"Greek National Pride" blog

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ΑΓΕΝ έθεσε θέμα αγοράς Μεταχειρισμένων Υποβρυχίων


Η σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από μια πρωτοφανή κρίση το καλοκαίρι του 2020, έχει να αναλάβει και την ευθύνη της ανανέωσης του πεπαλαιωμένου υλικού. Φυσικά, όπως και οι υπόλοιποι Αρχηγοί, έτσι κι ο ΑΓΕΝ έχει αναλάβει να κάνει ότι δεν έγινε στον Κλάδο του, εδώ και τουλάχιστον 15 έτη. Έτσι, είναι στην ευτυχή θέση να είναι ο ΑΓΕΝ που είδε να αποφασίζεται η αγορά 3 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI HN, αλλά και να ετοιμάζεται να αποκτηθούν άλλες 4 κορβέτες. Την ίδια στιγμή, απόκτηση 7 ελικοπτέρων MH-60R, 3 σκαφών ΠΓΥ με δωρεές, σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου κοκ, δίνουν στα στελέχη του ΠΝ τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Αργά αλλά σταθερά, το ΠΝ θα αλλάξει. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, κι αυτό φαίνεται από τη δέσμευση αγοράς (αν το επιλέξει η Ελλάδα) των ναρκαλιευτικών κλάσης Alkmaar, αλλά και των φρεγατών κλάσης Μ από την Ολλανδία. Το ενδιαφέρον είναι πως όλες οι κινήσεις του ΠΝ γίνονται με δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στοχεύσεις. Αμεσότητα, καθώς οι ανάγκες είναι πιεστικές, αλλά και περιορισμένος προϋπολογισμός. Και γρήγορα, και φθηνά, δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν σε λένε ΠΝ!

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Πολεμικού μας Ναυτικού, “τη Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης

Επ’ ευκαιρίας του κατάπλου της Μόνιμης Διασυμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG-2) στον λιμένα Πειραιά, στην τελετή, επίσης, παρέστη ο Ιταλός Διοικητής (Commander) SNMG-2, Υποναύαρχος Stefano Russo. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» παρέμεινε αγκυροβολημένη στον όρμο Κανελλόπουλου (έμπροσθεν της ΣΝΔ) αποδίδοντας τιμές, ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού κατέπλευσαν στο λιμένα Πειραιά η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ». Επιπλέον πραγματοποιήθηκε τελετή εορτασμού στον Ναύσταθμο Κρήτης ενώ αριθμός μονάδων συμμετείχε στους κατά τόπους εορτασμούς των τοπικών αρχών.”

Στην εκδήλωση, μίλησε ο ΑΓΕΝ, σε μια ομιλία φυσικά αντάξια της Μεγάλης Εορτής του Αγίου Νικολάου, αλλά με αρκετά “μηνύματα”. Εκεί λοιπόν, αναφέρθηκε στις επιλογές που κάνει το ΠΝ. Είπε λοιπόν, πως “τέλος προχωρούμε ήδη στην διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για το Στόλο, με την διερεύνηση πρόσκτησης δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε Φρεγάτες, Υποβρύχια και Ναρκοθηρευτικά“. Για τις φρεγάτες ξέρουμε πως το ΠΝ έχει εντοπίσει τις Μ από Ολλανδία, για Ναρκοθηρευτικά πάλι από Ολλανδία θέλουμε τα Alkmaar, αλλά … υποβρύχια; Τι έκπληξη ήταν αυτή;

Προφανώς τα 50χρονα 209/1100 δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς, αλλά και τα στελέχη του ΠΝ. Θυμίζουμε πως πέρσι το καλοκαίρι, γενναίοι άντρες καταδύθηκαν για εβδομάδες με σκαριά φτιαγμένα πριν από 5, αλλά και πριν από 50 χρόνια. Όχι μόνο καταδύθηκαν, εξαφανίστηκαν από προσώπου θάλασσας, και τους έψαχναν κάποιοι “έρμοι” γείτονες, αλλά “ψάξτους, ψάξτους, δεν θα τους βρεις”. Την ίδια στιγμή, τα S-70B του ΠΝ έκαναν πλάκες σε υποβρύχια που βρέθηκαν τη σωστή στιγμή, σε σημείο που ποτέ δεν τους επετράπη…

