"Greek National Pride" blog

Δένδιας για συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία: Κλείνει εκκρεμότητα 45 ετών


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Στα θέματα συζήτησης, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, ήταν η ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των δυο χωρών.
Ο κ. Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:
«Η παρουσία μου εδώ έχει να κάνει με ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της. Αυτή η συμβολική πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κλείνει μια εκκρεμότητα 45 ετών, και αναδεικνύει τις υποδειγματικές μας σχέσεις, με την Ιταλία. Τόσο εντός της ΕΕ, όπου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με τον φίλο μου υπουργό Ντι Μάιο, όσο και στο διμερές μας επίπεδο. Έχουμε στενές σχέσεις που καλύπτουν συνολικά όλο το φάσμα: εμπόριο, επενδύσεις, αφού η Ιταλία κατέχει μια από τις πιο σημαντικές θέσεις, στην ελληνική αγορά. Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, όπως σε τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, όπου συνεργαζόμαστε στενά».

Στην συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:

«Η στενή συνεργασία Ελλάδας Ιταλίας δεν αποτελεί είδηση, και έτσι, πρέπει να είναι η κατάσταση, μεταξύ δυο γειτονικών, φιλικών χωρών. Η σημερινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης, υποδηλώνει, επίσης, την προσήλωση των δυο χωρών μας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο υποστήριξε πρόσφατα και η ιταλική γερουσία, με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Λαμβάνοντας υπόψη την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες. Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην Unclos. Kάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην διεθνή σταθερότητα, και η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στην ενίσχυση μιας πολυμερούς συνεργασίας, σε αυτήν, όμως, την βάση. Δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από την πραγματοποίηση αυτής της προοπτικής. Σήμερα εξετάσαμε ενδελεχώς, με τον Λουίτζι, όλες αυτές τις κοινές προκλήσεις, και όπως πάντα, μεταξύ φίλων, είχαμε μια ανοικτή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση».

Λ. Ντι Μάιο: «Μεγάλη επιτυχία για τις δυο χώρες μας και σημαντικό γεγονός για τη συνεργασία στη Μεσόγειο η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την Οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών»

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε:

«Αγαπητέ Νίκο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την επίσκεψή σου αυτή στην Ιταλία, λίγο μετά την συνάντηση, στην Αθήνα του πρωθυπουργού μας Μάριο Ντράγκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επ’ ευκαιρία του Med 9. Οι διμερείς επισκέψεις και οι συχνές επαφές μας δείχνουν την ισχυρή φιλία και καρποφόρα συνεργασία των δυο χωρών μας, που έχουν εξαιρετικές σχέσεις, με στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά τα κύρια διεθνή ντοσιέ, αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή ατζέντα».

Στη συνέχεια ο Ιταλός ΥΠΕΞ προσέθεσε:

«Με τον Νίκο Δένδια εξετάσαμε πολλά θέματα: Από τις σχέσεις με τις γειτονικές, νότιες χώρες, μέχρι οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελετή που μόλις ολοκληρώθηκε, με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Ζωνών. Μια πράξη που σηματοδοτεί την έναρξης ισχύος της σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για ένα σημαντικό γεγονός για τη συνεργασία στην Μεσόγειο, που ευχόμαστε να αποτελέσει υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για το μέλλον. Μόνον με συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, που η Ιταλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει, θα μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που ήταν σήμερα αντικείμενο συζήτησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε:

«Επανέλαβα στον Έλληνα ομόλογό μου τη σημασία στήριξης της πολιτικής διαδικασίας στην Λιβύη, σύμφωνα με μια ευρείας συμμετοχής διαδικασία ενόψει του σημαντικού ραντεβού, των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Και την επείγουσα ανάγκη να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές.

Και σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία οι σχέσεις μας είναι ιδιαίτερα δυναμικές, αφού τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 27%. Χάρη στους αριθμούς αυτούς η Ιταλία είναι ο δεύτερος προμηθευτής της Ελλάδας και ο πρώτος πελάτης -στοιχεία σημαντικά, λόγω της παρουσίας, στην Ελλάδα, πολλών ιταλικών επιχειρήσεων. Αρχίζοντας από την ευρεία αυτή συνεργασία, στοχεύουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας ανταλλαγών, ιδίως στις υποδομές και στην ενεργειακή μετάβαση, εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Μας προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέες βιομηχανικές συνεργασίες, ευνοώντας μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Θα ενισχύσουμε τον αμοιβαίο ρόλο μας ως ενεργειακού hub στην Ευρώπη, με στόχο και τις νέες τεχνολογίες, για παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s