"Greek National Pride" blog

Τι ξέρουμε για τα Patriot στη Σ. Αραβία; Τι κερδίζουμε από αυτή τη στρατηγική κίνηση;


Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημαντική αποστολή προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας με μια πλήρη Μοίρα Patriot, συν το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας τους, σε μια πρωτοφανή κίνηση υψίστης γεωστρατηγικής και όχι μόνο σημασίας.
Τι ξέρουμε για τα Patriot στη Σ. Αραβία

Αν και η τελική θέση ανάπτυξης παραμένει απόρρητη, εντούτοις γνωρίζουμε πως η Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσεται πλησίον σε υψηλής αξίας πετρελαϊκή εγκατάσταση και όχι κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Όταν λέμε “πλησίον”, εννοούμε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά, χάρη στο μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων του Patriot. Η τοποθεσία που αναπτύσσονται τα ελληνικά Patriot γίνεται με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Η παρουσία παρόλα αυτά θα είναι καταλυτική, δεδομένου πως τα Patriot μπορούν να προσφέρουν Α/Α άμυνα περιοχής και όχι σημείου, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, μπορούν και θα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον “στόχο”.

Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών, αν αυτό απαιτηθεί. Τα συστήματα θα είναι έτοιμα και ετοιμοπόλεμα αμέσως μόλις φτάσουν, αλλά αν χρειαστεί, η Μοίρα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει πάραυτα, με τον ίδιο τρόπο που έφυγε. Σε λίγες ώρες δηλαδή.

Τι κερδίζουμε

Αρχικά, είναι το οικονομικό όφελος. Οι Σαουδάραβες είναι αρκετά “γαλαντόμοι”, ειδικά αν πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο για το Δεκέμβρη του 2019, η Σαουδική Αραβία κατέβαλε $500 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, για την παρουσία των αμερικανικών μαχητικών, Patriot και THAAD, καθώς και 3.000 στρατιωτών στη χώρα. Φυσικά η Ελλάδα δε στέλνει ανάλογη δύναμη, ωστόσο το παράδειγμα των Αμερικανών, μας δίνει να καταλάβουμε πως οι Σαουδάραβες δε λυπούνται τα “πετροδόλαρά” τους.

Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης πως η Σαουδική Αραβία, θα αναλάβει την αναβάθμιση του συνόλου των ελληνικών Patriot. Τα όποια άλλα επιμέρους υλικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή απόρρητα, αλλά από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξίζουν σα να στέλναμε όλη της αντιαεροπορική μας ασπίδα στην περιοχή.

Τα στελέχη θα μάθουν να λειτουργούν σε δίκτυοκεντρική αεροπορική άμυνα, θα έχουν αλληλεπίδραση με πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και όλα αυτά σε επιχειρησιακές συνθήκες. Ο χρόνος αναχώρησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά θεωρείται πως η Μοίρα θα αναχωρήσει μόλις συγκεντρωθούν οι επιθυμίες συμμετοχής.
Η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, σημαίνει πως η Ελλάδα “means business”, και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, θα εμπλέξει σε αποστολή στο εξωτερικό, μια τόσο ισχυρή και σημαντική μονάδα των ΕΔ, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε σύμμαχο χώρα. Εξυπακούεται πως εάν μια χώρα θέλει να έχει “απαιτήσεις” στήριξης από τους συμμάχους της, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και όταν της ζητηθεί. Αν η χώρα μας είναι ανύπαρκτη στρατιωτικά στο εξωτερικό, θα είναι και σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι μετά βεβαιότητας το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Ο αντιτουρκικός άξονας

Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν ο κύριος Ευρωπαίος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης και ότι γι ‘αυτόν τον λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στο μποϊκοτάζ πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ τη δεκαετία του 1970. Τώρα, το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ αποτελεί ένδειξη για το πώς διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική τάξη στην περιοχή, καθώς διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ χάνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή και στρέφουν την προσοχή τους στο μέτωπο της Κίνας. Κοινός παρονομαστής των νέων σχέσεων που αναπτύσσει η Ελλάδα είναι οι διαφορές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών και της Τουρκίας. Οι Σαουδάραβες βλέπουν την Άγκυρα ως αντίπαλο στην ηγεσία του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Τα ΗΑΕ έχουν χαρακτηριστεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτούς τους νέους στενούς δεσμούς, λόγω της επιθετικής αντίθεσής τους στην τουρκική υποστήριξη στο πολιτικό Ισλάμ και στις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από την «ομπρέλα ασφαλείας» των ΗΠΑ.

Το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία, ας επιλέξουν οι Άραβες εμάς!

Με αυτή την αποστολή, δηλώνουμε πως είμαστε ξεκάθαροι στρατιωτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας. Μιας και πλέον η συνεργασία μας σφραγίζεται στρατιωτικά, θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με τα δυο κράτη του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Φυσικά τα ΗΑΕ συμμετέχουν ήδη σε μεγάλες κλαδικές ή διακλαδικές ασκήσεις ή και διεθνείς, όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ.

Καλώς ή κακώς οι ΕΔ είναι ένας μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Και η εξωτερική πολιτική μιας χώρας που θέλει να απολαμβάνει διεθνούς σεβασμού και αναγνώρισης, περιλαμβάνει την αξιοποίησή τους ως μέσο “σκληρής” διπλωματίας, ακόμη και χιλιάδες μίλια μακριά από τη βάση τους. Για ποιο λόγο η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία κτλ συμμετέχουν ενεργά στη επιχείρηση Inherent Resolve βομβαρδίζοντας στόχους σε Ιράκ και Συρία; Για ποιο λόγο η Ελλάδα που διαθέτει μεγαλύτερο στόλο μαχητικών αεροσκαφών και λοιπών μέσων και από τις 3 προαναφερόμενες χώρες συνολικά να μην προβάλει την ισχύ της -στο μέτρο του δυνατού- στο εξωτερικό; Γιατί η Ελλάδα να παραμένει στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων απολαμβάνοντας το σεβασμό των συμμάχων; Οι εποχές του λαϊκισμού και των τσιτάτων “έξω οι βάσεις του θανάτου” πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί. Ή θα είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, ή θα τις ακολουθούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s