
Η απόφαση αυτή πραγματικά εξέπληξε πλήθος φίλων, που περίμεναν πως οι Γάλλοι, μετά την αγορά των επιπλέον 6 Rafale, θα έπαιρναν ένα «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του ΠΝ, και «έξω από τη πόρτα». Μερικοί, γνωστοί-άγνωστοι, προεξοφλούσαν την αγορά αμερικανικών φρεγατών, και ετοιμαζόντουσαν για σκληρό αντιπολιτευτικό «ροκ». Η απόφαση όμως της κυβέρνησης, που ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση του ΠΝ, είναι χαρακτηριστικό του τι θα συμβεί στο εξής.

Όμως η αγορά, εντελώς ξαφνική και εσπευσμένη, μαχητικών Rafale, δεν ήταν σημάδι ότι θα μοιράσουμε την τράπουλα μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ. Ήταν μια επιβράβευση στη σύμμαχο Γαλλία, που μέσα σε λίγους μήνες εξασφάλισε για μας υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Για να καταλάβουμε, τα Rafale F3R που παραλαμβάνουμε, μεταχειρισμένα και καινούργια, μόλις φέτος απέκτησαν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα. Κοινώς, η Γαλλία μας έδωσε ότι καλύτερο είχε στο αέρα για να μας ενισχύσει. Το ίδιο που έκανε και το 1974.
Στις Belh@rra τα πράγματα δεν είναι ίδια. Το πρώτο πλοίο ναι μεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το 2024 (μάλλον), αλλά θα είναι ελλιπώς οπλισμένο, και θα έχει να λύσει κι όλα τα προβλήματα της κλάσης. Αλλά η Γαλλία δέχτηκε να μας δώσει το 2ο και 3ο δικό της πλοίο, κι όχι σε τιμή τιμοκαταλόγου, αλλά σε τιμή second to none. Κανείς δεν το περίμενε αυτό! Ή μήπως όχι;
https://www.ptisidiastima.com/what-if-haf-had-kept-its-mirage-f1cg/embed/#?secret=PBW77U7h21
Η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική, διαχειρίστηκε απίστευτες κρίσεις με μέσα που ξέρουμε όλοι. Πλοία με ηλικία 40 και 50 ετών, μαχητικά F-16C/D με απόθεμα λίγων JSOW, έναν Στρατό με υλικό του Βιετνάμ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα αν ηττηθείς. Ποτέ δεν θα φταίνε οι προηγούμενοι που άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις “γυμνές” και το ρίσκαραν. Θα φταίνε πάντα αυτοί που είναι εκείνη τη στιγμή στην ηγεσία. Συνεπώς, κύριο μέλημα ήταν η αγορά όχι μόνο σε λογικές τιμές, αλλά και η άμεση παράδοση των όποιων συστημάτων.