"Greek National Pride" blog

Rafale vs F-35: το απόλυτο γαλλικό μαχητικό τα βάζει με το αμερικανικό jet


Rafale και F-35
Είναι το επιτυχημένο γαλλικό μαχητικό καλύτερο από το πιο ευέλικτο αμερικανικό jet;

Το Dassault Rafale είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και εξελιγμένα μαχητικά του κόσμου. Το αεροσκάφος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για τις πολεμικές αεροπορίες των ευρωπαϊκών κρατών αφού παράγεται εξ ολοκλήρου στην Γαλλία. Εκτός από το γεγονός ότι χτίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, το Rafale είναι επίσης ένα εξαιρετικό μαχητικών πολλών ρόλων που ανταγωνίζεται τα καλύτερα στον κόσμο. Το αεροσκάφος συμμετέχει στις πιο εξελιγμένες και σημαντικές αεροπορικές ασκήσεις και προσημειώσεις

Αλλά πως συγκρίνεται ένα τόσο καλό μαχητικό με ένα άλλο ισχυρό jet πολλών ρόλων όπως το F-35 Lightnting II; Είναι το επιτυχημένο γαλλικό μαχητικό καλύτερο από το πιο ευέλικτο αμερικανικό jet;

Τι Κάνει Το Dassault Rafale Επιτυχία

Πρώτα από όλα το Rafale είναι ένα γαλλικό δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων που κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Ο σχεδιασμός του συνδυάζει πτέρυγα τύπου Δέλτα και πτερύγια ελιγμών, πράγμα που το κάνει τρομερά ευέλικτο στον αέρα. Κουβαλάει επίσης κάποια από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχουν χτιστεί ποτέ στην ιστορία της στρατιωτικής βιομηχανίας. Το 2021 υπάρχουν αρκετά κράτη που έχουν παραγγείλει Rafale και αναμένουν τον ερχομό τους. Τέτοια κράτη είναι η Αίγυπτος, η Ινδία, το Κατάρ και φυσικά η Ελλάδα.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν λάβει αρκετά μαχητικά τα οποία και υπηρετούν κανονικότατα. Ως ένα μαχητικό πολλών ρόλων, το αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία πληθώρα διαφορετικών αποστολών όπως επιθέσεις εναντίων πλοίων, τακτικά χτυπήματα, πυρηνικές συγκρούσεις και φυσικά αεροπορική υπεροχή και αναγνώριση. Έκανε την πρώτη του πτήση του 1986 και μέχρι τότε έχουν χτιστεί συνολικά 237 αεροσκάφη από την Dassault Aviation.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και χτίσε τρεις διαφορετικές εκδοχές του Rafale: το Rafale C – το στάνταρ μονοθέσιο, το Rafale B – μια διθέσια εκδοχή και το Rafale M – η μονοθέσια εκδοχή για αεροπλανοφόρα που χρησιμοποιεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Το αεροσκάφος μπορεί να κουβαλήσει μία ποικιλία διαφορετικών πυραύλων και εκτοξευτών/συστημάτων ανάλογα πάντα τις απαιτήσεις κάθε αποστολής.

Για παράδειγμα, οι Mica IR και EM είναι πύραυλοι αέρος-αέρος για αποστολές αεροπορικής υπεροχής, οι SCALP EG κατευθυνόμενοι πύραυλοι cruise χρησιμοποιούνται για επιθέσεις ξηράς, ο AM39 Exocet είναι πύραυλος για αποστολές εναντίων πλοίων και ο MBDA Meteor είναι ένας πέρα οπτικής εμβέλειας πύραυλος για αποστολές που απαιτούν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Υπάρχει περισσότερος εξοπλισμός τον οποίο μπορεί να κουβαλήσει το Rafale σε ιδιαίτερες αποστολές όπως ειδικούς σένσορες για αποστολές αναγνώρισης. Το Rafale έχει πάντα ένα 30 χιλιοστών GIAT 30 περίστροφο κανόνι πάνω του. Το ενδιαφέρον κομμάτι με το συγκεκριμένο κανόνι είναι ότι μπορεί να ρίξει laser κατευθυνόμενους πυραύλους και πυραύλους στόχων εδάφους.

Το Dassault Rafale υπηρετεί για πολλά χρόνια τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει αποδείξει τι αξίζει πολλές φορές στο πεδίο της μάχης. Το μαχητικό έχει συμμετάσχει σε μάχες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Συρία, στο Μάλι και στην Λιβύη. Η πλειοψηφία των αποστολές του ήταν πολύ πετυχημένες και το αεροσκάφος απέδωσε εξαιρετικά σε κάθε κατάσταση. Κουβαλάει θανατηφόρους πυραύλους, είναι εξοπλισμένο με πολύ ικανά συστήματα και έχει δείξει την ευελιξία του και την αξιοπιστία του πολλές φορές. 

