"Greek National Pride" blog

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ κράτος εν δράσει στο ΥΠΕΘΑ… ΦΙΑΣΚΟ η σύγκληση της Επιτροπής για τα Εξοπλιστικά


Είναι να απορεί κανείς με το μέγεθος της προχειρότητας -ή οτιδήποτε άλλο;- στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μετά την αναβολή έγκρισης κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων εντός του θέρους από την αρμόδια Επιτροπή επί των Εξοπλιστικών της Βουλής με την ελάχιστα πειστική δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος και δεν… πρόκαναν, έρχεται τώρα η ανακοίνωση αναβολής της νέας συνεδρίασης που είχαν κανονίσει, μερικές μόνον ώρες μετά την άτυπη ενημέρωση για την ατζέντα της συζήτησης, με την αστεία αιτιολογία του “εκτάκτου κωλύματος του Α/ΓΕΑ”.

ο φιλοθεάμων κοινό λοιπόν αναρωτιέται: Ποιος κανονίζει το πρόγραμμα και ορίζει τις ημερομηνίες; Πότε ενημέρωσαν τον αρχηγό ΓΕΑ για την απαίτηση παρουσίας στη Βουλή για να εξηγήσει στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής όσα δεν πρόλαβε ή δεν ήξερε ο ΥΕΘΑ την προηγούμενη φορά;

Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπτέραρχος Μπλιούμης μεταβαίνει στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συμμετάσχει στη σύνοδο των αρχηγών Αεροποριών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Αυτή η ημερομηνία όμως είναι προφανώς γνωστή εδώ και πολλούς μήνες! Δεν κανονίζονται “στο γόνατο” τέτοιες συμμαχικές δραστηριότητες που γίνονται δυο φορές τον χρόνο… κάθε χρόνο!

Πώς είναι δυνατόν να επικαλούνται αυτή τη συγκεκριμένη ως “έκτακτο κώλυμα” για να αιτιολογήσουν την αναβολή; Για να μην αναφερθούμε στο ότι η χρήση του ονόματος του Α/ΓΕΑ ως δικαιολογία είναι τουλάχιστον άκομψη. Διότι η υποχρέωσή του, κάθε άλλο παρά “έκτακτη” είναι, εκτός από ανελαστική.

Και ακόμη, αν ο Α/ΓΕΑ αναγκάστηκε να απουσιάσει λόγω “έκτακτου κωλύματος” ή μη, δεν θα μπορούσε ο Υπαρχηγός ΓΕΑ να ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή; Αξίζει να περιμένει κανείς να διαπιστώσει εάν θα υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο από τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών.

Γιατί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ενόπλων δυνάμεων ως οργανισμού είναι η με λεπτομέρεια καθορισμένη αναπλήρωση των… “απωλειών” (έστω και λόγω “εκτάκτου κωλύματος”) ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας σε κάθε περίπτωση. Για αυτό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, από το χαμηλότερο ως το υψηλότερο, προβλέπονται υποδιοικητές, υποδιευθυντές και υπαρχηγοί.

Παρεμπιπτόντως, η ατζέντα των θεμάτων δεν περιέχει μόνο θέματα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50 και η συντήρηση των πολύπαθων T-6 Texan II. Αμφότερα εξαιρετικής σημασίας προγράμματα.

Τα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνουν σοβαρότατα και εξίσου επείγοντα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς όπως η αναβάθμιση των AH-64A Apache (εάν δεν προχωρήσει, επίσης σε λίγο καιρό… θα τα πετάξουμε, όχι στον αέρα, αλλά στα σκουπίδια) και η κατακύρωση της σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανών εσωτερικής καύσεως των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ κι αν υφίσταται επείγον χαρακτήρας…

Όμως τα σενάρια που συζητιούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία για την ανακοίνωση της αναβολής, η οποία -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;- έκανε το χειλάκι μας να γελάσει, είναι δύο. Το ένα είναι η απλή ανοησία και η ασυνεννοησία. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στην Ελλάδα ζούμε.

Το δεύτερο είναι πιο “πονηρό”. Μήπως έχει προκύψει οτιδήποτε με κάποιο/α από τα προγράμματα και επιχείρησαν να το αποφύγουν; Να το ετεροχρονίσουν; Για να μην πάμε σε “συνωμοτικές” προσεγγίσεις ότι εφόσον δεν ήταν δυνατόν να μην το ήξεραν ότι ο Α/ΓΕΑ έπρεπε να μεταβεί στη Γερμανία, κανόνισαν τη συνεδρίαση για να μην κατηγορηθούν ότι αδιαφορούν, γνωρίζοντας από πριν πως θα την αναβάλλουν!

Αν θυμόμαστε καλά, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι η Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει όσα “λόγω έλλειψης χρόνου” άφησε στη μέση τον Αύγουστο… Το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη το “φάγαμε”.

Πώς να δικαιολογηθεί όμως η μη σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλιστικών για τα επείγοντα θέματα των άλλων δυο Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων; Ή επειδή σχεδόν όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι με συνέπεια… αδιάβαστοι, ή απλώς δεν καταλαβαίνουν ακόμα κι αν διαβάζουν, φοβήθηκαν ότι θα έλεγαν το “ναι” σε μισή ώρα;

Ελπίζουμε σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία, να υπάρχει καλύτερο επίπεδο συνεννόησης και συντονισμού στο ΥΠΕΘΑ και να μην υπάρξουν τίποτα έκτακτα κωλύματα οποιουδήποτε και “την πατήσουμε”. Διότι αναβολή σε τέτοιες καταστάσεις δεν παίρνει. Προφανώς υπερβολική και εκτός πραγματικότητας σε φυσιολογικές συνθήκες η αναφορά, συμβατή όμως με αυτές τις εξίσου εξωπραγματικές καταστάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s