"Greek National Pride" blog

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ;


Ειδική ανάλυση

Το χρονικό διάστημα μετά την υπογραφή του Ελληνογαλλικού Συμφώνου και ιδιαίτερα και μετά την επικαιροποίηση  της Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, οι Τούρκοι νιώθουν ότι χάνουν τη γή κάτω από τα πόδια τους

Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο από μέρους τους αφού για πρώτη φορά στέκονται «δίπλα στη χώρα μας» δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Οι προβλέψεις των Συμφώνων με Γαλλία και ΗΠΑ

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι η Γαλλία με το άρθρο 2 του Συμφώνου της με την Ελλάδα, δεσμεύεται  έναντι της χώρας μας αφού σύμφωνα με αυτό,  οι δύο χώρες παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Συνεπώς όλη η ηπειρωτική έκταση της Ελλάδας, όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες της, τα χωρικά της ύδατα (ΧΥ) (6νμ) και ο Εθνικός εναέριος χώρος (10νμ) (ΕΕΧ) , τα οποία αποτελούν την  ελληνική επικράτεια, υπόκεινται στις παραπάνω διατάξεις.

Όχι όμως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ

Άρα αν η Τουρκία επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος της επικράτειας μας, όπως την αποσαφηνίσαμε παραπάνω, θα αντιμετωπίσει εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Γαλλικές.

Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας με άμεση δυνατότητα χρονικής αλλά και εδαφικής επέκτασής της, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη  απόφασή τους «να φρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαία την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Αυτή η αναφορά περί  προστασίας  της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση  απειλής επίθεσης που μνημονεύσαμε παραπάνω είναι εκείνη που «ακουμπάει» το τουρκικό casus belli σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτό εκπηγάζει  από την  απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» (casus belli). Μάλιστα με αυτή εξουσιοδοτήθηκε η τότε τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΗΠΕΞ Μπλίνκεν στην βαρυσήμαντη επιστολή του  προς τον πρωθυπουργό μας, τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Οι τουρκικές αντιδράσεις

Αυτά ηχούν ως καμπανάκι στα αυτιά των Τούρκων, μεταξύ αυτών  και του Αντιναύαρχου εν αποστρατεία Cem Gürdeniz, ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο οποίος σπεύδει να συγκρίνει την επέκταση των ΧΥ μας πέραν των 6νμ με την «κατάληψη της Σμύρνης το 1919, εξεγείροντας τους Τούρκους κατά των ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί ότι είναι εναντίον τους και πως υποκινούν την Ελλάδα να προβεί σε αυτήν την ενέργεια, ενώ λέει στο τέλος ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο απερίσκεπτοι, αφού οι Τούρκοι θα αντισταθούν ολοκληρωτικά σε μια τέτοια ενέργεια.

Σε twitter του αναφέρει:

️ «Επέκταση των χωρικών υδάτων σε απόσταση  πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο σημαίνει επιστροφή στην κατάληψη της Σμύρνης στις 15 Μαΐου 1919. Αυτή η ενέργεια φυλακίζει την Τουρκία στην ξηρά.»

«Όχι οι ΗΠΑ, αν όλος ο κόσμος ερχόταν εναντίον μας, η Τουρκία θα είχε το δικαίωμα να αντισταθεί και να αμυνθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τόσο απερίσκεπτη.»

Γιατί όμως προβαίνει σε αυτή τη δήλωση ο απόστρατος Τούρκος Αντιναύαρχος τώρα; Είναι μόνο στα πλαίσια της πίεσης που αισθάνεται η Τουρκία όπως προαναφέραμε  ή διαβλέπει και κάτι άλλο;

Εκτός όμως από τον εν λόγω Τούρκο Ναύαρχο έχουμε ένα κρεσέντο της τουρκική επιθετικότητας με δηλώσεις  υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως αυτές των  ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και άλλων,  αλλά και κινήσεις από τουρκικής πλευράς, με τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων καταμεσής του Αιγαίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται από Ελληνικής πλευράς μια έμφαση στην προσπάθεια καταγγελίας διεθνώς του τουρκικού casus belli (αιτία πολέμου), με την οποία μας απειλεί η Τουρκία

Αυτό είναι όντως απαράδεκτο, μια χώρα , η Τουρκία, να απειλεί μια άλλη, την Ελλάδα, αν η τελευταία ασκήσει τα  νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας  και αυτό αναδεικνύει η χώρα μας διεθνώς.

Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι κάκιστη από όλες τις απόψεις,

Πληθωρισμός, ανεργία στα ύψη, φτώχεια, συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας, κλείσιμο πολυεθνικών εταιρειών, πολιτική πόλωση, κλείσιμο κουρδικού κόμματος HDP, καταδίκη από την ΕΕ για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα Καβάλα με απειλή κυρώσεων από την ΕΕ πρός την Τουρκία, συνέχιση διώξεων φερόμενων ως  Γκιουλενιστών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκάνδαλα οικονομικής φύσεως, σχέσεις υπουργών με την τουρκική μαφία , φυλακίσεις Ευελπίδων, μαζική φυγή πιλότων της πολιτικής αεροπορίας στο εξωτερικό με αρκετούς από αυτούς να είναι απόστρατοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατατάξουν τους γκρίζους λύκους του Μπαχτσελί στις τρομοκρατικές οργανώσεις με αποτέλεσμα αν αυτό γίνει , να μπεί φωτιά το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, αφού δεν θα έχει υπόσταση η τουρκική κυβέρνηση διεθνώς , η οποία αποτελείται από το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί .

Στις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει πλέον συνοχή, αφού τα στελέχη είναι χωρισμένα σε φυλακισμένους ή εξόριστους γκιουλενιστές, σε παραγκωνισμένους κεμαλιστές, σε Ερντογανικούς οι οποίοι κατέχουν τις υψηλόβαθμες θέσεις και σε οπορτουνιστές που προσπαθούν να επιβιώσουν ενεργώντας με γνώμονα μόνο την βολή τους.

Η καχυποψία είναι διάχυτη στο  εσωτερικό του τουρκικού στρατεύματος, αφού κανείς από τους αξιωματικούς δεν γνωρίζει το πρωί όταν φεύγει από το σπίτι του για το Στρατόπεδο αν τελικά θα γυρίσει σπίτι του ή θα κατηγορηθεί ως γκιουλενιστής και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Παρόλα τα παραπάνω και την δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η Τουρκία ο Ερντογάν ανακοίνωση αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 22% για το 2022 σε σχέση με το 2021 , πράγμα που είναι ενδεικτικό για τις τουρκικές προθέσεις.

Εξωτερικά προβλήματα της Τουρκίας

Οι σχέσεις  της Τουρκίας με τις ΗΠΑ κάκιστες, όπως και με την Ρωσία για τη Συρία όμως. Οι Τούρκοι έχουν προλογίσει επίθεση τους κατά των Κούρδων YPG στη Βόρεια Συρία, ωστόσο αυτό θα προκαλούσε το μένος των ΗΠΑ. Αυτό ας το κρατήσουμε,, αφού Ουάσιγκτον και Μόσχα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στη Συρία, η μεν πρώτη για σιωπηρή αποδοχή Άσσαντ, η δε δεύτερη για Συριακό Ομόσπονδο κράτος που να εμπεριέχει κουρδικό ημιαυτόνομο κρατίδιο, έχοντας κρατήσει απέξω τον Ερντογάν

Στη Λιβύη φαίνεται να τα βρίσκει  Πούτιν-Ερντογάν για παραμονή των δυνάμεων τους και μετά τις εκλογές, οπότε και αναμένουνε αν θα υπάρξει και με ποιά μορφή αντίδραση από ΗΠΑ-ΕΕ.

Τέλος με ΕΕ οι σχέσεις είναι από ψυχρές έως πολύ κακές, λόγω των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο.

Οι σχέσεις αναμένεται να οξυνθούν τις επόμενες 5-7 εβδομάδες ,όταν η Exxon-Mobil θα κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, με  πολύ πιθανό επακόλουθο να κάνει κάτι ανάλογο και η Τουρκία, όπως ήδη έχει προαναγγείλει.

Αν τελικά αυτό γίνει τότε οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο και νέες κυρώσεις σε βα΄ρος των Τούρκων θα αναμένουμε από την ΕΕ.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Κάκιστη και εδώ είναι  γενικά η κατάσταση.

