
Ουποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.
Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.
Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, περίπου 19.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τρίτη, από την Καμπούλ, αυξάνοντας σε 82.300 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί αεροπορικώς από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.
Ράαμπ: Δεν ξέρουμε πόσοι θα μείνουν πίσω
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωνε ότι σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πολίτες χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν. «Το μεγαλύτερο μέρος τους, σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα», τόνισε ο Ράαμπ στο Sky News και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 Βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.
Τι θα γίνει με όσους μείνουν στο Αφγανιστάν
Θεωρείται βέβαιο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της στα Ηνωμένα Έθνη θα κληθούν να αποφασίσουν άμεσα πως θα αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – οι μισοί, σχεδόν, από τον συνολικό πληθυσμό της ασιατικής χώρας – χρειάζονται βοήθεια, ενώ τα μισά από όλα τα παιδιά Αφγανών, κάτω των πέντε ετών, υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως οι προμήθειες επαρκούν για μια εβδομάδα ακόμα, καθώς οι διανομές έχουν μπλοκαριστεί λόγω περιορισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ στέκεται και στα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο κορωνοϊός, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί κατά της Covid στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 80% τις τελευταίες ημέρες. Οι Ταλιμπάν, βέβαια, από την πλευρά τους, έχουν διαβεβαιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορούν να συνεχίσουν την ανθρωπιστική εργασία, ωστόσο η παγκόσμια κοινότητα θα επιμείνει στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί χιλιάδες Αφγανοί, δεν θα μπορούν να φύγουν μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ένωσης Πολεμικών Συμμάχων (Association of Wartime Allies), 250.000 Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, οδηγών και άλλων εργαζομένων που βοήθησαν στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να απομακρυνθούν, ωστόσο μόλις 62.000 τα έχουν καταφέρει από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει, πάντως, ότι ο στόχος είναι να βοηθήσει τους Αφγανούς που κινδυνεύουν να φύγουν ακόμη και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων και ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν για να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να το κάνουν.
Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου από τη χώρα
Οι Ταλιμπάν αποδέχτηκαν ότι οι Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα τους και μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, στις 31 Αυγούστου, υποστηρίζει ένας Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος διαπραγματεύεται μαζί τους, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στο Κατάρ.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, «με διαβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου», έγραψε στο Twitter ο Μάρκους Πότσελ.