"Greek National Pride" blog

Τα πρώτα 44 ΤΟΜΑ Μ1117 ASV στην Ελλάδα- Τα νησιά μας αποκτούν ισχυρό όπλο ενώ οι Τούρκοι παραμονεύουν συνεχώς


Τα Μ-1117 προορίζονται για τα νησιά μας-Η Άγκυρα προετοιμάζεται για προβοκάτσιες περί δήθεν ελληνικών ετοιμασιών για …»επίθεση»

Τα πρώτα 44 Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117 ASV που παραλαμβάνει ο Ελληνικός Στρατός φορτώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου από την Γερμανία και είναι σε ελληνικό έδαφος.

Η παρουσία τους αλλάζει το τοπίο, αφού τα ΤΟΜΑ προορίζονται  για να καλύψουν ανάγκες στα νησιά μας, ειδικά σε μονάδες μηχανοκίνητου Πεζικού, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποστολή της εξάλειψης κάθε εχθρικού προγεφυρώματος, σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία.

Τα Μ1117 ASV, διαθέτουν την δυνατότητα μεταφοράς  στρατιωτών σε “καυτά” σημεία, ενώ έχουν την δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης, σε κάθε αποστολή τους.

Είναι γνωστό ότι τα ΤΟΜΠ Μ-113Α2, που διαθέτει ο στρατός μας σε μεγάλους αριθμού, καθώς και τα ΤΟΜΑ Λεωνίδας, αποτελούν οπλικά συστήματα που πρέπει είτε να αποσυρθούν ( Μ-113), είτε να εκσυγχρονιστούν ( Λεωνίδας).

Ο αριθμός των 1200 ΤΟΜΑ Μ-1117, είναι ικανός να αλλάξει ολοκληρωτικά το τοπίο στο θέμα αυτών θωρακισμένων οχημάτων μάχης, για τον ελληνικό στρατό που αναζητούσα πολλά χρόνια αντικατάσταση των παλαιότερων οχημάτων που διέθετε.

Τα αμερικανικής κατασκευής ΤΟΜΑ, όσο τα χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός στρατός έφεραν βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ Browning διαμετρήματος 0.50 ιντσών (το γνωστό «πενηντάρι») στον πύργο και δεύτερο πολυβόλο Μ240Η διαμετρήματος 7.62 χλστ. αλλά και εκτοξευτήρα βομβίδων ΜΚ19 διαμετρήματος 40 χλσ.

Ωστόσο, οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη διαμόρφωση του οπλισμού και σε αριθμό Μ1117 να τοποθετήσουν ακόμα και αντιαρματικά όπλα.

Είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι, όποια “ανοικτή” μετακίνηση των αμερικανικών ΤΟΜΑ στα νησιά μας, θα την διαλαλήσουν οι Τούρκοι με πηχυαίους τίτλους στον πλήρως καθοδηγούμενο τύπο τους, με στόχο να δείξουν ότι η Ελλάδα δήθεν ετοιμάζει κάποιου είδους “επίθεση” στα τουρκικά παράλια.

Την ίδια στιγμή όμως οι ίδιοι ( Τούρκοι) μετακινούν σε Α.Θράκη  και μικρασιατικά παράλια, κάθε νέο οπλικό σύστημα που βγάζει η βιομηχανία τους, χωρίς να βγάζουν τσιμουδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή 1200 Μ1117 στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο το ελληνικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει σε απόκτηση 900 θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων έπειτα από αυστηρή επιλογή στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού όπου φυλάσσονται χιλιάδες τέτοια οχήματα.

Τα περισσότερα από αυτά θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ενώ ένας αριθμός Μ1117 θα χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά για τις ανάγκες συντήρησης των υπολοίπων.

Η Ελλάδα κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα EDA (Excess DefenceArticle) και τα θωρακισμένα οχήματα παραχωρούνται  δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις,οι οποίες θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος επιθεώρησης, επιλογής και μεταφοράς τους στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υλοποιούν ένα από τα πιο σοβαρά προγράμματα εκσυγχρονισμού τους αυτό το διάστημα, κινούμενες στην λογική ενός πιθανού σεναρίου κρίσης με την Τουρκία, η οποία βιώνει τρομερά προβλήματα, τα οποία ο Ερντογάν και η κλίκα του θα θελήσουν πιθανότατα να εξάγουν σε Αιγαίο και Κύπρο.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s