"Greek National Pride" blog

Τι θα σηματοδοτεί για την Ελλάδα η αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία;


Η Τουρκία εντείνει τις προετοιμασίες της για γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στην κύρια ανταποκρίτρια του CBS News, Margaret Brennan, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα σχέδια του αναφορικά με την απόκτηση νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε, από την Brennan: «Φαίνεται λοιπόν ότι σκοπεύετε ακόμα να αγοράσετε νέα συστοιχία αυτών των S-400, αυτών των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και οι κυρώσεις θα παραμείνουν;» .

Ο Ερντογάν απάντησε: «Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει ως προς το είδος των αμυντικών συστημάτων που αποκτούμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις», απάντησε ο Ερντογάν.

Αυτό ακούγεται σαν ναι», είπε η Μπρέναν.

«Φυσικά, φυσικά, ναι», είπε ο Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Πούτιν

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η πρόθεση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν στο Σότσι, όπου το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η Συρία και ειδικότερα η κατάσταση στην περιοχή του Ινλίμπ, να ρίξει στο τραπέζι προκειμένου να εξευμενίσει τον Ρώσο Πρόεδρο το θέμα αγοράς δεύτερης συστοιχίας S-400.

H κατάσταση της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό της όσο και διεθνώς είναι απογοητευτική

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πάνε από το κακό στο χειρότερο, με τον Ερντογάν να παραδέχεται δημόσια ότι είναι πολύ απογοητευμένος με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν με τον οποίο δεν μπορεί να συνεργαστεί καθόλου.

Αναφορικά δε με τους Κούρδους της Συρίας SDF τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες, ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τους τροφοδοτούν με οπλικά μέσα και πυρομαχικά σε μεγάλους αριθμούς και ποσότητες.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μάλιστα κλήθηκε από την Αμερικανική γερουσία να της παραδώσει έκθεση αναφορικά με τους γκρίζους λύκους του Μπαχτσελί στην Τουρκία, αν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Σε περίπτωση που το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφανθεί θετικά, η κυβέρνηση Ερντογάν θα δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δεν θα είναι αποδεκτή διεθνώς, εάν συνεχίσει να συγκυβερνά το ΑΚΡ  με το ΜΗΡ των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί οι οποίοι θα έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες.

Συνεπώς οι ΗΠΑ θα τραβήξουν το χαλί από τα πόδια του Ερντογάν ο οποίος θα αναγκασθεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπου χωρίς το ΜΗΡ και με την αντιπολίτευση εναντίον του ενωμένη θα χάσει.

Επιπλέον οι ΗΠΑ θα μπορούν να χτυπήσουν τον Ερντογάν στην κάκιστη οικονομία, η οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τον πληθωρισμό και την ανεργία να καλπάζουν.

Με αυτά κατά νου θα προσέλθει ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο οποίος επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το οικονομικά ασύμφορο  μέτωπο στη Συρία, προκειμένου η χώρα σύμμαχος του να επανέλθει σταδιακά στην ανοικοδόμηση και την ειρήνευση.

Η στροφή των Κούρδων του SDF προς τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να απομακρύνονται από τις ΗΠΑ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνολική διευθέτηση του Συριακού ζητήματος από πλευράς Πούτιν και το πιθανότερο είναι να συζητηθεί συνολικά το θέμα στη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας-Τουρκίας.

Όπως είπαμε  το δυνατό χαρτί που θα παίξει ο Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Πούτιν θα είναι η αφορά νέας συστοιχίας S-400 από την Τουρκία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από ΗΠΑ και ΕΕ.

Ωστόσο παρά την ρηματική δήλωση του Ερντογάν στην ανταποκρίτρια του CBS περί αγοράς νέων S-400 από τη Ρωσία, κρατάμε μια επιφύλαξη λόγω των πολλών και πολύ σοβαρών συνεπειών που θα πλήξουν την Τουρκία από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Οι συνέπειες στα ελληνοτουρκικά από την αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία

Η Τουρκία συνεχώς προκαλεί την Ελλάδα, προβαίνοντας σε σωρεία προκλήσεων με συνεχείς υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της πάνω από κατοικημένα και ακατοίκητα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, παραβιάσεις του ΕΕΧ, ΕΧΥ, με αποκορύφωμα το παντελώς ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης με σκοπό την υφαρπαγή μέρους της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Απειλεί μάλιστα ότι θα διεξάγει εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου-Καστελορίζου, ενώ τις τελευταίες ώρες κλιμακώνει την έντασή της νοτιανατολικά της Κρήτης και στην περιοχή του Καστελορίζου.

Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι σε θέση στρατιωτικά να απειλεί και να εκβιάζει την Ελλάδα, υπολογίζοντας κυρίως στο γεγονός ότι  τα τελευταία χρόνια μετά τη ραγδαία ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας σε αρκετούς τομείς ότι έχει αποκτήσει  εκτός από ποσοτική και ποιοτική υπεροχή έναντι της χώρας μας.

Η μεγάλη έκταση της Τουρκίας, της παρέχει τη δυνατότητα σε περίπτωση που απαιτηθεί, της μεταφοράς κρισίμων οπλικών συστημάτων και κυρίως βιομηχανιών παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στα βάθη της Ανατολίας, εκτός βεληνεκούς των διαθέσιμων μέχρι σήμερα δικών μας οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών

Επίσης η συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν της προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, ενώ η διακήρυξη της Σούσα και οι συνεχείς ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, προϊδεάζουν ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσει η χώρα μας σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία και δυνάμεις των Αζέρων, είναι πολύ μεγάλη

Ο  συνολικός τουρκικός πληθυσμός της είναι 8πλάσιος της Ελλάδας, ενώ οι διαρκείς πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας , τόσο στο εσωτερικό της (Κούρδοι ΝΑ Τουρκίας), όσο και στο εξωτερικό της (Β. Ιράκ-Συρία-Λιβύη), έχουν αφενός εκπαιδεύσει τον τουρκικό στρατό σε πολεμικές συνθήκες, αφετέρου έχουν εξοικειώσει την τουρκική κοινή γνώμη σε ανθρώπινες απώλειες.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εφαρμόσει  στη Συρία , τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ  ένα νέο Δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

Το δόγμα αυτό περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εκτενούς Ηλεκτρονικού πολέμου (Koral) και μαζικής χρήσης UAV σε συνδυασμό με stahd-off κτυπήματα από μαχητικά αεροσκάφη, Επιθετικά ελικόπτερα και πυροβολικό, ενώ στο πεδίο της μάχης κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισαν οι Ειδικές δυνάμεις της και η ΜΙΤ.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψιν

Η καρδιά της τουρκικής ναυτικής βιομηχανίας βρίσκεται πέριξ και εγγύς της Κωνσταντινούπολης. Τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο βρίσκονται εντός βεληνεκούς του ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας ΑΤΑCMS πλήν της Αττάλειας και νοτιότερα

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού εάν βληθούν  από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις  ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει νωρίτερα όπως προανέφερα.

Για τον λόγο αυτό η τουρκική αεράμυνα  θα πρέπει να καλύπτει τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και συνεπώς θα πρέπει σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με τη χώρα μας η  θέση τάξης των S-400 θα πρέπει να  είναι τέτοια που να τα καλύπτει

Ωστόσο το πιθανότερο  θέατρο επιχειρήσεων θα πρέπει  να  θεωρηθεί ότι θα είναι η θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης-Κύπρου-Καστελορίζου.

Οι θέσεις τάξεως των S-400   θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να παρέχουν κάλυψη στην παραπάνω περιοχή και οπωσδήποτε στο λιμάνι της Ατάλλειας.

Οπότε από τα παραπάνω συνολικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία, θα αποτελέσει σαφέστατη ένδειξη προετοιμασίας γενικευμένης στρατιωτική σύρραξης με την Ελλάδα, από πλευράς Τουρκία  και όχι περιορισμού των αντιπαραθέσεων  των δύο χωρών στο ζήτημα της ΑΟΖ μας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτώς της Κρήτης και ανατολικότερα Ρόδου -Καστελορίζου.Με την αγορά  τυχόν και  δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία, προφυλάσσεται η τελευταία από τον Έβρο έως την Κύπρο από την φίλια αεροπορία σε καλό βαθμό, ενώ παράλληλα προφυλάσσει επαρκώς και τα λιμάνια της στο Αιγαίο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s