
Η σημερινή όμως κατάσταση του στόλου προβληματίζει σοβαρά λόγω παλαιότητας. Από την αρχική παραγγελία των πρώτων 4 Type 209/1100, το «Γλαύκος», το πρώτο μας σύγχρονο υποβρύχιο, έχει αποσυρθεί και ήδη έχει βγει η προκήρυξη για πώληση του για σκραπ. Το άδοξο αυτό τέλος έχει στενοχωρήσει πολλούς, που ήλπιζαν στην μετατροπή του σε μουσείο, αλλά η κατάσταση του σκάφους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε αυτό. Καθώς έχει «κανιβαλιστεί» οπότε ακόμη και ως έκθεμα θα ήταν εκφυλισμένο.
Τα άλλα τρία σκάφη είναι ήδη πολύ μεγάλης ηλικίας, το «Νηρεύς» είναι 50 ετών, το «Τρίτων» το ίδιο, το «Πρωτεύς» 49 (από την καθέλκυση πάντα). Η επόμενη παρτίδα σκαφών, τα επίσης 209 αλλά με μεγαλύτερο εκτόπισμα ως υποκλάση 209/1200, είναι 43 ετών το «Ποσειδών» και το «Αμφιτρίτη» και 42 το «Πόντος». Το «Ωκεανός», αν και 43 ετών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς όπως είπαμε δέχθηκε την αναβάθμιση σε AIP, με εργασία που περιελάβανε κόψιμο του σκάφους και προσθήκη εξτρά τμήματος με σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θα είμαστε βέβαια παράλογοι να πιστέψουμε πως η χώρα μας μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα 6 ένα προς ένα. Κι αυτό γιατί η τιμή των νέων υποβρυχίων διεθνώς έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω υψηλών προδιαγραφών, δυσκολίας παραγωγής, μικρών παραγγελιών και αυξημένων απαιτήσεων απόδοσης σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Το λογικό λοιπόν είναι η χώρα μας να προχωρήσει σε μια παραγγελία νέων σκαφών, τουλάχιστον 2 αρχικά και με οψιόν για άλλα δύο ώστε να προγραμματιστεί η σταδιακή αντικατάσταση των Type 209. Γιατί όμως μια τέτοια παραγγελία προβάλει ως υπερεπείγουσα; Τον πρώτο λόγο τον είπαμε ήδη, το κόστος κατασκευής ενός υποβρυχίου ανεβαίνει διαρκώς, οπότε η κάθε καθυστέρηση δεν μας ευνοεί ούτε οικονομικά. Ο δεύτερος είναι ο μεγάλος χρόνος κατασκευής που σημαίνει πως το Ναυτικό μας, σε κάποια χρόνια θα βρεθεί με σοβαρά μειωμένο στόλο υποβρυχίων, αν δεν έχει φροντίσει για παραγγελίες. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτή τη στιγμή τα προγράμματα κατασκευής συμβατικών υποβρυχίων που «τρέχουν» εντός Ευρώπης είναι τα εξής:
Τουρκία, με τα 6 Type 214, γερμανικής σχεδίασης της Thyssen Krupp MS, με κατασκευή στην Τουρκία. Το πρώτο, το Piri Reis, έχει ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές. Τα επόμενα δύο, το Murat Reis και το Seydi Ali Reis είναι σε φάση κατασκευής. Μέσος χρόνος κατασκευής, πάνω από 5 έτη.
Ισπανία με 4 S-80, ισπανικής σχεδίασης – της Navantia- και τοπικής κατασκευής. Το πρώτο, το Isaac Peral, κάνει δοκιμές συστημάτων, θα κάνει θαλάσσιες μάλλον το 2022, ενώ τα επόμενα 3 σκάφη θα παραδίδονται σταδιακά από το 2025 έως το 2029 με μέσο χρόνο κατασκευής τουλάχιστον μια δεκαετία (κάτι που αναμένεται να μειωθεί, καθώς «χρεώθηκαν» ένα σοβαρό κενό εργασιών πολλών ετών, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε η αρχική σχεδίαση).