"Greek National Pride" blog

Συμπληρώνεται το παζλ! Η Ελλάδα θα αγοράσει 60 Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ τα οποία είναι σε τέλεια κατάσταση;


Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία αναζητά επίσης μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage-2000 σε παγκόσμια κλίμακα

ΗΓαλλία κινείται επιθετικά στην αμυντική αγορά πουλώντας τα μαχητικά της Rafale σε ξένους πελάτες. Μετά από μεγάλες συμφωνίες με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία και Αίγυπτο, η Γαλλία πουλά επίσης μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale στην Κροατία και την Ελλάδα, ενώ η Ινδία προμηθεύεται επίσης μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τεράστιο στόλο Su-30MKI και τα μαχητικά της MiG-29 έχουν επίσης αναβαθμιστεί στο πρότυπο MiG-29UPG. Αυτά τα σύγχρονα μαχητικά ρωσικής κατασκευής, είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων και μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στο εχθρικό έδαφος. Πολλά πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Ωστόσο, στα μάτια της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 και τα τελευταία μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» είναι πιο ισχυρά.

Το Mirage-2000 έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, για χτυπήματα εδάφους ακριβείας και η ινδική Πολεμική Αεροπορία είναι αρκετά ικανοποιημένη με αυτό. 

Το περίεργο όμως είναι ότι σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα μαχητικά, το Mirage-2000 είναι αρκετά παλιό. Η Ινδία μπορεί να συναρμολογήσει το Su-30MKI τοπικά και να αγοράσει τα νέα MiG-29UPG και Rafale, αλλά το Mirage-2000 έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Όπως η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν αναζητά μεταχειρισμένα Mirage-3/5 σε παγκόσμια κλίμακα, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία αναζητά επίσης μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage-2000 σε παγκόσμια κλίμακα. 

Γιατί λοιπόν η ινδική αεροπορία έχει τόσο εμμονή με το γαλλικό Mirage 2000.

Πρόσφατα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία απέκτησε και πάλι δύο μαχητικά Mirage-2000. Αυτή είναι η πρώτη παρτίδα 24 μεταχειρισμένων μαχητικών Mirage-2000 που αγόρασε η Ινδία από τη Γαλλία. Σύμφωνα με αναφορές, η πρώτη παρτίδα 2 Mirage-2000 που έλαβε η ινδική Πολεμική Αεροπορία, φαίνεται να έχει πλήρεις δυνατότητες μάχης και μπορεί να τεθεί σε χρήση ανά πάσα στιγμή. Έφτασαν στην αεροπορική βάση Gwalior και εντάχθηκαν στον στόλο Mirage-2000 που βρίσκεται εκεί. 
Τα δύο Mirage-2000 εκτελούσαν εκπαιδευτικές αποστολές στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, πριν το HAL τα αναβαθμίσει στα πιο πρόσφατα πρότυπα. Ακόμα και μετά την αναβάθμιση μπορεί να εξοπλιστεί με ρωσικά πυρομαχικά όπως το R-73 AAM.

Με την προσθήκη αυτών των δύο νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών, ο στόλος Mirage-2000 της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε τα 49 αεροσκάφη και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Παλαιότερα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία, ήταν εξοπλισμένη με 5o Mirage-2000, αλλά λόγω πολλαπλών συντριβών, είχαν απομείνει μόνο 47. 

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η ινδική Πολεμική Αεροπορία αγόρασε 24 Mirage-2000 από τη Γαλλία σε προνομιακή τιμή 27 εκατ. ευρώ (περίπου 31,65 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), με μέση τιμή μονάδας μόλις 1,125 εκατ. ευρώ. Από τα 24 μεταχειρισμένα Mirage-2000, τα 13 έχουν άθικτο πλαίσιο αεροσκαφών και κινητήρες, 8 από τα οποία μπορούν να επισκευαστούν και τα υπόλοιπα 13 βρίσκονται σε μερικώς ολοκληρωμένη κατάσταση.

Εκτός από την απόκτηση έως και 8 πλήρως χρησιμοποιήσιμων μαχητικών Mirage-2000, τα υπόλοιπα 13 Mirage-2000 μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως «προμηθευτές οργάνων» και να παρέχουν εξαρτήματα και εξοπλισμό για άλλα μαχητικά Mirage-2000 σε υπηρεσία. Εάν η ινδική Πολεμική Αεροπορία μπορέσει να αποκτήσει περισσότερα μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage-2000 από την παγκόσμια αγορά στο μέλλον, τότε ο στόλος Mirage-2000 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα παραμείνει σε υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορεί να τον αναβαθμίζει συνεχώς, με τη βοήθεια της Dassault μέχρι να αντικατασταθεί το Tejas MK2.

Πρόσφατα έγινε γνωστό, ότι τα ΗΑΕ συμφώνησαν με την Γαλλία την αγορά 80 Rafale F4, μία κίνηση που ενδεχομένως απελευθερώνει το σενάριο πώλησης, από το Άμπου Ντάμπι των 60 μεταχειρισμένων μαχητικών Mirage 2000-9 στην Αθήνα.

Μια προοπτική,  που τα τούρκικα ΜΜΕ αντιμετώπισαν με δέος,  δηλαδή την είδηση ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί στην αγορά 60 μεταχειρισμένων μαχητικών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι γνωστό, σημειώνει η τουρκική Milliyet, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαθέτουν τουλάχιστον 60 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage 2000-9 με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk.2, «αλλά σε πολύ καλή κατάσταση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, τονίζουν οι Τούρκοι, «η χώρα (σ.σ. ΗΑΕ) που θα αγοράσει αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία είναι διατεθειμένη να πουλήσει αυτά τα αεροπλάνα ( τα Mirage 2000-9)».

Η αγορά από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία 40 έως 60 Mirage 2000-9 με όλα τους τα όπλα σε πολύ χαμηλή τιμή, μαζί με τα υπάρχοντα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 VIPER, θα αυξήσει σοβαρά την αεροπορική ισχύ της Αθήνας, τονίζουν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με την Milliyet, τα Mirage 2000-9 θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές απευθείας κρούσης, προσβολή στόχων επιφάνειας και ηλεκτρονική επιτήρηση/επέμβαση σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s