάστια της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας για να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση Bright Star 2021 την οποία διοργανώνει η Egyptian Air Force.

Σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Σαρικά στο newpost.gr, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διοργανώνει η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία στην οποία θα συμμετέχουν με μαχητικά εκτός από την HAF, η USAF, η RAF, η Saudi Arabia Air Force, και φυσικά οι «οικοδεσπότες’’ της Egyptian Air Force. Άσκηση η οποία πέρυσι είχε ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 όμως φέτος θα πραγματοποιηθεί κανονικά με την Πολεμική μας Αεροπορία να δηλώνει και εκεί ηχηρό παρών όπως σε κάθε μεγάλη αεροπορική πολυεθνική άσκηση. Είναι πλέον φανερό ότι η HAF όλο και περισσότερο ανοίγει τα φτερά της προς τον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε μόλις πριν από λίγους μήνες Ελληνικά F-16 block 50 από της 341 Πολεμική Μοίρα «ΒΕΛΟΣ» βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία. Ενώ όλο και πιο συχνά τα Ελληνικά «γεράκια» συνεκπαιδεύνται με την κορυφαία Israeli Air Force όπως και με την United Arab Emirates Air Force.

Παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει «σφήνα» και να προκαλέσει ρήγματα στον στρατηγικό άξονα της Αθήνας με το Κάιρο, η σχέση της Ελλάδας με την μεγαλύτερη Αραβική χώρα φαίνεται ότι όχι απλά παραμένει ισχυρή αλλά συνεχώς αναπτύσσεται.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η  άμεση αποστολή στην Ελλάδα και στα πύρινα μέτωπα δύο Αιγυπτιακών Chinook. Πρόκειται για την τελευταία απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Είχε προηγηθεί η συνομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Στρατηγού Mohamed Farid Hegazy και η έμπρακτη κίνηση από το Κάιρο να στείλει τα δύο ελικόπτερα μέσα σε 24 ώρες στη χώρα μας.

Όμως η συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Αιγυπτιακές Δυνάμεις δεν σταματά εδώ. Το περασμένο Σάββατο 21 Αυγούστου, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, για πρώτη φορά πλοίο του Ελληνικού Στόλου κατέπλευσε στη νέα Ναυτική Βάση της Αιγύπτου ‘3η Ιουλίου’ στο Garbour. 

Πρόκειται για την φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» η οποία έπειτα από την ολοκλήρωση της αποστολής της στην επιχείρηση «UNIFIL MAROPS» στην Ανατολική Μεσόγειο έβαλε πλώρη για την Αίγυπτο. Κίνηση υψηλού συμβολισμού στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεκπαίδευση με συμμαχικές και φιλικές χώρες. 

Την αμέσως επόμενη ημέρα μάλιστα η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με την Αιγυπτιακή φρεγάτα «ENS ALEXANDRIA»  στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή με αντικείμενα επικοινωνίες, ανταλλαγή τακτικής εικόνας και προχωρητικών ελιγμών και θαλάσσιας ασφάλειας. Και ενώ ήδη οι Επιτελείς από Ελλάδα και Αίγυπτο προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς την επόμενη «ΜΕΔΟΥΣΑ», την άσκηση η οποία αποτέλεσε την απαρχή πάνω στην οποία τα τελευταία χρόνια «χτίστηκε» στην πράξη η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών. Και δεν θα είναι η μοναδική άσκηση συνεργασίας αφού σχεδιάζεται ακόμη μια σειρά από συνεκπαιδεύσεις και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s