Το F-35 Lightning II

Αν δεν το έχετε παρατηρήσει ακόμα, το F-35 Lightning II είναι το αμερικανικό Rafale. Είναι το καλύτερο παντός καιρού μαχητικό αεροσκάφος που επιχειρεί η Αμερική. Ας μην το συγκρίνουμε με το F-22 , μιας και το Raptor είναι μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Όπως το Rafale, η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί το Lightning σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους και αποστολές. Το αεροσκάφος έχει εξαιρετικές δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και τρεις διαθέσιμες εκδοχές: το F-35B (με δυνατότητες σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης το οποίο και χρησιμοποιεί το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών), το F-35C (εκδοχή για αεροπλανοφόρα την οποία χρησιμοποιεί το αμερικανικό ναυτικό), και το F-35A (το κανονικό μαχητικό της αμερικανικής αεροπορίας). 

Όπως και το Rafale έτσι και το F-35 μπορεί να κουβαλήσει πολλούς διαφορετικούς τύπους οπλισμού ανάλογα τους σκοπούς της κάθε αποστολής. Πυρομαχικά όπως οι Joint Direct Attack Munition πύραυλοι αέρος-εδάφους, οι SPEAR 3 πύραυλοι αντί-τανκ, οι GBU-39 κατευθυνόμενες glide βόμβες ακριβείας και οι AGM-18 Joint κατευθυνόμενοι πυραύλοι cruise αέρος-εδάφους είναι όλα διαθέσιμα για χρήση.

Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να κουβαλήσει πυρηνικά όπλα και να εξοπλιστεί και με ειδικά συστήματα και σένσορες για συγκεκριμένες αποστολές που τα απαιτούν. Είναι αδύνατο να αναφέρουμε κάθε πιθανό πύραυλο και όπλο αφού η κάθε χώρα που το λειτουργεί χρησιμοποιεί και διαφορετικό οπλισμό.

Πως Συγκρίνονται Τα Δύο Μαχητικά

Τα δύο αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων μπορούν να επιχειρούν σε κάθε αποστολή και να αποδίδουν εξαιρετικά. Και τα δύο μαχητικά έχουν τα εξελιγμένα συστήματα και οπλισμό που χρειάζεται για να χαρακτηριστούν τα καλύτερα στο είδος τους. Αλλά ποιο από τα δύο θα νικούσε σε μία σύγκριση μεταξύ των δύο

Το F-35 Lightning II έχει stealth δυνατότητες, ένα πολύ καθοριστικό χαρακτηριστικό που λείπει από το Rafale. Από την άλλη, το Rafale F4 είναι εξοπλισμένο με Meteor (πέρα οπτικής εμβέλειας) πυραύλους οι οποίοι είναι πιθανότατα οι πιο αποτελεσματικοί και επικίνδυνοι πύραυλοι του τύπου τους. Ωστόσο, και τα F-35 υποτίθεται πως θα εξοπλιστούν με παρόμοιους πυραύλους τα επόμενα χρόνια. Αλλά η Dassault έχει και αυτή μελλοντικά σχέδια για το Rafale και έχει ήδη προτείνει την F5 έκδοση του αεροσκάφους.

Αν και είναι πολύ δύσκολο αν συγκρίνουμε τα δύο αεροσκάφη από κάθε πλευρά, είναι ευκολότερο να προβλέψουμε τον νικητή σε μία πιθανή αερομαχία ένα προς ένα. Αν η συμπλοκή συμβεί σε οπτική εμβέλεια (μικρή απόσταση), το Rafale πιθανότατα θα κέρδιζε αφού είνα πιο ευκίνητο και έχει καλύτερη ευελιξία στον αέρα. 

Αλλά, αν η συμπλοκή συμβεί πριν το Rafale προλάβει να εντοπίσει το F-35 (πέρα οπτικής εμβέλειας), τότε το αμερικανικό αεροσκάφος θα αξιοποίουσε το stealth προφίλ του και θα χτυπούσε το γαλλικό μαχητικό πρώτο. Οπότε, ο νικητής μιας τέτοιας αερομαχίας εξαρτάται κυρίως από τις σνυθήκες και την απόσταση μεταξύ των δύο ανταγωνιστών.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s