"Greek National Pride" blog

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί η Ελλάδα να νικήσει σε έναν πόλεμο, με χρήση -κυρίως- Γαλλικών όπλων; Τι μας διδάσκει η Ιστορία;


Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά των Γαλλικών προηγμένων φρεγατών κλάσης FDI ή Belh@rra HN, σηματοδοτεί την απόλυτη στροφή του Πολεμικού μας Ναυτικού προς τη Γαλλία. Το ΠΝ εγκαταλείπει τα Ολλανδικά και Γερμανικά πλοία, με αμερικανικά όπλα, και στρέφεται σε γαλλικά πλοία, με γαλλικά πρωτίστως όπλα, και ευρωπαϊκά κατά δεύτερον.

Η απόφαση αυτή πραγματικά εξέπληξε πλήθος φίλων, που περίμεναν πως οι Γάλλοι, μετά την αγορά των επιπλέον 6 Rafale, θα έπαιρναν ένα «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του ΠΝ, και «έξω από τη πόρτα». Μερικοί, γνωστοί-άγνωστοι, προεξοφλούσαν την αγορά αμερικανικών φρεγατών, και ετοιμαζόντουσαν για σκληρό αντιπολιτευτικό «ροκ». Η απόφαση όμως της κυβέρνησης, που ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση του ΠΝ, είναι χαρακτηριστικό του τι θα συμβεί στο εξής.

Όμως η αγορά, εντελώς ξαφνική και εσπευσμένη, μαχητικών Rafale, δεν ήταν σημάδι ότι θα μοιράσουμε την τράπουλα μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ. Ήταν μια επιβράβευση στη σύμμαχο Γαλλία, που μέσα σε λίγους μήνες εξασφάλισε για μας υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Για να καταλάβουμε, τα Rafale F3R που παραλαμβάνουμε, μεταχειρισμένα και καινούργια, μόλις φέτος απέκτησαν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα. Κοινώς, η Γαλλία μας έδωσε ότι καλύτερο είχε στο αέρα για να μας ενισχύσει. Το ίδιο που έκανε και το 1974.

Στις Belh@rra τα πράγματα δεν είναι ίδια. Το πρώτο πλοίο ναι μεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το 2024 (μάλλον), αλλά θα είναι ελλιπώς οπλισμένο, και θα έχει να λύσει κι όλα τα προβλήματα της κλάσης. Αλλά η Γαλλία δέχτηκε να μας δώσει το 2ο και 3ο δικό της πλοίο, κι όχι σε τιμή τιμοκαταλόγου, αλλά σε τιμή second to none. Κανείς δεν το περίμενε αυτό! Ή μήπως όχι;

WHAT IF: ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΙ ΤΑ MIRAGE F.1CG ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΠΛΑΪ ΣΤΑ MIRAGE 2000-5MK2;

https://www.ptisidiastima.com/what-if-haf-had-kept-its-mirage-f1cg/embed/#?secret=PBW77U7h21

Η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική, διαχειρίστηκε απίστευτες κρίσεις με μέσα που ξέρουμε όλοι. Πλοία με ηλικία 40 και 50 ετών, μαχητικά F-16C/D με απόθεμα λίγων JSOW, έναν Στρατό με υλικό του Βιετνάμ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα αν ηττηθείς. Ποτέ δεν θα φταίνε οι προηγούμενοι που άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις “γυμνές” και το ρίσκαραν. Θα φταίνε πάντα αυτοί που είναι εκείνη τη στιγμή στην ηγεσία. Συνεπώς, κύριο μέλημα ήταν η αγορά όχι μόνο σε λογικές τιμές, αλλά και η άμεση παράδοση των όποιων συστημάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s