Το θέμα είναι πως τα υποβρύχιά μας χρειάζονται αντικατάσταση. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση, και χρειαζόμαστε άμεσα αντικατάσταση των γηραιών μας 209/1100 και των 209/1200. Πως θα γίνει αυτό; Προφανώς, το ΠΝ δεν έχει χρήματα να διαθέσει για ένα μείζον πρόγραμμα αντικατάστασης, με άλλα 4 ή 6 Type 214HN. Δεν μας εκπλήσσει όμως ο τρόπος που σκέφτεται. Είναι προφανές πως το ΠΝ ψάχνει μεταχειρισμένα υποβρύχια.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δημοσιεύουμε όλη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ΑΓΕΝ. Φυσικά δεν μίλησε μόνο για υποβρύχια, αλλά για τα πάντα! Από τα MH-60R, τις τορπίλες, τις κορβέτες EPC κοκ. Κι άλλο να τα γράφει η ΠΤΗΣΗ, άλλο να τα λέει ο ίδιος ο ΑΓΕΝ, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Ας δούμε λοιπόν τι είπε…

Το αξίωμα της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που μου εμπιστεύθηκε η Ελληνική Πολιτεία, μου επιφυλάσσει την χαρά και το προνόμιο να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή να παρίστασθε, εδώ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη γιορτή του προστάτη μας Αγίου Νικολάου, στη γιορτή του Όπλου μας, στη γιορτή όλης της ελληνικής ναυτοσύνης. I would like also to welcome, our distinguished guests, the Defence Attachés of allied countries, as well as the Commander of the Standing Naval Maritime Group Two.

Σήμερα μοιραζόμαστε την χαρά μας, μαζί σας. Τιμούμε τον προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον Άγιο Νικόλαο και παράλληλα προβάλλουμε την ιστορική μνήμη των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου, που όχι μόνο κατέδειξαν την αξία του ναυτικού πολέμου, αλλά ταυτόχρονα καθόρισαν αποφασιστικά την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Κάθε 6η Δεκεμβρίου όλοι οι Έλληνες ναυτικοί, τιμούν τον υπέρτατο προστάτη τους. Αυτόν που σε κάθε δύσκολη στιγμή είναι το αποκούμπι τους στη θάλασσα, αυτόν που κρατά σφιχτά το πηδάλιο και οδηγεί με ασφάλεια τα πληρώματά μας. Δεν υπάρχει ναυτικός που να μη συγκινείται και να μην θαρρεύει σαν ακούσει το «ο Άη Νικόλας να είναι πάντα στην πλώρη σου!». Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, από την καταβολή της έννοιας “Έλληνας”
σημαίνει θάλασσα, ναυτική τέχνη, ναυτική ισχύς. Και ναυτική ισχύς σημαίνει πρωτίστως Πολεμικό Ναυτικό, σημαίνει Στόλος.

Αυτός που σήμερα, επίκαιρα όσο ποτέ, επιχειρεί αγόγγυστα υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου και εκπληρώνει το καθήκον του, πέρα από περιορισμούς και διαθεσιμότητες. Αυτός που αποτελεί αδιαπέραστο τείχος σε κάθε επιβουλή, σε κάθε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Όπως ακριβώς έπραξε και στις νικηφόρες ναυμαχίες του 1912-13 που στοίχειωσαν τον εχθρό τότε και στοιχειώνουν και σήμερα κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Η Ελλάδα στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα ήταν μια χώρα σε δυσπραγία και μαρασμό. Το Πολεμικό Ναυτικό, αναπόσπαστο κομμάτι της, δεν έμεινε ανεπηρέαστο από αυτή τη συγκυρία. Όμως σιγά σιγά μεγάλωσε, ενισχύθηκε και οργανώθηκε, ενώ, αποκτώντας σύγχρονες μονάδες, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της εθνικής προσπάθειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s