"Greek National Pride" blog

Πάιατ: Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35-Η γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει αλλάξει


ΗΠΑ 18.10.2021 – 20:26 Ενημερώθηκε στις: 18.10.2021 – 20:34«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους»

Οπρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ ισχυρό επίπεδο», ενώ παράλληλα επισήμανε τις παραμέτρους των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πάιατ, σε συνομιλία που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι «αυτός είναι ο τρίτος στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας και ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν τη διαδικασία, το 2018».

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε πως στην Ουάσιγκτον σχολιάστηκε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Υπάρχει μια σαφής αίσθηση και από τις δύο πλευρές ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ ισχυρό επίπεδο, ενώ υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον».

Μάλιστα, μίλησε για μία νέα, μεταβαλλόμενη γεωμετρία στην εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, η οποία έχει αφήσει πλέον πίσω της τη 10ετή οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένας από τους στενότερους συμμάχους και αυτός ο στρατηγικός διάλογος ήταν μία ευκαιρία να κουβεντιάσουμε σε βάθος για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε εξίσου σημαντικό με την αμυντική συμφωνία τον στρατηγικό διάλογο αναφορικά με όλους τους πυλώνες συνεργασίας, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Ο κ. Πάιατ μίλησε με πολύ θερμά λόγια και για το κυβερνητικό επιτελείο που βρέθηκε στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι πως χαρακτήρισε την ελληνική αποστολή «All star ομάδα».

Η νέα μεταβαλλόμενη γεωμετρία -Βαλκάνια, Μαύρη θάλασσα, Αν. Μεσόγειος και Β. Αφρική
Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι πλέον η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν περιορίζεται πια στη 10ετή οικονομική κρίση, αλλά ούτε μόνο σε μία γειτονιά: «Νομίζω ότι όλες αυτές οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν αντανακλούν σε μία μεταβαλλόμενη γεωμετρία, η οποία δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο σε έναν γείτονα, αλλά διευρύνεται. Κοινός στόχος να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε σταθερότητα, δημοκρατία, κράτος δικαίου, που φτάνει από τα υπόλοιπα Βαλκάνια στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωεκανό».

Τι συζητήθηκε για την Τουρκία


«Φυσικά, η Τουρκία είναι παράγοντας που επηρεάζει την περιοχή, αλλά όχι ο μοναδικός» ανέφερε, και παράλληλα πρόσθεσε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν καθορίζεται από τις σχέσεις της με την Αγκυρα, αλλά «καθορίζεται από ένα ευρύτερο όραμα, δημοκρατίας, σταθερότητας και κράτους δικαίου».

Εξάλλου, η τελευταία παράγραφος της επιστολής Μπλίνκεν είναι χαρακτηριστική τού πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της περιοχής.

«Η Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου, όπως άλλωστε έχει ήδη πει και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας. Η Τουρκία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον».

«Η συμφωνία που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ελλάδα παρέχει στην αμερικανική πλευρά ένα ακόμα έναυσμα για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές. «Κάναμε ήδη βελτιώσεις για να υποστηρίξουμε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» ανέφερε, ωστόσο είπε πως δεν πρόκειται να πει περισσότερα, καθώς επικαλέστηκε την επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι ξεκάθαρο από την επιστολή Μπλίνκεν η πολύ ισχυρή δέσμευση για εμάς και την Ελλάδα στη ΝΑΤΟϊκή μας Συμμαχία, καθώς και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο για επίλυση των διαφορών ειρηνικά. Η κοινή πεποίθηση είναι ότι η Μεσόγειος θα πρέπει να είναι μια περιοχή συνεργασίας».

Ο ρόλος της Ελλάδας ως πηγή λύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια


Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τους Ελληνες πολίτες η ελληνοαμερικανική συμφωνία είπε «νομίζω ότι για τους Έλληνες πολίτες η συμφωνία αυτή τους κάνει ξεκάθαρο πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για τη συμμαχία, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της έχει κάνει μία σειρά από βήματα όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τον ρόλο της, ως πηγή λύσεων, στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35


Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε αναφορά και στα F-35, μιλώντας για την προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα. «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35. Θα είναι ασφαλώς μία απόφαση που θα λάβει η ελληνική πλευρά και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, αφού σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες του», σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο κοινός σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων στο μέλλον, ενώ σε ερώτηση εάν πρόκειται να γίνει στρατιωτική άσκηση στα Δωδεκάνησα, ο έμπειρος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι ήδη έχει σταθμεύσει στη Ρόδο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αντικαταστάτης του και το… ποδήλατο

Η θητεία του κ.Πάιατ στην αμερικανική Πρεσβεία λήγει προσεχώς, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει προτείνει ως αντικαταστάτη του τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης του θα συνεχίζει να δουλεύει. Μάλιστα κλείνοντας τη συζήτηση με τους Ελληνες δημοσιογράφους υπενθύμισε την αγάπη του για το ποδήλατο και έδειξε στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του στη 32η Σπαρτακιάδας που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s