Στον τομέα της  τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, το  εγχώριο μαχητικό TF-X 5ης γενιάς καθυστερεί πολύ, αφού δεν έχει ίσως το βασικότερο τμήμα του, τον κινητήρα…. Παράλληλα έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και δεν διαθέτει αεροσκάφη 4+ γενιάς

Παράλληλα εκσυγχρονίζει η ίδια τα F-16 της και όχι στις ΗΠΑ.

Εσχάτως ζήτησε από τις ΗΠΑ την αγορά 40 F-16 block 70 και 80 κίτ για τον εκσυγχρονισμό μέρους  των F-16  της, τα οποία μάλλον δεν πρόκειται να πάρει, αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στα παιγνίδια του Ερντογάν.

Το μόνο που πάει καλά για την Τουρκία είναι τα UAV, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το κενό των μαχητικών αεροσκαφών

Στο ναυτικό, το ‘μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu» έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχει αεροσκάφη…, αφού οι Τούρκοι υπολόγιζαν να πάρουν F-35 stolv καθέτου αποπροσγειώσεως, τα οποία και δεν πήραν αφού όπως προαναφέραμε λόγω S-400, οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παραγγελία της Τουρκίας για προμήθεια 100F-35, αποβάλλοντας την από το ομώνυμο πρόγραμμα.

Τα δε 6 υποβρύχια που παράγγειλε από την Γερμανία, είναι πολύ αμφίβολο αν τελικά θα τα πάρει και έναντι ποίων δεσμεύσεων έναντι της νέας Γερμανικής κυβέρνησης.

Στο στρατό ξηράς τέλος το  τουρκικό άρμα Altay, όλο είναι έτοιμο και ποτέ δεν είναι, αφού υπάρχει και σε αυτό πρόβλημα με τον κινητήρα του, γερμανικός αρχικά, νοτιοκορεατικός στη συνέχεια και τουρκική αντιγραφή του τελευταίου ως τελική λύση. Πατέντα ουσιαστικά αφού η αρχική σχεδίαση του άρματος άλλον κινητήρα προέβλεπε και άλλον θα φέρει.

 Η προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας αρμάτων pullat από την Ουκρανία, είναι θετικό βήμα, αν και πλέον δεν θα μπορεί να αντισταθεί στα βλήματα Spike Nlos των ελληνικών  επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι.

Επίσης και σε πυραυλικά συστήματα η τουρκική βιομηχανία έχει κάνει προόδους σε καλό βαθμό.

Που οδηγούμαστε;

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ουδέποτε τα τελευταία 40 χρόνια η Τουρκία δεν αντιμετώπιζε τόσα πολλά σημαντικά προβλήματα και χωρίς να έχει στο πλευρό της Δυτικούς συμμάχους.

Εκτίμηση είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον μετά την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία.

Στον αντίποδα ουδέποτε τα τελευταία 40 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε τόσο απτά δείγματα στήριξης και συμπαράστασης από τις ΗΠΑ και τόσο δεσμευτική στήριξη από τη Γαλλία.

Θα πρέπει να περιμένουμε την τουρκική επίθεση στη Συρία σε βάρος των Κούρδων του YPG προκειμένου οι ΗΠΑ να εξοργιστούν τελείως με την Τουρκία και να προβεί η Τουρκία σε γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ σε αντίποινα για την γεώτρηση της EXXON-Mobil,οπότε να στραφεί εναντίον της και η ΕΕ.

Σε όλο αυτό το διάστημα του 11/2 έως 2 μηνών που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι την πραγματοποίηση των παραπάνω,  θα πρέπει να κλείσουμε αμυντική συμφωνία με την Αίγυπτο, ανάλογη με αυτήν με τη Γαλλία, να προετοιμαστούμε σε στρατιωτικό επίπεδο με προαποστολές ενισχύσεων σε ευαίσθητες περιοχές-νησιά μας και να συγκροτήσουμε TASK FORCE στην Κρήτη με Γαλλία-ΗΠΑ-Ισραήλ-Αίγυπτο για την Α. Μεσόγειο.

Τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να  κάνουμε το αποφασιστικό βήμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από 6 σε 12 νμ.

Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ τότε τα πράγματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι «γκρίζες ζώνες», το  υπάρχον διαφορετικό εύρος ΧΥ-ΕΕΧ λύνονται αυτόματα υπέρ της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s