"Greek National Pride" blog

Στο ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης Κορβετών πρέπει να συμμετάσχει και η Κύπρος-Θέλει και UCAV η Εθνική Φρουρά


Η Λευκωσία οφείλει να κινηθεί ταχύτατα σε συνεργασία με την Αθήνα λόγω εξελίξεων και σχεδίων στην Α.Μεσόγειο
Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα στο ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης Τεσσάρων Κορβετών να συμμετάσχει και η Κύπρος, ανεβάζοντας τον αριθμό των προς απόκτηση σκαφών αυτού του τύπου σε Έξι ( συν δύο τουλάχιστον), ρίχνοντας το κόστος αρκετά και για τις δύο χώρες, με στόχο την άμεση ενίσχυση του κυπριακού πολεμικού ναυτικού, λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και των ενεργειακών σχεδίων στην ίδια περιοχή

Την όλη διαδικασία του διαγωνισμού θα την αναλάμβανε η Ελλάδα, ενώ η κατασκευή των δύο επιπλέον κυπριακών Κορβετών θα υλοποιούνταν και αυτή σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η επιλογή κοινού τύπου Κορβέτας από την Λευκωσία, θα ήταν επιχειρησιακά και τεχνικά η καταλληλότερη, ώστε Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από την τεχνική βάση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, να αναλάμβαναν την συντήρηση τους, «πακέτο» με την εκπαίδευση των Κυπρίων στελεχών του ναυτικού

Επίσης κάθε συμφωνία της Ελλάδος με την χώρα επιλογής των Κορβετών ( μέσω διακρατικής συμφωνίας) για εφοδιασμό ανταλλακτικών και ειδικών εργασιών κατά την διαδικασία ( Follow-On Support), θα αφορούσε και τις Κορβέτες της Μεγαλονήσου, βοηθώντας τα μέγιστα στην επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.    

Τακτικά τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρουσία των δύο κυπριακών Κορβετών με πυραύλους κατά εναερίων και στόχων επιφανείας, σε συνδυασμό με τον ελλιμενισμό μόνιμου στολίσκου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, θα άλλαζε την επιχειρησιακή κατάσταση προς όφελος της Κύπρου και της Ελλάδος.

Οι Τούρκοι θα αναγκάζονταν να στείλουν πολλαπλάσιες μονάδες επιφανείας στην Κύπρο, (τις οποίες δεν έχουν ακόμα), αποδυναμώνοντας την παρουσία τους σε Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Η Κύπρος οφείλει να συμμετάσχει και αυτή ενεργά στην θάλασσα, λόγω των τεράστιων σχεδίων που αποφασίστηκαν  πρόσφατα, και αφορούν την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Αίγυπτο και Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα.

Όλες οι χώρες της Α.Μεσογείου έχουν ρίξει το βάρος τους στην αγορά σύγχρονων, καλά εξοπλισμένων και ταχυκίνητων μονάδων επιφανείας, οι οποίες σε συνεργασία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αεροσκάφη, θα διαφυλάξουν τον αγωγό East Med, και τα υπόλοιπα προγράμματα από τα “νύχια” της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι τωρινός προγραμματισμός της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

1. Μερική αναπλήρωση των παλαιών συστημάτων αεράμυνας με την αγορά των γαλλικών «Mistral» νέας γενεάς,που έχουν βεληνεκές 8 χιλιόμετρα, δηλαδή περί τα 21.000 πόδια. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά drones «μπαϊρακτάρ» μπορούν να πετούν μέχρι τις 22 με 23 χιλιάδες πόδια.

2. Προγραμματίζεται η αγορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων από τη Σερβία με βεληνεκές περί τα 40 χιλιόμετρα. Οι εν λόγω εκτοξευτές μπορούν να χρησιμοποιούν και έξυπνα βλήματα, όπως ονομάζονται, τύπου ομπρέλας, που στρέφονται σε βάρος αρμάτων στο πεδίο της μάχης. Έχουν ήδη αγοραστεί δύο Μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών τύπου «Νόρα». Η Σερβία αποτελεί φθηνή και αξιόπιστη αγορά.

3. Έχουν προκηρυχθεί ήδη προσφορές για την αγορά σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων. Μέχρι στιγμής στις προσφορές συμμετέχουν γαλλικές και ιταλικές εταιρείες.
Δεν αποκλείεται να αγοραστούν ελικόπτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά να προτιμηθούν και πύραυλοι από την ισραηλινή αγορά λόγω αξιοπιστίας αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ήδη, τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-35P έχουν πωληθεί στη Σερβία κατόπιν σύμφωνης γνώμης και της κατασκευάστριας εταιρείας.

4. Έχει κλείσει συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια των σύγχρονων «Exocet» με βεληνεκές180 χιλιόμετρα κατά τρόπον ώστε να καλύπτεται η Κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται να παραδοθούν και να είναι σε επιχειρησιακή δυνατότητα ώς το 2023.

5. Υπάρχει προγραμματισμός για την επισκευή των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80. Γενικότερα το σύνολο των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς θέλει λόγω γήρατος ανανέωση και επισκευή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την άμυνα προκειμένου να αισθάνεται ο πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής απειλής.    

Σε αυτά οι αδελφοί Κύπριοι θα πρέπει να προσθέσουν την αγορά τουλάχιστον δύο Κορβετών, ενώ θα πρέπει να συμμετάσχουν με κεφάλαια και στην κατασκευή από ελληνικά χέρια μελλοντικού UAV, το οποίο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα γίνει UCAV και θα μπορεί να εκτοξεύει μικρούς πυραύλους.Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να σταματήσουν να προκαλούν, ακόμα και αν αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας ο Ερντογάν, αφού το μόνο σταθερό σε αυτήν την χώρα, είναι τα σχέδια για τον Εθνικό Όρκο και την «Γαλάζια Πατρίδα». 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s